Debat

Hård opbremsning i virksomhedernes efteruddannelsesaktiviteter

DEBAT: Regeringens besparelser skyder væksten på voksen- og efteruddannelsesområdet i sænk, lyder det fra uddannelseschef Svend Berg.
Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Svend Berg
Uddannelseschef, Dansk Erhverv

Vi kommer til at opleve en øjeblikkelig opbremsning i virksomhedernes efteruddannelsesaktiviteter i nær fremtid. Det er resultatet af de voldsomme besparelser på voksen- og efteruddannelsesområdet, der vedtages sammen med finansloven. Dermed bliver den vækstdagsorden, som alle virksomheder har set frem til, skudt i sænk.

Parterne på arbejdsmarkedet blev sidste efterår ellers enig med regeringen om, at der først skulle tages hul på diskussionerne om, hvordan den fremtidige finansiering af voksen- og efteruddannelserne skulle se ud, i 2011. Med de bebudede besparelser og reguleringer er der lavet fuldstændig om på den dagsorden.

Det er især udgifterne til Arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU), der må holde for, men også almene og erhvervsrettede kurser og uddannelser, der gennemføres med tilskud fastlagt under Lov om åben uddannelse, bliver ramt. Det kommer til at have væsentlig indflydelse på begreber som livslang læring, som vi ellers bryster os af i Danmark. Her er en hurtig gennemgang af de enkelte besparelser.

I Danmark har vi hidtil været helt i top blandt de lande, der har en høj efteruddannelsesaktivitet (...) Med de besparelser, der nu er i vente, må vi nok indstille os på, at vi får et andet arbejdsmarked fremover, end det vi kender i dag.

Svend Berg
Uddannelseschef, Dansk Erhverv

1. Satserne for løntilskud 
Satsen for løntabsgodtgørelse - den såkaldte VEU-godtgørelse, der udbetales gennem medarbejderens a-kasse eller SU-Styrelsen, reduceres med 20 procent. Løntilskuddet udgør i dag 3.760 kroner per uge, svarende til 752 kroner per dag. Satsen reduceres til cirka 602 kroner per dag. Da langt de fleste virksomheder i dag betaler løn, når medarbejderne er på kursus, er det virksomhederne, der kommer til at bære en større del af udgifterne til lønnen under kursus.

2. Satserne for tilskud til ophold og fortæring
Satserne for udgifter til medarbejderens overnatning og fortæring under kursus reduceres fra de 1.020 kroner, som tilskuddet maksimalt udgør i dag, til en standardsats på 450 kroner per dag, der ganske vist skal pristalsreguleres en gang om året. Det er umuligt at finde overnatning på et hotel til den pris.

3. Tilskud til transportudgifter
Udgifter til transport omlægges, så der fremover udbetales en fast sats for alle på 0,95 kroner per kilometer mellem medarbejderens bopæl og kursussted, når afstanden er mere end 12 kilometer. Satsen udgør i dag 1,19 kroner for medarbejdere i beskæftigelse og indeholder desuden en bestemmelse om tilskud mellem opholdssted og kursussted, hvis man må overnatte, der nu fjernes. Besparelsen svarer også her til godt 20 procent nedskæring, og den nye takst kan på ingen måde dække de udgifter, som medarbejderen har til transport.

4. Deltagerbetaling for medarbejdere med en videregående uddannelse
Medarbejdere med en videregående uddannelse skal fremover betale den fulde kostpris for at deltage på et AMU-kursus, idet erhvervsskolen eller AMU-centeret ikke længere modtager taxametertilskud til disse kursister. Set i lyset af at det er 9 til 10 procent af personerne i arbejdsstyrken med faglærte eller ufaglærte job, som har en eller anden form for en videregående uddannelse, rammer denne besparelse særligt hårdt.

5. Forøget deltagerbetaling
AMU-kurserne finansieres dels gennem en deltagerbetaling fastsat ved lov, dels ved taxametertilskud fra staten. I forslaget til finanslov for 2011 er der imidlertid varslet en nedskæring af udvalgte taxametergrupper, der på sigt kan betyde, at erhvervsskoler og AMU-centre samtidig får lov til at hæve deltagerbetalingen.

De voldsomme besparelser sender et klart signal til virksomhederne om, at de fremover skal bære en langt større del af udgifterne til medarbejdernes efteruddannelse. Statens engagement i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse er lige så klart på vej til at blive reduceret og på sigt måske helt afkoblet.

I Danmark har vi hidtil været helt i top blandt de lande, der har en høj efteruddannelsesaktivitet. Her har statens engagement og finansiering af voksen- og efteruddannelserne haft en overordentlig stor betydning for virksomhedernes konkurrenceevne og for vores meget dynamiske arbejdsmarked. Med de besparelser, der nu er i vente, må vi nok indstille os på, at vi får et andet arbejdsmarked fremover, end det vi kender i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Berg

Fhv. uddannelseschef, Dansk Erhverv
møbelsnedker, diplomuddannelse i ledelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024