Sander skal sikre gratis uddannelse

NYHED: Et enigt Videnskabsudvalg vil have videnskabsminister Helge Sander til at redegøre for, om den nuværende lovgivning om gratis universitetsuddannelse holder vand.
Videnskabsudvalget vil sikre, at studerende på ordinære videregående uddannelser ikke kommer til at betale for deres uddannelse.
Videnskabsudvalget vil sikre, at studerende på ordinære videregående uddannelser ikke kommer til at betale for deres uddannelse.Foto: colourbox.com
Uffe Laursen

Det er selvfølgelig interessant, fordi regeringspartierne i udvalget bakker op om beretningen. De mener åbenbart heller ikke, at den nuværende lovgivning er helt klar.

Johanne Schmidt-Nielsen
Forskningsordfører, Enhedslisten

Kan vi, eller kan vi ikke indføre betalte videregående uddannelser i Danmark?

Det mener et enigt Udvalg for Videnskab og Teknologi ikke, at de har et klart overblik over. Derfor vedtog udvalget onsdag en såkaldt beretning, der opfordrer videnskabsminister Helge Sander (V) til at undersøge sagen nærmere.

Tre konkrete punkter 
Det er Enhedslistens forskningsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, som står bag beretningen. Beretningen er et alternativ til EL's beslutningsforslag om et decideret forbud mod indførelse af brugerbetalte videregående uddannelser i Danmark.

Dokumentation

De vedtagne beretningspunkter i fuld tekst:

[Udvalget] konstaterer, at der de seneste år er sket en udvikling i landene omkring os, hvor der i større eller mindre grad er indført brugerbetaling på uddannelsesområdet.

[Udvalgets medlemmer] er enige om, at det danske gratisprincip skal fastholdes på de ordinære videregående uddannelser. Det er således en fælles politisk opgave at sikre, at det danske uddannelsessystem også i fremtiden kan tilbyde gratis uddannelse af høj kvalitet. [Udvalgets medlemmer] er enige om, at dette er en forudsætning for at kunne bryde den sociale arv, sikre lige muligheder for alle, samt sikre et generelt vidensløft i befolkningen. 

[Udvalget] deler den fælles politiske målsætning, at de danske uddannelsesinstitutioner deltager aktivt i internationalisering og udveksling, men det må ikke ske på bekostning af gratisprincippet. Udvalget konstaterer desuden, at EU ikke har kompetence til at træffe beslutninger på uddannelsesområdet, og medlemmerne vil holde aktivt opsyn med, at nye tiltag og reformer på uddannelsesområdet ikke betyder skred mod brugerbetaling.

[Udvalget] opfordrer regeringen til at se på, om den nuværende lovgivning er tilstrækkelig klar på spørgsmålet om brugerbetaling og, at afgive en redegørelse til udvalget om dette til drøftelse i efteråret 2008. Ligeledes opfordres regeringen til at afgive en redegørelse for udviklingen omkring brugerbetaling i EU-medlemslandene samt EØS-landene. 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024