Tvist om globaliseringspulje trækker ud

FORHANDLINGER: Regeringen og oppositionen beskylder hinanden for at tage uddannelserne som gidsel efter forhandlingsbrud. Uddannelserne har mistet modet.
Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Det er ubegribeligt, at S og R tager 10 milliarder kroner fra globaliseringspuljen som gidsel. Det går ud over erhvervsuddannelserne, professionshøjskoler og innovation i erhvervslivet.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister
Fakta

Fakta om globaliseringspuljen:

I juni 2006 indgik regeringen velfærdsaftalen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre. Med den omfattende aftale blev der etableret en globaliseringspulje, som skal medvirke til at gøre Danmark til et førende vækst-, viden- og iværksættersamfund. Den samlede globaliseringspulje udgør 42,5 mia. kr. (2010-priser) i perioden 2007-2012.

Regeringen har sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre indgået en aftale om globaliseringspuljen i november 2006. På baggrund af den aftale udmøntes globaliseringspuljen inden for fem områder: Forskning og udvikling, innovation og iværksætteri, ungdomsuddannelser, videregående uddannelser samt voksen- og efteruddannelse.

I 2010 udmøntes i alt 8,7 mia. kr. fra globaliseringspuljen. I forbindelse med årets finanslovsforhandlinger skal globaliseringspartierne forhandle om udmøntningen af 1,8 mia. kr. i 2010.

Regeringen foreslår derudover, at der af den samlede pulje for 2010 udmøntes 1 mia. kr. til renovering af universiteternes laboratoriebygninger og 100 mio. kr. til et løft af uddannelsestaxametrene på humaniora og samfundsvidenskab.


Kilde: Finansministeriet

Skal forældre have skåret i børnechecken, hvis deres barn ikke er i job eller uddannelse?

Regeringen siger ja, men Socialdemokraterne og De Radikale siger nej, og den tvist er direkte skyld i, at globaliseringsforhandlingerne er gået i hårdknude.

Onsdag aften var der ikke kaldt til nye møder om globaliseringspuljen, og indtil da beskylder parterne hinanden for at tage uddannelserne som gidsel.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024