V: Brugerbetaling i sundhedsvæsnet

Venstres nye principprogram åbner op for brugerbetaling i sundhedsvæsnet. Men Anders Fogh vil ikke have brugerbetaling.
Martin KaaeMaria Dalby
Fakta
Et sundhedsvæsen i verdensklasse

Et velfungerende sundhedsvæsen er vigtigt for et godt liv. Derfor skal der være fri, lige og gratis adgang til sundhedsydelser og en sundhedsfaglig kvalitet på internationalt niveau.

Sundhedsvæsenet er til for borgerne. De skal opleve gennemsigtighed, sammenhæng i tilbuddene og en ensartet behandling. Samtidig skal der sikres borgerne fuld indsigt og nem adgang til egne patientdata.

Vi har et personligt ansvar for eget helbred, men vi har også i fællesskab et ansvar for at understøtte det personlige ansvar. Derfor vil Venstre i højere grad sætte fokus på forebyggelse og sundhedsfremme. Kommunerne har her en nøglerolle, fordi forebyggelse lykkes bedst, når den tilrettelægges lokalt og i et tæt samspil med borgerne.

Al aktivitet på sundhedsområdet skal bygge på højest mulig viden og fagkundskab. Derfor skal sundhedsvæsenet i større grad gennemføre forskning og udnytte den nyeste viden og teknologi.

Forslagsstillere:

Christian Møller Nielsen, Århus amt, Birgitte Josefsen, Brønderslev og

Venstres Sundhedsudvalg i Fyns amt.

20A. Ændring til ændringsforslag nr. 20 (vedtaget)

Tilføjelse til 1. afsnit:

Pengene skal følge patienten. Det skal dog være muligt at opkræve en vis brugerbetaling i praksissektoren.

Forslagsstiller:
Venstre i Gladsaxe.


Kilde: Venstres nye principprogram
"Et velfungerende sundhedsvæsen er vigtigt for et godt liv. Derfor skal der være fri, lige og gratis adgang til sundhedsydelser og en sundhedsfaglig kvalitet på internationalt niveau. Pengene skal følge patienten. Det skal dog være muligt at opkræve en vis brugerbetaling i praksissektoren," står der i Venstres nye principprogram.

Anders Fogh Rasmussen stemte imod den sidste sætning, men de fleste af hans medlemmer ville have det med, og så fik formanden et nederlag for åbent tæppe på landsmødet i Odense.

Fogh vil ikke have brugerbetaling
"Medlemmerne har givet os mulighed for at arbejde med det her. Men det betyder ikke, at vi skal gøre det, og vi har ingen planer om at gøre det," sagde statsministeren.

Signalet fra landsmødet kommer efter en hektisk uge, hvor Anders Fogh har afvist, at regeringen vil indføre brugerbetaling som led i kvalitetsreformen af den offentlige sektor.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024