En perlerække af magthavere var til lukket Novo-fest på Folkemødet: "Jeg har lige spist chili con carne med folket"

Hvorfor tager politikere og andre magthavere til lukkede arrangementer på Folkemødet? Altinget ledte efter svaret, da Novo Nordisk Fonden havde inviteret over 150 særligt indbudte gæster til reception.

Flere politikere og aktører mener, at der er en både stigende og trist tendens, at der bliver afholdt middage og receptioner, som er lukkede for langt de fleste af Folkemødets gæster.
Flere politikere og aktører mener, at der er en både stigende og trist tendens, at der bliver afholdt middage og receptioner, som er lukkede for langt de fleste af Folkemødets gæster.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Katrine Falk LønstrupDaniel Bue LauritzenMikala Satiya RørbechElla Hjalmsrud Jørgensen

Simon Kollerup skynder sig ind ad døren og væk fra Altingets journalister, der forsøger at stille ham nogle spørgsmål.

Den tidligere erhvervsminister er på vej ind til Novo Nordisk Fondens 100-årsjubilæum, der bliver afholdt fredag i løbet af Folkemødet på Grønbechs Hotel, der er placeret midt i Allinge.

Michelin-kokken Rasmus Munk fra Alchemist er blevet fløjet ind for at lave fingerfood, servicen på hotellet er blevet skiftet ud med bionedbrydellge engangstallerkener, og tre unge jazzmusikere leverer baggrundsmusik fra et af hjørnerne.

Og ved alle indgange til hotellet står der vagter, som skal sørge for, at det kun er de særligt inviterede gæster, der får adgang til det eksklusive arrangement.

Jeg synes ikke, det er i strid med Folkemødets ånd. Jeg forstår slet ikke den debat.

Bertel Haarder
Tidligere minister og folketingsmedlem (V)

På gæstelisten er blandt andre erhvervsminister Morten Bødskov (S), tidligere pensionsboss Torben Möger Pedersen, Røde Kors-generalsekretær Anders Ladekarl, departementschef Michael Dithmer samt flere tidligere og nuværende folketingsmedlemmer.

Receptionen er blot ét af Folkemødets lukkede arrangementer. Også lobbybureauer som Rud Pedersen, Lead Agency og Rasmussen Global har afholdt dem. Og det samme har både Forsikring & Pension, PFA og Realdania. For bare at nævne nogle af dem.

Selvom det ikke er et nyt fænomen, oplever flere politikere og aktører, at det er en stigende og trist tendens. Eksempelvis skrev Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, på det sociale medie X nogle uger før Folkemødet, at hun var blevet inviteret til flere lukkede middage end til almindelige, åbne debatter.

"Det er ikke i Folkemødets ånd", sagde Folkemødets direktør, Peter Christiansen, om tendensen til Politiken:

"Særligt hvis det foregår i den – kan man sige – formelle åbningstid, hvor vi mener, at Folkemødet skal være åbent og alle møder åbne."

Novo Nordisk Fonden understreger i en mail til Altinget, at de er "enige i, at Folkemødet skal være for den brede befolkning" – og at de derfor også har arrangeret og deltaget i en lang række debatter, "som har været åbne for alle". Du kan læse hele svaret fra både Novo Nordisk Fonden og Altinget, der lagde lokation til receptionen, i faktaboksen i bunden.

Læs også

"Chili con carne med folket"

Ude foran er Altinget klar til at spørge politikere og andre magthavere på vej ind til receptionen om, hvorfor de vælger at deltage i lukkede arrangementer.

En af dem er Dansk Erhvervs direktør, tidligere K-minister Brian Mikkelsen, som Altinget fanger på vej ind.

Hvorfor deltager du i det her type lukket arrangement under Folkemødet?

"Jeg har faktisk lige deltaget i en debat nede ved Altinget, hvor jeg har talt om fondenes betydning for det danske samfund. Og Novo Nordisk Fonden er den mest toneangivende i forhold til at støtte start-ups og hele life science-miljøet i Danmark. Så det vil jeg gerne."

Men ville det ikke være bedre at prioritere at møde folket under det her folkemøde?

"Nu møder jeg jo dig. Du er en del af folket. Og det gør jeg hele tiden. Jeg har lige siddet og spist chili con carne med folket."

Så du ser ikke noget problem i, at man reserverer flere timer til at sidde sammen med magteliten og spise sommerfugle?

"Overhovedet ikke. Jeg er vild med, hvad Novo Nordisk Fonden gør for Danmark, og hvad de andre fonde gør for Danmark."

Kort efter ankommer den tidligere minister og partileder for Radikale Sofie Carsten Nielsen. Hun er nu direktør i Dansk Industri.

