For Pia Olsen Dyhr sendte SF’s storsejr en klar besked. S-profil advarer imod at "overfortolke" nederlaget

Danskerne foretrækker velfærd og klima over regeringens skattelettelser, lød det fra SF’s formand, da hun skulle forklare, hvorfor hendes parti blev størst og slog Socialdemokratiet ved EU-valget. Det var ikke et "midtvejsvalg," lød det fra Peter Hummelgaard, der dog vil evaluere partiets "valgkamp og positioner".

Kira Marie Peter Hansen og Pia Olsen Dyhr blev fulgt af jublende SF'ere frem til partiets valgest i Landstingssalen på Christiansborg.
Kira Marie Peter Hansen og Pia Olsen Dyhr blev fulgt af jublende SF'ere frem til partiets valgest i Landstingssalen på Christiansborg.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Malte BruhnKirstine Erika CrenzienElla Hjalmsrud Jørgensen

Christel Schaldemose forlod Socialdemokratiets valgfest uden at svare på spørgsmål fra pressen. 

Da spidskandidaten ankom til Christiansborg som aftenens sidste, strøg hun forbi både mikrofoner, båndoptagere og journalister, der høfligt havde placeret sig bag et velourrødt bånd. 

Og da hun var færdig med at holde sin tale foran de fremmødt partisoldater, blev hun, i stedet for at svare på spørgsmål, eskorteret ud af Fællessalen og op ad Christiansborgs trapper af en håndfuld socialdemokratiske pressefolk, der havde gjort sig særligt bredskuldrede til lejligheden.

Ingen kunne slippe afsted med underlødige angreb på hverken Kira eller SF

Pia Olsen Dyhr (SF)
Formand

Den 56–årige fynbo efterlod dermed et dusin reportere med uforrettet sag, tomme notesblokke og en lang række ubesvarede spørgsmål. 

Kort forinden stod det nemlig klart for alle, at statsministerpartiet havde fået sig en syngende vælgerlussing. 

Ved EU–valget for fem år siden stemte 21,5 procent af danskerne på liste A. Ved folketingsvalget i november 2022 lød tallet på 27,5. Ved gårsdagens valg stemte 15,5 procent af vælgerne på Mette Frederiksens regeringsparti. 

Til sammenligning blev vennerne i SF valgets store sejrherre med 17,4 procent af stemmerne og tre mandater. 

Ifølge Socialdemokratiets justitsminister, Peter Hummelgaard, skal man dog passe godt på med at "overfortolke" på valget, der er det første, efter partiet gik i regering med Venstre og Moderaterne. 

Det er ikke et "midtvejsvalg", lød det.

Christel Schaldemose efterlod de fremmødte journalister med tomme notesblokke, da hun forlod Socialdemokratiets valgfest direkte efter sin tale. 
Christel Schaldemose efterlod de fremmødte journalister med tomme notesblokke, da hun forlod Socialdemokratiets valgfest direkte efter sin tale.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Spørger man SF og Enhedslisten, der fik et mandat og syv procent af stemmerne, står det dog udenfor enhver tvivl, at vælgerne har sendt et kraftigt signal, der rækker langt dybere end et Europa–Parlamentsvalget i sig selv.

"Det handler ikke om, hvem vi er større end," lød det fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, der fortsatte:

"Det handler om, at mange danskere mener, at SF vil det rigtige for Danmark og prioritere klima, miljø og fælles velfærd i stedet for skattelettelser".

Barbie–hit på anlægget

Selvom formanden forsøgte at nedtone det faktum, at hendes parti var vokset storebror over ørerne, var jublen over netop netop det ikke til at tage fejl af i Landstingssalen, hvor SF holdt fest. 

Da klokken slog otte, lød der et højre brøl fra salen, da DR’s exitpoll spåede 15,4 procent til Socialdemokratiet. Jublen var endnu vildere et minut senere, da SF blev spået til at slå det resultat.

