Debat

Thor opgiver reformer

Koncentrat af lederen "Thor Pedersens fornemmelse for vetoer" i Berlingske Tidende 3/5 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har finansministeren i ramme alvor tænkt sig at lade reformer afhænge af Dansk Folkeparti?

Hvis ikke man efterhånden var holdt op med at forbavses over manglende koordinering af de politiske signaler fra regeringens forskellige medlemmer, ville man kalde det uhørt, at finansministeren i gårsdagens udgave af Berlingske Tidende reelt tildelte Dansk Folkeparti en veto-ret imod velfærdsreformer. Men nu er vi altså ved at være hærdede, så vi nøjes bare med at antage, at Thor Pedersen (V) ikke har fået mandat af statsministeren til egenhændigt at eliminere regeringens muligheder for overhovedet at føre langsigtet politik.

Men tilbage står et spørgsmål: Hvad havde Thor Pedersen egentlig tænkt sig, da han udtalte, at regeringen ikke kan »lave lovgivning på tunge områder med andre partier«, så længe »man baserer sin regeringsdannelse på« Dansk Folkeparti?

Udsagnet har en rækkevidde, som man både må håbe og frygte, at Thor Pedersen har indset. Man må håbe det, fordi det ville være stærkt bekymrende, hvis landets finansminister ikke kunne overskue konsekvenserne af, at han i en håndevending gjorde beslutninger om velfærdssamfundets modernisering afhængige af Dansk Folkepartis tilslutning. Og man må frygte det, fordi den uprovokerede ophøjelse af Dansk Folkeparti til forvalter af regeringens reformvilje kunne antyde, at Thor Pedersen personligt nærer en modvilje mod velfærdsreformer i det hele taget. Og derfor på forhånd lader Dansk Folkeparti blokere for dem.

Det sidste ville være en uhyre beklagelig retræte for regeringen, der ellers lige nu må se sig udfordret fra den anden side. Nemlig fra et Socialdemokrati, der - ganske vist foreløbig kun i overskriftsform - erklærer, at det pludselig gerne vil skrue på både efterløn og pensionsalder. Hvis regeringen melder pas på dét tilbud, mister den ikke bare styringen af fremdriften i dansk politik. Den taber også selve muligheden for at få etableret det brede flertal bag reformerne, som den selv, helt fornuftigt, har gjort til en betingelse for at ville gennemføre dem.(...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024