Kronik

Sundhedsalliance: Her er 6 forslag, der kan styrke Danmarks indsats mod antibiotikaresistens

Danmark bør gå forrest og blive ved med at udvikle og iværksætte initiativer, der kan gøre en forskel i indsatsen mod antibiotikaresistens – både herhjemme og internationalt, skriver Stine Hasling Morgensen, Steffen Pierini Lüders og Anne Bloch Thomsen.

Bedre brug af vaccination med henblik på at undgå behov for antibiotika er et af de seks forslag, som stifterne af den danske AMR alliance fremhæver, kan styrke indsatsen mod antibiotikaresistens.
Bedre brug af vaccination med henblik på at undgå behov for antibiotika er et af de seks forslag, som stifterne af den danske AMR alliance fremhæver, kan styrke indsatsen mod antibiotikaresistens.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er nok de færreste, der tænker over det, når de henter en pakke antibiotika på apoteket – men tabletterne i pakken er et moderne mirakel.

Penicillin blev opdaget ved et tilfælde i 1928, og siden da har forskellige antibiotika – altså lægemidler, der kan helbrede os for infektioner ved på forskellig vis at dræbe bakterierne, der gør os syge – skabt fundamentet under det sundhedsvæsen, vi har i dag.

I 2024 er antibiotikaresistens et af de emner, der står allerhøjest på den globale, politiske dagsorden.

Stine Hasling Morgensen, Steffen Pierini Lüders og Anne Bloch Thomsen
Stiftere af den danske AMR alliance

Hver dag er antibiotika blandt andet afgørende for læger og sygeplejerskers evne til at kunne gennemføre operationer, udføre kejsersnit, behandle kræft, anvende immundæmpende behandling og uendeligt meget andet stort som småt, alvorligt som ukompliceret.

Men fundamentet – vores effektive antibiotikabehandling – er truet af resistente bakteriers fremmarch over hele verden. Bakterier er nemlig evolutionært indrettet til at blive modstandsdygtige over for antibiotika, og derfor er vi afhængige af at være nogle skridt foran dem.

Det kræver, at vi gør, hvad vi kan for at forebygge infektioner, og at vi bruger antibiotika med rettidig omhu. Det kræver også, at vi udvikler ny antibiotika, der kan tage over, når bakterierne er blevet modstandsdygtige over for det, vi har på hylderne.

2024 er et afgørende år

Antibiotikaresistens – globalt kaldet antimicrobial resistance (AMR) – er anerkendt som en af de største trusler mod menneskeheden med potentiale til at tage 10 millioner liv om året i 2050 og koste verdenssamfundet svimlende beløb, der modsvarer adskillige finanskriser.

Antibiotikaresistens spiller også tæt sammen med andre af tidens store kriser, som klimaforandringer og miljøkrisen. Den gode nyhed er, at så galt behøver det ikke at gå. For vi kan gøre rigtig meget for at fremtidssikre os – i Danmark og globalt.

I 2024 er antibiotikaresistens et af de emner, der står allerhøjest på den globale, politiske dagsorden. FN’s generalforsamling i september er dedikeret til emnet, og i Europa har det belgiske formandskab for EU resistensproblematikken som et af sine primære fokusområder, ligesom EU selv peger på AMR som én af de tre største trusler mod folkesundheden.

Læs også

Herhjemme glæder vi os over, at Moderaterne har sat antibiotikaresistens på dagsordenen som en del af deres sundhedspolitik.

Danmark har været et foregangsland i arbejdet med at bekæmpe antimikrobiel resistens og var blandt de første lande til systematisk at overvåge antibiotikaforbruget og lancere nationale handlingsplaner. Men i 2020 udløb den seneste danske antibiotikahandlingsplan. Planen er siden forlænget, og vi venter nu på en ny handlingsplan, der skal danne rammen om den danske indsats de kommende år.

Danmark kan mere

I vores optik gør Danmarks anerkendte position på sundheds- og life science-området det oplagt, at Danmark går forrest og bliver ved med at udvikle og iværksætte initiativer, der kan gøre en forskel i indsatsen mod antibiotikaresistens.

Der er ikke nogen tvivl om, at resistensproblematikken både kræver nationale og internationale løsninger, som supplerer hinanden.

Stine Hasling Morgensen, Steffen Pierini Lüders og Anne Bloch Thomsen
Stiftere af den danske AMR alliance

Herhjemme med fokus på at sikre det danske sundhedsvæsen, men også internationalt for at vidensdele og inspirere, hvilket forskningscentret ICARS er et af flere gode eksempler på. Danmark har tilmed en unik mulighed for at tage lederskab de kommende år, både under det kommende danske EU-formandskab og det kommende danske formandskab for det nordiske samarbejde.

At Danmark kan og bør stræbe efter at gå forrest er heldgivis en holdning, vi deler med mange andre. Og netop derfor stiftede vi i 2023 den danske AMR Alliance, hvor vi har samlet de mange gode, danske kræfter, der har fokus på antibiotikaresistens.

Alliancens 35 medlemmer arbejder sammen for en fremtid, hvor alle infektioner kan kureres. Vi ønsker at sætte antibiotikaresistens på dagsordenen, bidrage med viden og pege på løsninger på udfordringen med resistens i et dansk perspektiv. Alliancens medlemmer tæller blandt andet patientforeninger, universiteter og hospitaler, private virksomheder, branche- og fagorganisationer og NGO’er.

Seks forslag

Der er ikke nogen tvivl om, at resistensproblematikken både kræver nationale og internationale løsninger, som supplerer hinanden. Og mens debatten om antibiotikaresistens pågår i FN og EU, har vi samlet seks forslag, som vi håber, kan bidrage til en ny og ambitiøs handlingsplan for den danske indsats.

  1. Vedvarende finansiering af den danske indsats mod antibiotikaresistens
  2. Monitorering af de samfundsøkonomiske omkostninger ved antibiotikaresistens
  3. Optimeret forebyggelse, særligt gennem bedre brug af vaccination med henblik på at undgå behov for antibiotika
  4. Bedre brug af diagnostik
  5. Ny tilgang til udvikling af og adgang til nye og eksisterende antibiotika og andre antimikrobielle behandlinger
  6. En bredere tilgang, hvor antibiotikaresistens tænkes ind i andre strategier, planer og processer, for eksempel for forebyggelse, vacciner og kræft

Vi glæder os til den fortsatte debat om, hvordan Danmark bedst muligt kan bidrage til en fremtid, hvor alle infektioner kan kureres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024