Urinkontrol af stofbrugere

10/8-06: Vil ministeren redegøre for praksis, når det gælder beslutning om at foretage urinprøvekontrol som et led i behandlingen af stofbrugere, spørger Pernille Vigsø Bagge (SF).
Dokumentation
Spørger: Pernille Vigsø Bagge (SF)

Spørgsmål S 6389: Vil ministeren redegøre for praksis, når det gælder beslutning om at foretage urinprøvekontrol som et led i behandlingen af stofbrugere, herunder om personkredsen, der kan ordinere urinprøvekontrol, kun omfatter læger, eller om pædagoger og andet socialt behandlingspersonale også har kompetence hertil?

Begrundelse: Urinprøvekontrol er et ret bekosteligt »behandlingsinstrument«. Samtidig er der ikke belæg for et tilsvarende behandlingsmæssigt udbytte - snarere tværtimod, jf. bl.a. artikel i Ugeskrift for Læger af speciallæge Peter Ege. Derfor forekommer den udstrakte brug af urinkontrol spørgeren meget uhensigtsmæssig. Spørgeren ønsker derfor den udstrakte brug af urinkontrol begrundet - ikke mindst set i lyset af midlerne brugt til urinkontrol alt andet lige må betyde færre midler til social behandling af stofbrugere.

Spørgsmål S 6392: Hvilke rettigheder har stofbrugeren i forhold til afvikling af urinprøvekontrollen, kan stofbrugeren f.eks. stille specifikke krav om, at oersonen, der forestår urinprøvekontrollen, skal være hhv. mand eller kvinde, og vil ministeren i forlængelse heraf oplyse, om der er en grænse for krav om afklædning/blottelse af kroppen?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 6389.

Spørgsmål S 6393: Vil ministeren oplyse, hvilken klageinstans den stofafhængige kan henvende sig til, hvis stofbrugeren oplever urinprøvekontrollen som et overgreb?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 6389.

Spørgsmål S 6395: Hvad er ministerens holdning til fortsat brug af urinkontrol af stofbrugere (ud over de tilfælde, hvor f.eks. den metadonbehandlede har hjemmeboende børn, og børneforvaltningen stiller krav herom)?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 6389.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024