Debat

Et skridt frem og to tilbage

DEBAT: Formanden for Professionshøjskolernes Rektorkollegium, Erik Knudsen, er overrasket over undervisningsminister Troels Lund Poulsens udmelding om erhvervsakademierne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Der er oplagt fornuft i at tænke uddannelsesniveauer og ikke sektorer. Alt taler for at holde fokus på den linje, der er aftalt mellem forligspartierne, og det mål der er sat med lovgivningen.

Erik Knudsen
Formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium
Fakta
Har du kommentarer til indlægget? Bland dig i debatten! Skriv til [email protected]
Erik Knudsen,
Formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium

I Professionshøjskolernes Rektorkollegium er vi overrasket over undervisningsminister Troels Lund Poulsens udmelding om en "ny chance til erhvervsakademier". Ministerens udmelding sår tvivl om mål og kurs inden for en række felter i den erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelsessektor.

Måske skal erhvervsakademier slet ikke udspaltes som selvstændige institutioner fra deres nuværende erhvervsskoleejere?
Måske skal udbudsretten til professionsbacheloruddannelser spredes til 16 institutioner, selvom den senest gennemførte lovændring havde som sit klare mål at reducere i antallet af udbydere fra 17 til 7?

Og måske skal der alligevel ikke være et 2015-samlingsperspektiv på hele feltet for erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser, selvom det var hele kernen i regeringens reform fra 2007? Et sigte, som ellers blev bekræftet før sommerferien i forbindelse med forligspartiernes tilslutning til at imødekomme fusionsønsket fra Ingeniørhøjskolen i Århus og Århus Universitet.

Det er muligt at sikre de centrale interessenter den ønskede indflydelse på udviklingen på det tekniske og merkantile område i professionshøjskoleregi. Fusionerne, der allerede er sket, mellem erhvervsakademier og professionshøjskoler har været særdeles positive. Resultater og erfaringer fra f.eks. fusionen i Nordjylland mellem professionshøjskolen og erhvervsakademiet har været vellykket. Der er oplagt fornuft i at tænke uddannelsesniveauer og ikke sektorer. Alt taler for at holde fokus på den linje, der er aftalt mellem forligspartierne, og det mål der er sat med lovgivningen.

Stærke og synlige alternativer
Uddannelse er afgørende for Danmarks vækstevne og position som innovativ og dynamisk nation med global anseelse. Dimittender fra erhvervsakademier og professionshøjskoler er afgørende for væksten i Danmark og for et effektivt og dynamisk offentligt og privat arbejdsmarked. På årets Sorø-møde viste debatten og henvisningen til de internationale tendenser, at det er afgørende for den fortsatte udvikling, at der på ungdomsuddannelsesområdet findes attraktive erhvervsuddannelser ved siden af de gymnasiale uddannelser. På helt samme vis er det afgørende med stærke og synlige erhvervs- og professionsrettede bacheloruddannelser som et attraktivt alternativ til universiteterne akademiske bacheloruddannelser.

Visionen i lovgivningen for de videregående uddannelser er rigtig, men den forudsætter, at de praksis- og professionsrettede uddannelser har en klar og synlig profil og en volumen, der er til at få øje på. En samling af professionshøjskoler og erhvervsakademier i én stærk sektor er en garanti herfor. Spredning af uddannelsesopgaven på for mange faglige miljøer kan skabe tvivl om, hvorvidt de hver især kan sikre den kvalitet og volumen, som er nødvendig i en global uddannelsesverden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024