For første, men ikke sidste gang, brød salen ud i råb: "KI–RA, KI–RA, KI–RA!".  

Før resten af prognosen var læst højt, blev tv–lyden slukket. Og til tonerne af hittet fra sidste års Barbie–film, Dance the Night, startede SF’erne aftens første dansegulv.  

"Jeg tror aldrig, jeg har oplevet noget lignende," lød det fra en af festens gæster. 

"Det er historie," sagde en anden. 

Det fremkaldte en kraftig reaktion fra salen, da DR's exitpoll spåede SF større end Socialdemokratiet. 
Det fremkaldte en kraftig reaktion fra salen, da DR's exitpoll spåede SF større end Socialdemokratiet.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Halvanden time senere var stemningen stadig i top og spændingen steg, da det forlød sig, at Pia Olsen Dyhr og spidskandidat Kira Marie Peter Hansen havde sat kursen mod Christiansborg. 

De ankom i en ladcykel, der var pyntet med blomster og grene. Chaufføren var udklædt som et træ. 

Villy Søvndal og Rasmus Nordkvist, der også står til at komme til Bruxelles, havde en cykelchauffør, der var klædt ud som én af de isbjørne, som den forhenværende udenrigsminister – stadig – vil redde fra de smeltende "poules", som det står på hans valgplakater.

Da de trådte ind på Christiansborg, stod der SF’ere klar til at tage imod dem. Fra begge sider blev Pia Olsen Dyhr og Kira Marie Peter-Hansen omringet af den jublende forsamling, der fulgte dem fra Vandrehallen og op ad trappen til Landstingssalen. 

Da Pia Olsen Dyhr omsider fik ro på flokken, slog hun fast, at valget "forpligter".

"Og det ved vi i SF," sagde Pia Olsen Dyhr, der gjorde sig umage med ikke at gnide for meget salt i det socialdemokratiske sår. 

Historisk valg for både S og SF

Socialdemokratiet fik 15,6 procent af stemmerne ved EU-valget. Det er det dårligste socialdemokratiske valgresultat ved et europaparlamentsvalg nogensinde. Man skal tilbage til 1994 for at finde et lignende resultat, da partiet fik 15,8 procent af stemmerne.

Modsat opnår SF sit bedste valg til Europa-Parlamentet med 17,4 procent af stemmerne og slår sit resultat fra 2009, hvor partiet nåede 15,9 procent. Ved hvert valg siden da har SF nået en opbakning fra vælgerne på over ti procent.  

Men hun afholdt sig alligevel ikke fra at kommentere på de mange politiske stikpiller, Socialdemokratiets spidser sendte mod SF i valgkampens slutspurt. 

Mest dramatisk var to optrin i sidste uges to tv–transmitterede paneldebatter. Her gik først Mette Frederiksen og siden Christel Schaldemose til hårde udlændinge-angreb på Pia Olsen Dyhr og SF–spidsen Kira Marie Peter–Hansen. 

"Jeg kommer aldrig til at glemme, da Kira stod i sit knivskarpe, pink suit på tv den aften. Ingen kunne slippe afsted med underlødige angreb på hverken Kira eller SF," lød det fra Pia Olsen Dyhr. 

I køjen med højrefløjen 

Striden er opsigtsvækkende, fordi den kun sjældent er blevet dyrket i dansk politik i det seneste tiår. 

Omvendt har SF’s Pia Olsen Dyhr sat en ære i at klæbe sig til Mette Frederiksen og Socialdemokratiet i også besværlige sager og forhandlingsforløb. Kun på få og nøje udvalgte politiske emner, har SF anlagt en hård kant til den socialdemokratiske storebror. 

Den politiske kinddans har ofte fået hårde ord med på vejen blandt politiske iagttagere og gamle venstrefløjsikoner. 

Men noget tyder på, at SF nu for alvor begynder at hæve strategiens vælgermæssige gevinst og tiltrække utilfredse socialdemokrater, der – tilsyneladende – føler sig trygge i folkesocialismens favn.

