Haarder afviser kritisk rapport om skolebygninger

SKOLEBYGNINGER: Skole og Samfunds kritiske rapport om tilstanden på folkeskolernes bygninger er ikke repræsentativ, mener Bertel Haarder.
Torbjørn Næs Bertelsen
Oppositionen havde masser af ammunition tirsdag, da undervisningsminister Bertel Haarder (V) var indkaldt til åbent samråd om den fysiske tilstand af bygningerne i de danske folkeskoler.

Men på trods af stor spørgelyst fra oppositionen var der ikke noget, der bed på ministeren, der affejede den rapport fra Forældreorganisationen Skole og Samfund, som dannede baggrund for det åbne samråd, som socialdemokraten Leif Lahn Jensen havde indkaldt til.

Rapporten konkluderer at "på næsten alle områder er skolebygningernes tilstand blevet forværret".

Kan ikke genkende rapportens version
Indledningsvis gjorde Bertel Haarder det klart, at han fuldt ud er klar over, at der er problemer med skolebygningerne på nogen skoler, men han kunne slet ikke genkende det billede, som Skole og Samfunds rapport tegner.

Leif Lahn Jensen var ikke tilfreds med ministerens umiddelbare afvisning af den kritiske rapport. Han mente, at rapporten bekræfter, at kommunerne har alt for få midler til at vedligeholde skolebygningerne.

"Jeg kan ikke lade være med at synes, at det er betænkeligt, at vedligeholdelsesstandarden i rapporten er dårligere end for ti år siden, da Skole og Samfund sidst lavede en tilsvarende undersøgelse," sagde han.

Det er jo ikke til at vide, men det er da en nærliggende tanke, at det netop er de skoler, som har svaret på undersøgelsen, hvor der er problemer.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

Bertel Haarder var nu ikke så betænkelig og fremhævede, at regeringen siden den er trådt til har øget bevillingerne til renovering betragteligt, og gjorde sig dernæst den ulejlighed at opremse bevillingerne for den tidligere og den nuværende regering.

"Der bliver under den nuværende regering brugt væsentligt flere penge på at forbedre forholdene på skolerne end tidligere. Anlægsudgifterne har næsten været det dobbelte fra 2001 til 2007 end fra 1995 til 2000. I år er der budgetteret 2,9 milliarder kroner til renovering af skoler," sagde han.

Rapport ikke repræsentativ
Bertel Haarder satte desuden spørgsmålstegn ved, om rapporten overhovedet kunne bruges til noget.

"Underøgelsen er ikke en videnskabelig undersøgelse, men en rundspørge til landets skolebestyrelsesformænd om deres vurdering af, i hvor høj grad skolebygningerne er tilfredsstillende. Der er altså tale om tilkendegivelser om den oplevede bygningskvalitet og ikke en opgørelse over målbare og sammenlignelige indikatorer af bygningernes faktiske tilstand," fastslog Bertel Haarder.

Desuden mente Bertel Haarder, at det faktum, at svarprocenten var på 28 pct., er for lidt til, at rapportens konklussioner kunne være repræsentative.

"Det er jo ikke til at vide, men det er da en nærliggende tanke, at det netop er de skoler, som har svaret på undersøgelsen, hvor der er problemer, og at en overvejende del af dem, der ikke har gidet at svare, nok også er dem, der mener, at bygningernes tilstand er tilfredsstillende," sagde Bertel Haarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Leif Lahn Jensen

MF (S), næstformand, Statsrevisorerne, 1. næstformand, Folketingets Præsidium
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024