Debat

Alle unge skal sikres en uddannelsesplads

DEBAT: I Silkeborg Kommune har man oprettet Garantiskolen, der skal sikre alle unge et fleksibelt uddannelsesforløb. Eksempelvis ved at garantere frafaldstruede elever på ungdomsuddannelsen en plads på produktionshøjskolen.
Garantiskolen sørger for at hjælpe alle unge i Silkeborg gennem en uddannelse.
Garantiskolen sørger for at hjælpe alle unge i Silkeborg gennem en uddannelse.Foto: Colourbox
Anne Marx Lorenzen

Jeg er statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet, og jeg er researcher på portalerne Altinget| Kommunal, Altinget | Fødevarer og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er et faktum, at der nu er udsigt til, at 89 procent af de unge under 25 år i Silkeborg Kommune gennemfører en ungdomsuddannelse, og at vi er meget tæt på de 95 procent for gruppen af unge under 18 år.


Mariane Fenger
Viceforstander, Silkeborg Produktionshøjskole
Fakta

Debatindlægget er en del af Altinget | Kommunals såkaldte kommunalstafet, som sætter fokus på alle de gode eksempler fra landets 98 kommuner, der effektiviserer eller forbedrer servicen i den kommunale sektor. 

Heriblandt på skole- og undervisningsområdet.

Af Mariane Fenger
Viceforstander Silkeborg Produktionshøjskole 

Historisk bygger garantiskolen på et forsøgs –og udviklingsprojekt i Region Midt omkring samarbejde mellem erhvervsskoler og produktionsskoler i forhold til at sikre, at flere unge gennemfører en uddannelse (2008).

Dette samarbejde har udviklet sig til, at Garantiskolen nu omfatter alle ungdomsuddannelsesinstitutioner i Silkeborg, UU-Silkeborg og relevante forvaltninger i Silkeborg Kommune.

Vi var, også i Silkeborg, frustrerede over, at 97 procent af de unge startede på en ungdomsuddannelse, mens der kun var udsigt til, at 84 procent gennemførte.

For mange elever faldt fra, fortrød deres valg, blev væk, blev syge, forsvandt som sand mellem fingrene på os, for senere at dukke op i kommunens forvaltninger og hos UU endnu et nederlag ”rigere”.

Vi hverken kan eller vil forhindre, at nogle unge foretager omvalg eller har brug for pauser på deres vej gennem uddannelse.

Vi anerkender, at nogle unge har brug for uddannelses- og udviklingsforløb, der er sammensat på en måde, der involverer flere uddannelsesinstitutioner og andre aktører.

Det, vi kan gøre i Garantiskolesamarbejdet, er at lette vejen for de unge, der uddannelsesmæssigt vælger Margueritteruten frem for motorvejen.  

Vores svar på udfordringen er et handlekraftigt fællesskab, som giver alle unge, der har behov for det, en ”garanti” for et fleksibelt uddannelsesforløb, uanset hvor mange institutioner og forvaltninger det måtte involvere.

For at kunne være et ”handlende fællesskab” er alle institutioner på garantiskolemøder repræsenterede med vejledere og mellemledere. Denne kombination gør, at der på møderne kan træffes konkrete beslutninger om iværksættelse af initiativer fra dag til dag.

Vi rydder stenene af vejen, så den unge kan koncentrere sig om at passe sin uddannelse eller udviklingsforløb, og vi handler hurtigt.

Behov før institutioner
Det unikke i samarbejdet er, at selv om vi som uddannelsesinstitutioner i mange situationer er konkurrenter, så er vi i forhold til de elever, vi skal hjælpe gennem garantiskoleaktiviteter, èn ”skole”, hvor alle vores specifikke spidskompetencer og muligheder tænkes ind i forhold til, hvad der lige netop er behov for, når en frafaldstruet elev skal fastholdes i sit uddannelsesforløb.

Her tænkes elevens behov før institutioner, økonomi og regler. Det kan lade sig gøre, fordi garantiskolens vejledere har et indgående kendskab til hinandens uddannelser.

Et kendskab, der er fremkommet blandt andet ved ophold på hinandens institutioner og ved tæt samarbejde om uddannelsesplanlægning for frafaldstruede elever.

Silkeborg Produktionshøjskole har en nøglefunktion i samarbejdet. Den fungerer som det kit, der binder uddannelsesforløb på de forskellige kompetencegivende ungdomsuddannelser sammen.

Elever, der går på en ungdomsuddannelse, men er frafaldstruede, er sikret en garantiskoleplads på produktionshøjskolen i et forløb, der skal medvirke til at fastholde eleven i uddannelse.

Skift fra eksempelvis teknisk skole til produktionsskole foregår med ”håndholdt” vejledning. Vejleder fra afgivende skole følger med over på modtagne skole, og der er løbende kontakt mellem vejlederne om eleven.

Eleven vil, hvis det drejer sig om et kortere ophold på en anden skole, ikke opleve det som et frafald fra uddannelsen og start på en anden uddannelse, men opleve opholdet som en ændring af egen uddannelsesplan set i forhold til at nå det oprindelige mål, eller måske for at sætte sig et nyt mål.

I garantiskolen er der lavet en intern afregning, der betyder, at erhvervsskoleelever ikke nødvendigvis udmeldes fra afgivne skole, hvis det drejer sig om et kortere ophold.

For elever fra andre ungdomsuddannelser laves en uddannelsesplan i samarbejde med UU, så eleven har et klart og fortløbende uddannelsesperspektiv, hvori der indgår et produktionsskoleophold.

På produktionshøjskolen sætter den unge kursen for næste skridt på vejen til ungdomsuddannelse.

Sammen planlægger vi forløbet og inddrager netværket i UU, kommunernes forvaltninger og de andre skoler i garantiskolesamarbejdet.

Samarbejdet virker
Eleven arbejder på Silkeborg Produktionshøjskoles værksteder og sammen med vejlederne med at udvikle de nødvendige faglige, sociale og personlige kompetencer, og med det afsluttende kompetencebevis i hånden fortsætter eleven på næste skridt i ”garantiskole”-uddannelsen.

Virker det?
Ja, prøv at spørge Camilla og Dion og Anders og Jasmin og Ronnie og Mads og Jeanette og………..

Statistik er jo en flyvsk størrelse, for hvem ved, om det lykkedes for Anders, fordi garantiskolesamarbejdet trådte i karakter, eller fordi han fik en sød kæreste?

Men det er et faktum, at der nu er udsigt til, at 89 procent af de unge under 25 år i Silkeborg Kommune gennemfører en ungdomsuddannelse, og at vi er meget tæt på de 95 procent for gruppen af unge under 18 år.

Men vi kommer ikke til at hvile på laurbærrene. Garantiskolesamarbejdet skal være i konstant udvikling.

Der vil altid være unge, der har faglige, sociale eller personlige udfordringer på deres vej til en ungdomsuddannelse eller bare er skruet sammen på en lidt anden måde end den brede masse.

Det er Garantiskolens ansvar, i et tæt og koordineret samarbejde mellem kommune og uddannelsesinstitutioner, at garantere, at der er en uddannelsesplads til alle de unge, der ser os ind i øjnene og siger ”Ja, jeg vil gerne have en uddannelse”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024