Debat

10. klasse skal sikre uddannelse til flere

DEBAT: Det er nødvendigt at tage en debat om efterskole i 10. klasse, når det viser sig, at 90 procent af eleverne ikke oplever at blive mere afklarede i løbet af deres efterskoleophold. Det skriver Charlotte Rønhof, underdirektør i DI.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den anden gruppe er efterskoleeleverne. De ved som regel på forhånd, at de vil på gymnasiet. De har gode faglige forudsætninger og kommer fra uddannelsesstærke etnisk danske hjem.

Charlotte Rønhof
Underdirektør i DI

Af Charlotte Rønhof
Underdirektør i DI

Enhedslistens Rosa Lund skriver i Altinget 23. maj 2014, at vi i DI opstiller en række falske forudsætninger i debatten om 10. klasse og efterskoler. I DI ønsker vi at prioritere ressourcerne til de unge, der har størst behov, mens Rosa Lund synes at mene, at vi er et rigt samfund, der har råd til det hele.

For DI er udgangspunktet, at alt for mange falder igennem vores uddannelsessystem. En meget stor gruppe unge er ganske enkelt ikke klar til en ungdomsuddannelse efter 9. klasse. Den gruppe vil vi gerne gøre en ekstra indsats for med en mere målrettet og opkvalificerende 10. klasse.

I modsætning til Enhedslisten mener vi i DI, at det er nødvendigt at prioritere de fælles midler. Vi har i forvejen et af verdens højeste skattetryk, og derfor er det nødvendigt, at vi bruger pengene, der hvor behovene er størst, så vi får mest muligt velstand for pengene.

Efterskole bør være i 9. klasse
Vi har i dag to typer 10. klasse. Den ene gruppe er i folkeskolen. Her går ofte de fagligt svage og umotiverede unge, som i høj grad kommer fra bogligt svage hjem og ofte med en anden etnisk herkomst end dansk.

Den anden gruppe er efterskoleeleverne. De ved som regel på forhånd, at de vil på gymnasiet. De har gode faglige forudsætninger og kommer fra uddannelsesstærke etnisk danske hjem.

Vi bliver ofte skudt i skoene, at vi ikke bryder os om efterskolerne. Det er ikke tilfældet. Men vi mener, at det er nødvendigt at tage en debat, når det viser sig, at 90 procent af eleverne i efterskolernes 10. klasse ikke oplever at blive mere afklarede i løbet af deres efterskoleophold.

Vi mener derfor, at langt flere burde tage deres efterskoleophold i 9. klasse. Sidst men ikke mindst mener vi, at det er så vigtigt at gøre en ekstra indsats for gruppen af fagligt svage og umotiverede elever, at vi ikke ukritisk skal fastholde et dyrt og attraktivt tilbud til stærke og afklarede unge.

Vi har svært ved at forstå, at Enhedslisten ikke synes, vi skal hjælpe dem, der har mest behov. Man skulle ellers tro, at det var gængs retorik på venstrefløjen, at man ikke skal forgylde de, der i forvejen har nok. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024