Debat

EUX skal være praksisnær

DEBAT: De merkantile uddannelser skal være praksisnære. Det mener Søren Hoppe Christensen, formand for HL, der dermed melder sig i samme kor som DI og HK/Privat.
EUX-grundforløbet skal være praksisnært, og kvotebegrænsningerne for optagelse skal fjernes. Det mener Søren Hoppe Christensen, der er formand for Handelsskolernes Lærerforening, HL.
EUX-grundforløbet skal være praksisnært, og kvotebegrænsningerne for optagelse skal fjernes. Det mener Søren Hoppe Christensen, der er formand for Handelsskolernes Lærerforening, HL. Foto: HL/Pressefoto
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EUX'ens berettigelse skal ligge i, at den netop er for unge, der ønsker en praksisnær undervisning på et højt fagligt niveau.

Søren Hoppe Christensen
Formand for Handelsskolernes Lærerforening (HL)

Af Søren Hoppe Christensen 
Formand for HL, Handelsskolernes Lærerforening

EUX er nøglen til at sikre, at en erhvervsuddannelsesreform bliver en succes på det merkantile område.

Det skriver Lone Folmer Berthelsen, DI, og Simon Tøgern, HK/Privat, i et debatindlæg i Altinget 6. december 2013.

For at det kan ske, nævner de blandt andet, at kvotebegrænsningerne for optagelse bør fjernes, og at EUX-grundforløbet får en klar merkantil og praksisnær toning. Det er vi i Handelsskolernes Lærerforening helt enige i.

Ikke brug for to HHX-uddannelser
EUX-kvoterne i regeringens reformudspil gør, at de unge risikerer at blive forhindret i at afslutte den uddannelse, de er begyndt på, uanset hvor godt de klarer sig undervejs.

Med disse udsigter vil det nok være de færreste unge, der kan se ideen i overhovedet at søge ind. Derfor skal kvoterne fjernes.

Det skal samtidig sikres, at den merkantile EUX bliver et praksisrelateret undervisningsforløb, som dermed adskiller sig fra HHX.

HHX er en god gymnasial uddannelse for de teoretisk orienterede unge, der ønsker en videregående uddannelse efterfølgende, men vi har ikke brug for to HHX-uddannelser.

EUX'ens berettigelse skal ligge i, at den netop er for unge, der ønsker en praksisnær undervisning på et højt fagligt niveau.

Lærerne skal opkvalificeres til EUX
For at det skal lykkes, er det afgørende, at lærerne har erhvervserfaring i de profilfag, de underviser i. Det lyder som en selvfølge, men det er det langt fra, som reglerne er i dag.

Vi har mange dygtige lærere med HD-baggrund på HG. Lærere, som har både videregående uddannelse og relevant erhvervserfaring, og som derfor vil være særdeles egnede til at give en praksisnær undervisning på et højt fagligt niveau.

Tidligere underviste denne type lærere også på HH, men med gymnasiereformen blev den mulighed fjernet. Den kommende reform vil være en oplagt mulighed for at rette op på dette og sikre, at netop lærere med HD-baggrund og erhvervserfaring kan blive en bærende faktor på EUX.

På HG er der en anden stor gruppe lærere med erhvervserfaring, men som har andre uddannelsesmæssige baggrunde. Disse lærere bør få muligheden for at blive opkvalificeret til også at kunne undervise på EUX-niveau.

Brug for et to-årigt grundforløb
Lykkes det at få indført disse præciseringer i reformudspillet, er vi godt på vej. Men vi er også nødt til at understrege, at EUX'en kun er en del af de merkantile erhvervsuddannelser.

Der er stadig er brug for et stærkt grundforløb til de, der ønsker en ren erhvervsuddannelse.

Og for dem er det i høj grad nødvendigt fortsat at have mulighed for et to-årigt merkantilt grundforløb, hvor de kan opnå den nødvendige faglighed, modenhed og afklaring.

Hvis der, som Lone Folmer Berthelsen og Simon Tøgern skriver, er virksomheder, der synes, at de nuværende grundforløbselever ikke er nok fagligt rustede, bliver de det næppe af at få deres uddannelsesforløb halveret, som regeringen lægger op til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024