Debat

Tanker til liggestolen

DEBAT: Sommeren giver god tid til eftertænksomhed. Dagens debattør mener, at politikerne bør genoverveje de gode forslag, der ikke blev til noget i løbet af året.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jan Kruse Hansen,
Formand for Industriforeningen for Generiske Lægemidler, IGL

Snart iklæder en stor del af Danmarks medicinalpolitiske aktører sig shorts og liggestol og drager mod stranden, sommerhuset, haven eller de sydlige himmelstrøg. Og på mange måder er det velfortjent, for der er sket meget og meget godt på det medicinalpolitiske område i Danmark de seneste år.

Men måske er der et par af de idéer, der er blevet skudt ned, som fortjener endnu en overvejelse. Mine forslag er:

Tænk på former
I starten af januar dokumenterede DR's magasinprogram Kontant, hvordan spekulation i administrationsformer kan sikre originalproducenter store markedsandele selv efter patentudløb. Alene for et enkelt af de lægemidler, der blev trukket frem, havde samfundet på blot 3 år tabt over 200 mio. kr.

Problemstillingen er enkel. Når et lægemiddel er ved at gå af patent, flytter originalproducenterne deres patienter over på en ny lægemiddelform for at undgå generisk konkurrence. Det var fx det, brugerne af lægemidlet Mirtazapin oplevede, da de kort før patentudløb blev introduceret til en smeltetablet.

De lægefaglige grunde var vistnok en by i Rusland, men manøvren havde den fordel, at originalproducenten kunne undgå den forestående generiske konkurrence. Det skyldes, at apoteket ikke må substituere mellem former: Har lægen skrevet smeltetablet på recepten, må apoteket ikke substituere mellem smeltetabletten og den almindelige tablet, som er udsat for generisk konkurrence.

Lægemiddelstyrelsen siger, at en generel tilladelse til substitutionen vil skabe for store compliance-problemer, og jeg medgiver, at der kan være tilfælde, hvor det er rigtigt. Men udgangspunktet må være substitution mellem former. Alene det som udgangspunkt vil jo også mindske originalproducenternes incitament til at kaste sig ud i form-cirkusset, når der ikke er reelle grunde.

Tænk på navne
Et andet forslag, der bør vækkes til live over sommeren, er ideen om generisk ordination. En oplagt god idé, der vil eliminere det navnecirkus, som mange patienter oplever på grund af de mange skift mellem originaler, parallelimporterede originalprodukter med andre navne og forskellige generiske produkter.

Lægemiddelstyrelsen nedkom i indeværende folketingsår med en ultra-kortfattet og meget lidt underbygget analyse af fordele og ulemper. Det er ikke nødvendigvis Lægemiddelstyrelsens skyld, at rapporten endte dér, for der mangler viden.

Så lad os samle mod til i løbet af sommeren til at sætte de forsøg med generisk ordination i gang, som Medicintilskudsudvalget har foreslået for over to år siden. Og så må vi finde praktiske løsninger på de bureaukratproblemer som lange navne o. lign., der ikke må stå i vejen for et løft for compliance på dette område.

God sommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024