V: Regeringen ser stort på både fødendes forhold og folkestyret
Det er stadig galt fat med landets fødegange, hvor flere forlader hospitalet med dårlige oplevelser. Løsningen er ikke snævre flertal. Første skridt på vejen hen imod at give fødende bedre forhold er, at ministeren indkalder til forhandlinger med alle Folketingets partier, skriver Marlene Ambo-Rasmussen.
Marlene Ambo-Rasmussen (V)
FamilieordførerDet er efterhånden kendt stof, at regeringens fortrukne strategi på de fleste områder er den politiske syltekrukke. Alt fra grøn omstilling over modtagecentre for asylansøgere til bedre forhold på de danske fødestuer er blevet – og bliver – sparket til hjørne.
Det seneste eksempel på regeringens fodslæben stammer fra fødselsområdet. 16. april lykkedes det støttepartiet Enhedslisten at få flertal bag et beslutningsforslag, der pålagde regeringen at indkalde til forhandlinger om rettigheder for fødende. Men hvad har sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), foretaget sig siden da?
Ja, han har nøjedes med at indkalde Enhedslisten til bilaterale drøftelser. På trods af, et flertal i Folketinget har vist sig parat til at handle. Og det er brandærgerligt, for det er stadig galt fat med landets fødegange, hvor flere fødende må forlade hospitalerne med dårlige oplevelser. Og løsningen er altså ikke bilaterale drøftelser og snævre flertal.
Sundhedsministeren bør indkalde alle partier
I den forbindelse kan de fleste nok huske historien om 25-årige Amanda, der midt om natten – og midt i veerne – på Herlev Hospital fik at vide, at der var for travlt til at tage imod hendes barn, hvorefter hun blev sendt tværs over Sjælland i en taxa til Slagelse Sygehus.
Det første skridt på vejen hen imod at give fødende bedre forhold er altså, at sundhedsministeren trækker i arbejdstøjet og indkalder til forhandlinger med alle Folketingets partier.
Marlene Ambo-Rasmussen (V)
Familieordfører
Det er en forfærdelig historie, og virkeligheden er desværre, at der findes tilsvarende tilfælde. Nybagte forældre er blevet sendt hjem allerede kort tid efter, at barnet er kommer til verden – og uden moderen har haft ordentlig tid til at sunde sig, eller den nyfødte har været parat.
Af samme grund fremlagde Venstre et stort fødselsudspil tilbage i marts, der blandt andet rummede et forslag om, at førstegangsfødende skal have ret til to døgns ophold på hospitalet eller et såkaldt barselshotel efter endt fødsel, mens flergangsfødende skal have ret til ét døgn.
Desuden bød udspillet på flere forebyggende initiativer, eksempelvis at forældre skal tilbydes fødsels- og forældreforberedelse på mindre hold. Når holdene er mindre, er udbyttet nemlig større, og så opstår der færre komplikationer efter fødslen. I tilgift mener Venstre, at forældre skal have ret til et besøg af en af de jordemødre, der har assisteret under fødslen, sådan at de kan få råd og vejledning, for eksempel med hensyn til amning.
På den baggrund blev jeg henrykt, da jeg kunne læse i Information, at Jordemoderforeningens formand, Lis Munk, slår til lyd for at styrke forberedelsen af forældre forud for fødslen, indføre jordemoderbesøg efter fødslen samt give bedre støtte og hjælp til amning. Som Munk så rigtigt påpeger, kan retten til to døgns ophold for fødende ikke stå alene.
Forebyggelse er i høj grad vejen frem. Men det første skridt på vejen hen imod at give fødende bedre forhold er altså, at sundhedsministeren trækker i arbejdstøjet og indkalder til forhandlinger med alle Folketingets partier. Alt andet er simpelthen at se stort på de fødende – og på det samarbejdende folkestyre.