Man kan ikke gøre det til et midtvejsvalg. Og man skal også være varsom med at tolke landspolitiske ting ind i det her

Peter Hummelgaard (S)
Justitsminister

Selvom der er tale om EU–valg, er Pia Olsen Dyhr sikker på, at sejren vil styrke partiet i hverdagen på Christiansborg.

"Det betyder, at vi kan forhandle med stærkere muskler på klima og velfærd," lød det fra formanden, der også fandt tid til at besøge Enhedslisten og Pelle Dragsteds fest.

Dragsted fik sig en SF–krammer, inden han udlagde valgets tale overfor Altinget. 

"Resultatet er et signal fra danskerne om, at de ikke er glade for, at Socialdemokratiet er gået i køjen med højrefløjen," sagde han og fortsatte:

"De ser en regering, som desværre har travlt med at varetage nogle snævre interesser oppe i toppen af samfundet. Det gider de ikke at se på mere".

"Ikke et midtvejsvalg"

Christel Schaldemose lagde ikke skjul på sin skuffelse over det pauvre valgresultat, da DSU’ernes tilråb havde lagt sig tilbage i Fællessalen.

"Jeg havde håbet, og jeg har kæmpet for, at flere havde stemt på Socialdemokratiet. Selvfølgelig! Og jeg synes faktisk ikke, at vores resultat i aften er godt nok," lød det fra Christel Schaldemose, der var nattens eneste taler i Fællessalen.

Hendes chef, Mette Frederiksen, havde nemlig meldt afbud, efter hun fredag blev slået af en mand på Kultorvet i København.

I et opslag på Instagram skrev hun dog, at valgresultatet "på godt jysk" var "rigtig træls". 

Den trælse valgresultatet betød også, at der hurtigt blev tomt, da Christel Schaldemose havde taget flugten fra pressen.

Peter Hummelgaard mener ikke, at det var en fejl, at Socialdemokratiet gik til angreb på SF i valgkampens slutspurt.
Peter Hummelgaard mener ikke, at det var en fejl, at Socialdemokratiet gik til angreb på SF i valgkampens slutspurt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Én af de tilbageværende gæster – justitsminister Peter Hummelgaard – ville dog gerne svare på spørgsmål fra Altinget.

Hvad tror du, jeres vælgere prøver at fortælle jer?

"Det er for tidligt at konkludere noget som helst", sagde Hummelgaard og afviste, at resultatet kan være udtryk for, at midteregeringen har udvisket den socialdemokratiske profil:

"Det ville være at tage munden alt for fuld. Uanset om man taler det ind i en landspolitisk sammenhæng eller en bredere europæisk sammenhæng, så lever vi i en tid, hvor det slider at tage ansvar".

Valgresultatet betyder, at SF kan forhandle med stærkere muskler på klima og velfærd

Pia Olsen Dyhr (SF)
Formand

Viser det her, at det var en fejl at gå med i regering med Venstre og Moderaterne?

"Man skal være meget påpasselig med at overfortolke. Man kan ikke gøre det til et midtvejsvalg. Og man skal også være varsom med at tolke landspolitiske ting ind i det her. Men selvfølgelig skal vi evaluere vores valgkamp, vores positioner og alt muligt andet". 

Er det ikke lidt farligt at negligere det her valgresultat?

"Vi negligerer ikke noget som helst. Men vi står ikke her lige efter og deler vores analyser med offentligheden." 

Var det en fejl at angribe SF i valgkampens slutspurt? 

"Partier skal konfronteres med deres politik, og derfor er det aldrig en fejl at holde partier ansvarlige for den politik, de fører." 

Pia Olsen Dyhr sagde, det var underlødigt?

"Det er ikke underlødigt at holde partier, der har en bred folkelig appel, ansvarlig for deres holdninger. Det er legitim del af en offentlig, politisk samtale," lød det fra Peter Hummelgaard. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024