Sverige upåvirket af dansk HPV-trend

FOLKESUNDHED: Rapporter om bivirkninger har fået vaccinationer mod livmoderhalskræft til at styrtdykke i Danmark. En bekymrende udvikling mener ’Folkhälsomyndigheten’. Men Sverige er ikke blevet påvirket. Her ligger vaccinationstilslutningen stabilt på 80 procent.

Det er selvfølgelig bekymrende, at data om formodede bivirkninger kan have så stor en effekt.

Tiia Lepp
Ekspert ved Folkhälsomyndigheten
Fakta
HPV-virus (humant papillomvirus) spredes gennem fysisk kontakt, såsom gennem sex, og er yderst smitsom. Der er mere end hundrede forskellige typer. Nogle få kan forårsage cellulære forandringer, der videre kan føre til livmoderhalskræft. Derfor tilbydes piger gratis vaccinering som en del af det nationale vaccinationsprogram. Vaccinationen foregår i femte eller sjette klasse. Selv drenge kan få vaccinen og dermed få beskyttelse mod kondylom og peniskræft, der forårsages af HPV.

Kilde: 1177 Vårdguiden

Af Ella Sundström, Altinget.se

Der har været en kraftig reduktion af piger, der vaccineres mod livmoderhalskræft i Danmark. For tre år siden var 90 procent af pigerne i hver fødselsårgang vaccineret, i 2015 og de første måneder af 2016 er tallet nede på 27 procent, skriver Altinget.

"Det er alarmerende. Der er tale om en vaccine, der kan forhindre en potentielt dødelig kræftsygdom," siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg til Altinget.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024