Debat

Uddannelsessystemet skal dyrke innovation og nytænkning

DEBAT: Vi har ikke verdens bedste uddannelsessystem, fastslår Hans Jørgen Hansen, formand for Lederforeningen for VUC. Han peger på, at uddannelsessektoren skal blive bedre til at dyrke innovation og nytænkning.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Vi må blive bedre til at dyrke innovation og nytænkning. Og så skal uddannelsesinstitutionerne have den frihed, der står mål med det store samfundsmæssige ansvar, som vi rent faktisk udøver hver dag.

Hans Jørgen Hansen
Formand for Lederforeningen for VUC

<img align="left" src="@nyimg=7572@" />Af Hans Jørgen Hansen,
formand for Lederforeningen for VUC

Jeg er helt enig med professor Flemming Ibsen. I sit sidste indlæg her i panelet koblede han uddannelse og ansvar sammen og understregede behovet for, at alle aktører på uddannelsesområdet går sammen om at løse de store opgaver, der venter forude, hvis Danmark fortsat skal kunne gøre sig gældende i en global konkurrencesituation. Vi kan ikke blot læne os tilbage og hævde, at vi har verdens bedste uddannelsessystem, for det er ikke rigtigt.

Der skal simpelt hen sættes en anden dagsorden, når vi skal drøfte indretningen af et uddannelsessystem, der er fremtidssikret, og som kan bidrage til, at Danmark også fortsat kan kaldes et videnssamfund. Her nytter det ikke, at vi skuer bagud og vil holde fast i gamle myter og hævdvundne privilegier, som det f.eks. er tilfældet hos Gymnasieskolernes Lærerforening. GL hævder euforisk, at Danmark er verdensmestre i gymnasieuddannelser og har til det formål bl.a. produceret en slagsang for de danske gymnasier.

Ingen grund til eufori
Der er ikke grund til eufori. Det er nemlig et faresignal, at uddannelsesløftet i bunden er gået i stå herhjemme. Det betyder, at de nye generationer, som kommer ud på arbejdsmarkedet, ikke er væsentligt bedre uddannede end dem, de afløser. Det har negative følger i forhold til både produktivitet og innovation.

Da undervisningsminister Tina Nedergaard for nylig inviterede uddannelsessektoren til stormøde om fravær og frafald, var det heller ikke eufori, der var den dominerende tone i ministerens indlæg. Tværtimod var ministeren stærkt optaget af at finde ud af, hvordan frafaldet og fraværet kan mindskes, således at elever, kursister og studerende får mest muligt ud af de investeringer, der foretages i uddannelse.

Jeg kan kun bakke op om ministerens bestræbelser, for selvfølgelig er det vigtigt, at vi får sat fokus på dette åbenlyse problem. På VUC-området har vi allerede taget hånd om dette og har nedsat en arbejdsgruppe, der skal arbejde med fastholdelsesstrategier og sikre, at landets voksenuddannelsescentre systematisk kan blive bedre til at holde motivationen og engagementet oppe hos de kursister, der har søgt ind på vores uddannelser.

Et stort ansvar
Uddannelsessektoren har et stort ansvar for at sikre, at der er uddannelse og udfordringer til alle. Her må vi retfærdigvis bede til, at den uddannelsespolitiske dagsorden ikke kun bliver styret af et enøjet fokus på institutionsstrukturer, eller at man fra politisk side i ren iver efter hurtige besparelser forsømmer at definere, hvilke uddannelsespolitiske opgaver de enkelte sektorer er sat i verden for at løse. I et eller andet omfang handler det hele også om at finde arbejdsglæden frem hos de ledere og lærere, der i dagligdagen skal få det hele til at køre.

Lederforeningen for VUC er ved at lægge sidste hånd på et strategipapir, hvor fokus også er rettet mod pædagogisk udvikling. Særligt i forhold til de unge, som i stigende grad søger ind på VUC, er det vigtigt at møde kursisterne med både tydelige krav og rummelighed. Der skal også kunne tages højde for de unges livssituation i forhold til tilrettelæggelse af det skriftlige arbejde og lektier. Ellers taber vi dem, inden de overhovedet er kommet i gang.

Plads til forbedringer
Samlet set er det helt centralt, at skoleledelse tydeligere end i dag også bliver offensiv, når det handler om at optimere den pædagogiske udvikling og skabe et studiemiljø og tidssvarende faciliteter, hvor kursisterne har lyst til at være, og hvor de får de bedste muligheder for at udfolde sig.

Vi må blive bedre til at dyrke innovation og nytænkning. Og så skal uddannelsesinstitutionerne have den frihed, der står mål med det store samfundsmæssige ansvar, som vi rent faktisk udøver hver dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jørgen Hansen

Fhv. direktør, VUC Syd
lærer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024