Hun sniger sig hurtigt ind ad sideindgangen og afviser at svare på spørgsmål. Som hun bemærker, er det at tale med journalister heldigvis noget, hun ikke længere behøver.

Det vil det tidligere folketingsmedlem Bertel Haarder til gengæld gerne.

Han var for mere end ti år siden en af initiativtagerne bag Folkemødet. Men han ser ikke noget problem i at deltage i et lukket arrangement som dette.

"Jeg går gerne derind, og jeg er en stor ven af Novo Nordisk."

De har sat vagter op rundt om hele hotellet, så det kun er de inviterede, der kan komme ind. Folket er ikke inviteret.

"Men jeg er inviteret her klokken tre."

Ja, du er inviteret. Det er jeg sikker på. Men…

"Det er jeg."

Men hvorfor deltager du i den type arrangement?

"Det gør jeg, fordi et af formålene med at komme til Folkemødet er at møde en hel masse mennesker, som man ellers ikke lige støder ind i. Det nyder jeg rigtig meget."

Synes du, at den type lukkede arrangementer midt under Folkemødets måske mest centrale dag i midten af Allinge er i tråd med Folkemødets ånd?

"Jeg synes ikke, det er i strid med Folkemødets ånd. Jeg forstår slet ikke den debat. Der er jo mere end 3.500 arrangementer, der er åbne. Hvad sker der så ved, at der er nogen, der lejer sig ind og inviterer til middag eller frokost? De kan jo ikke være forpligtet til at skulle servicere og betjene for alle," siger Bertel Haarder.

Det er jo ikke gratis, når man gør den slags. De koster frygteligt mange penge.

"Det gør det nemlig."

Og så inviterer de sådan nogle som dig – formentlig for at få en eller anden form for politisk indflydelse. Jeg kan ikke forestille mig andet. Kan du forestille dig andet?

"Jamen, hvorfor har Dansk Industri overhovedet brugt så mange penge på at være her på Folkemødet? Det er jo af samme grund. Det er helt legalt. Hvorfor er fagforeningerne her? Det er præcis samme grund. Så hvad er problemet? Jeg synes, man ser problemer, hvor der ikke er nogen problemer."

Vandmænd og sommerfugle

Altinget Fonde er inviteret med til begivenheden og lytter med indenfor, da Novo Nordisk Fondens direktør, Mads Krogsgaard Thomsen, byder velkommen til "alle fondens vigtigste stakeholders", inden han gør en kort status over Novo Nordisk Fondens første 100 år.

Som "den nok første succes" støttede Novo Nordisk Fonden i 1930'erne fødslen af den såkaldte Isotop-medicin, der senere gav George de Hevesy, der var en af Niels Bohrs elever, en Nobelpris, fortæller han. Fonden er nu i alt 1.405 milliarder kroner værd.

Foto: Mikala Satiya Rørbech/Altinget

I dagens anledning har kokke fra Alchemist og Rasmus Munks nye projekt Spora CPH været i gang med reagensglas og pipetter i flere timer for at gøre syv forskellige små retter klar til alle gæsterne.

"Vi starter hårdt ud med et muggent brød," siger kok Rasmus Munk.

Også 3d-printet artiskokcreme, frysetørrede sommerfugle, der er opdrættet og fodret med honningvand, vandmand fra Limfjorden garneret med danske jordbær, og chokolade lavet af restprodukter fra kakaobønner er på menuen.

Mens de omtrent 175 gæster står ved runde borde og smager på fingerfood fra fremtiden, holder professor Eske Willerslev oplæg om sin rejse til Nordgrønland, hvor han var på jagt efter millioner år gammel dna.

Det er klart, at hvis det hele var lukkede arrangementer, ville det være noget helt andet. Det er jeg med på.

Lars Sandahl Sørensen
Direktør i Dansk Industri

For få dage siden fik han over en halv milliard kroner, primært fra Novo Nordisk Fonden, til at fortsætte et andet projekt med genmanipulerede planter. Det går kort sagt ud på at indpode gammelt dna i levende planter for at eksperimentere med klimarobuste afgrøder, der kan blive til fremtidens mad.

"Folk spørger, om det ikke er farligt at spise genmodificeret mad. Men jeg spiser det gerne," konstaterer han.

Bertel Haarder og Søren Brostrøm, der indtil 2023 var direktør i Sundhedsstyrelsen og nu er seniorrådgiver i WHO, er nogle af de første, der går i buffeten. Imens står folketingsmedlem Ida Auken og taler med Mads Krogsgaard Thomsen, og flere af fondens højtprofilerede forskningsledere og toppen af de danske universiteter cirkler om hinanden.

