Debat

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier: Lad os tale ungdomsmiljøet på erhvervsskolerne op

Mange anser gymnasierne som indehaver af "det rigtige" ungdomsmiljø. Det er dog vigtigt at fremhæve, at erhvervsskolerne også tilbyder attraktive miljøer, der byder på meget mere end fester og fredagsbarer, skriver Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen.

Særligt de faglige fællesskaber deles og dyrkes uden for skoletid, hvor eleverne arbejder på projekter og udveksler viden, holdninger og erfaringer, skriver Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen. (Arkivfoto).
Særligt de faglige fællesskaber deles og dyrkes uden for skoletid, hvor eleverne arbejder på projekter og udveksler viden, holdninger og erfaringer, skriver Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen. (Arkivfoto).Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Allan Andreasen Kortnum
Bo Sejer Frandsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en tid, hvor ungdommens trivsel og uddannelsesvalg er på dagsordenen – ikke mindst i lyset af regeringens planer om en ny ungdomsuddannelse – er det vigtigt at huske, at ikke alle elever søger samme slags ungdomsmiljø.

Det er på tide, at vi anerkender det, og værdsætter de kvaliteter, der ligger i de erhvervs- og praksisrettede ungemiljøer, som tilbydes på landets erhvervsskoler.

Mens der synes at være fokus på gymnasierne som patentindehavere af "det rigtige" ungdomsmiljø, så mener vi, at det er vigtigt at fremhæve, at erhvervsskolerne også tilbyder attraktive og dynamiske ungemiljøer, som er meget mere end fester og fredagsbarer.

Ikke alle elever søger det samme slags ungdomsmiljø. Det er vigtigt at huske, når det lige nu lyder som om, at der kun findes "et rigtigt ungdomsmiljø".

Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen
Hhv. formand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne

Dermed ikke sagt, at det ikke er vigtigt, hvordan vi kontinuerligt sikrer forskellige, gode ungemiljøer. Det drøfter vi gerne, men når børne- og undervisningsministeren anskuer ungemiljøet ud fra statistikker om aldersgennemsnit på erhvervsuddannelserne og holdstørrelser for de elever, der kommer direkte fra folkeskolen, er vi bekymrede for, at væsentlige nuancer går tabt.

Lad os for det første slå fast: Når man begynder på en erhvervsskole efter folkeskolen, kommer man på hold med jævnaldrende. Her er 90 procent af eleverne mellem 15-17 år. 

Selvom holdene nogle steder kan være små, sådan som Børne- og Undervisningsministeriet har opgjort, så er eleverne bestemt ikke efterladt uden ungdomsmiljø.

Erhvervsskolerne er sammensat af forskellige uddannelser, så man oplever et levende ungdomsmiljø med fællesskaber på tværs af hold og uddannelser. Der kan være unge fra grundforløb 1 og 2, der kan være 10. klassestilbud, og der kan være gymnasieelever fra hhx og htx samlet i campuslignende omgivelser.

Læs også

Udfordringen ligger nærmere i erhvervsuddannelsernes struktur. I løbet af en erhvervsuddannelses første halvandet år sker der flere skift for eleverne. Fra grundforløb 1 til grundforløb 2, videre i oplæring og ind på hovedforløbet – den struktur er en udfordring, som skolerne kæmper med i forhold til at skabe det sociale fællesskab.

Selvom skolerne langt hen ad vejen lykkes godt med fællesskaberne, er strukturen noget af det, en ny uddannelsesreform kan hjælpe med at se på.

En særlig form for fællesskab

På erhvervsskolerne afholdes der flere steder fester og fredagscaféer, men også mange andre ting, fordi det ikke er alle unge, der søger det samme slags fællesskab.

Generelt tilbyder erhvervsskolerne sociale aktiviteter og arrangementer, hvor elever hen over årgange og fag mødes og danner netværk. Det er alt fra sportsdage til fælles faglige projekter, introture, hytteture, spilleaftener og kanoture, hvor eleverne kan finde deres plads i et socialt ungdomsmiljø og skabe nye venskaber eller sågar få en kæreste.

Generelt tilbyder erhvervsskolerne sociale aktiviteter og arrangementer, hvor elever hen over årgange og fag mødes og danner netværk.

Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen
Hhv. formand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne

Dertil er det vigtigt at fremhæve, at meget af fællesskabet er forankret i faglig interesse. Dét, at man er fælles om et fag, hvor den faglige stolthed er vigtig, og hvor de unge finder sammen om fællesinteresser for deres fag er en af de ting, der kendetegner en særlig form for fællesskab på erhvervsuddannelserne. Dette fællesskab styrker ikke blot den enkeltes faglighed, men skaber også en stærkere social sammenhængskraft.

Det mærker man særligt på erhvervsskolernes 69 skolehjem, hvor eleverne flere steder bor i et ungdomsmiljø, der kan sammenlignes med en form for efterskole for de elever, der bor langt fra uddannelsen.

Her er fælles aktiviteter på skolehjemmet, hvor der spises sammen, spilles bordfodbold, dyrkes fitness og arbejdes i værksteder samt uden for skolehjemmet, hvor der arrangeres alt fra bowlingture, sportsturneringer, grillaftener, bålhygge og biografture.

Særligt de faglige fællesskaber deles og dyrkes uden for skoletid, hvor eleverne arbejder på projekter og udveksler viden, holdninger og erfaringer. Her henter de støtte i hinanden og bidrager med forskellige perspektiver på deres fag, branche og arbejdsmetoder. At man på den måde deler en hverdag med elever af samme relaterede faglighed, har stor betydning for fællesskabsfølelsen.

Ikke alle elever søger det samme slags ungdomsmiljø. Det er vigtigt at huske, når det lige nu lyder som om, at der kun findes "et rigtigt ungdomsmiljø".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Andreasen Kortnum

Direktør, Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, formand, Danske Erhvervsskole og -Gymnasierne Lederforeningen
cand.mag. (Aalborg Uni. 2004)

Bo Sejer Frandsen

Formand for bestyrelsen, Aarhus Tech, formand for bestyrelsesforeningen, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Civilingeniør

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024