Det står der om uddannelse i 2020-planen

DOKUMENTATION: Regeringen barsler i sin 2020-plan med en ny ungepakke, der bl.a. skal sikre flere praktikpladser, samt en reform, der skal få de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet.
Der er fokus på uddannelse i regeringens 2020-plan.
Der er fokus på uddannelse i regeringens 2020-plan.Foto: colourbox.com
Per Bang Thomsen
Hvis Danmark skal overleve i fremtidens globale konkurrencesamfund, skal der satses mere på uddannelse. Og det faglige niveau i både folkeskolen og på ungdomsuddannelserne skal styrkes. Det mener regeringen, der netop har fremlagt sin 2020-plan.

Læs om planen her

I planen står der, at regeringen via økonomiske reformer og besparelser vil sikre, at 95 procent af en ungdomsårgang får en ungdomsuddannelse, og at 60 procent tager en videregående uddannelse. Derudover skal de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet, end det er tilfældet i dag.

Det skal ske ved:

Dokumentation

Udvalgte planlagte initiativer på uddannelsesområdet (fra 2020-planen)

  • Regeringen har afsat en reserve på i alt ca. 1,1 mia. kr. i 2012-15 til det kommende folkeskoleudspil. Udspillet skal bl.a. indeholde initiativer, der forbedrer elevernes faglige niveau med særlig fokus på
    dansk og matematik med henblik på, at flere bliver i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Endvidere vil der fortsat være fokus på udvikling af en evalueringskultur i folkeskolen, øget resultatfokus
    frem for detailstyring, lærernes kompetencer, og at lærerne bruger mere af deres tid sammen med børnene.
  • Det er regeringens målsætning, at 95 pct. af en ungdomsårgang gennemfører mindst en ungdomsuddannelse i 2015, og at kvaliteten af ungdomsuddannelser styrkes. Regeringen her derfor nedsat et udvalg
    med deltagelse af otte ministre, der har til opgave at udarbejde anbefalinger til sammenhængende, evidensbaserede og omkostningseffektive initiativer, der kan sikre, at flere gennemfører en relevant ungdomsuddannelse, og at der sikres bedre kvalitet.
  • Regeringen vil i de kommende trepartsforhandlinger drøfte med arbejdsmarkedets parter, hvordan der kan skabes en langsigtet løsning på praktikpladsområdet, så alle elever kan afslutte deres erhvervsuddannelse.
  • Regeringen har hævet ambitionsniveauet og sat en målsætning om, at 60 pct. af en ungdomsårgang (tidligere 50 pct.) skal gennemføre en videregående uddannelse i 2020. Samtidig har regeringen indført en målsætning om, at 25 pct. af en ungdomsårgang skal gennemføre en lang videregående uddannelse. Regeringen har derfor nedsat et ministerudvalg om videregående uddannelser, der skal bidrage til en samlet indsats for indfrielse af målsætningerne og skal komme med anbefalinger til en øget kvalitet og relevans af uddannelser.
  • Regeringen vil øge sammenhængen mellem de videregående uddannelser for at sikre en bedre ressourceudnyttelse gennem fx bedre muligheder for meritoverførsel på tværs af uddannelser.
  • Regeringen har nedsat et tværministerielt udvalg om hurtigere gennem uddannelserne og gennemsyn af SU. Udvalget skal komme med forslag til, hvordan uddannelses- og SU-systemet kan tilrettelægges, så unge kommer hurtigere gennem uddannelserne og ud på arbejdsmarkedet.
  • På specialundervisningsområdet er der fremsat forslag til ny lovgivning, der styrker inklusionen af elever i folkeskolens almindelige undervisning og giver kommunerne større frihed og ansvar til at lave en bedre
    folkeskole til alle elever. 
  • For at styrke fleksibilitet og sammenhæng i uddannelsessystemet og mindske frafaldet vil regeringen give universiteterne større frihed til at tilrettelægge optagelsessystemet, herunder mulighederne for at
    øge andelen, der optages gennem kvote 2.
  • Som led i de kommende trepartsforhandlinger vil regeringen endvidere drøfte, hvorledes der kan ske en styrkelse af voksen- og efteruddannelsesindsatsen, blandt andet så flere ufaglærte får en kompetencegivende uddannelse.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024