Foto: Mikala Satiya Rørbech/Altinget

Efter to timers reception, hvor langt det meste tid faktisk er gået med at stå i kø til buffeten, slutter arrangementet, og folk bevæger ud i Allinges gader igen.

Også mange åbne arrangementer

Her fanger Altinget erhvervsminister Morten Bødskov.

Du har lige været herinde til Novo Nordisk Fondens 100-årsjubilæum. En lukket reception med livejazz og mad fra Alchemist. Hvorfor deltager du i den slags arrangementer under Folkemødet?

"Det gør jeg, fordi det for en erhvervsminister altid er interessant at møde eksempelvis fonde, som investerer meget i danske arbejdspladser og danske vækstmuligheder."

Hvad synes du om bespisningen?

"Det var meget interessant. Jeg har fået en danskvand, og så har jeg fået et stykke chokolade, der var lavet af restproduktioner fra traditionel produktion. Det er noget, der er med til at gøre, at vi får et mere bæredygtigt fødevareerhverv."

Hvem har du talt med?

"En række folk. Dansk Industris direktør for eksempel. Ham har jeg også mødt til flere debatter."

Synes du, det er i Folkemødets ånd, at man laver den her type lukket arrangement i midten af Allinge, hvor man inviterer store dele af magteliten?

"Jeg synes, det er meget fint. Jeg har ikke nogen problemer med at deltage i det. Der er jo også ganske mange åbne arrangementer. For eksempel har vi diskuteret biosolutions i flere telte under Folkemødet, og nu fik jeg så lov at smage, hvad det var. Så det var en fin oplevelse."

"Der var sådan en ostemad"

Netop Dansk Industri direktør, Lars Sandahl, ser heller ingen problemer ved et arrangement som dette:

"Jeg deltager i åbne arrangementer i hele Folkemødet, og så deltager jeg i nogle enkelte, som jeg er inviteret til, som er nogle helt særlige begivenheder, hvor der også deltager alverdens mennesker fra det danske samfund."

Hvad får du ud af det?

"Jeg får det samme ud af det, som jeg får ud af at gå ned ad gaden og tale med dig. Kloge mennesker, inspiration, forskellige synspunkter. Og hovedparten af vores i øvrigt meget, meget åbne scene har vi jo tusindvis af mennesker forbi hver dag," siger Lars Sandahl.

Er netop det her arrangement i Folkemødets ånd?

"Jeg synes også, det er i Folkemødets ånd, at man kan sætte sig ned i en park, under et træ eller i en gård, som vi lige har været i, og tale med mennesker med forskellige synspunkter. Det er klart, at hvis det hele var lukkede arrangementer, ville det være noget helt andet. Det er jeg med på."

Det lykkes også lige at fange Bertel Haarder igen, da han er på vej ud fra receptionen.

Fik I vandmænd og sommerfugle?

"Ja, det gjorde vi vist nok."

Var der andet kuriøst på menuen?

"Nej, der var sådan en ostemad. En lille én. Så der er ikke noget at være misundelig over."

Svar fra Novo Nordisk Fonden og Altinget

Novo Nordisk Fonden og Altinget: Vi holder også masser af åbne debatter

Altinget har spurgt Novo Nordisk Fonden, hvad de tænker om at afholde sådan et lukket arrangement på Folkemødet.  

"Vi er enige i, at Folkemødet skal være for den brede befolkning. Vi har i år sammen med DI og Dansk Erhverv arrangeret mere end 40 debatter, som er afholdt på vores scene, BioScenen, og vi har desuden deltaget i cirka 50 andre debatter, som har været åbne for alle. Dertil har vi så afholdt en reception, som har været privat og en fejring af vores 100-årsjubilæum, da mange af vores interessenter og samarbejdspartnere er tilstede herovre," skriver fonden i en mail til Altinget.

Heller ikke Altinget og Mandag Morgen, der har lagt lokation til receptionen, ser et problem med, at der er tale om et lukket arrangement.

Er det i Folkemødets ånd at lave den type arrangement?  

"Altinget og Mandag Morgen afholder mere end 60 forskellige arrangementer under Folkemødet. Langt hovedparten af dem er åbne. Nogle af vores samarbejdspartnere og kunder benytter lejligheden og Folkemødet til at holde lukkede arrangementer for venner og gæster af deres virksomhed," siger impact-director Jonas Keiding Lindholm.

"Altinget og Mandag Morgens kommercielle afdeling, som jeg er direktør for, kan fuldt ud kan stå inde for, at der også holdes lukkede arrangementer. I særdeleshed når man tænker på, at hovedparten af de, vi er værter for herovre, er åbne og tilgængelige og med repræsentanter fra alle samfundets sektorer." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024