Debat

EVA: Husk at HF er en vigtig fødekæde til professionsuddannelserne

Hvis HF skal være en hjørnesten i en ny ungdomsuddannelse, skal politikere være opmærksomme på, hvad den toårige HF gør for de unge, der går der i dag, skriver Kristian Quistgaard Steensen på baggrund af en ny analyse fra EVA.

Det er vigtigt, at politikerne er opmærksomme på, hvordan en ny ungdomsuddannelse kan lade sig inspirere af den toårige hf, skriver Kristian Quistgaard Steensen. 
Det er vigtigt, at politikerne er opmærksomme på, hvordan en ny ungdomsuddannelse kan lade sig inspirere af den toårige hf, skriver Kristian Quistgaard Steensen. Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan skal en ny ungdomsuddannelse se ud, og hvad er der på spil, når man ændrer landskabet for ungdomsuddannelser?

Regeringen har varslet et udspil om en ny ungdomsuddannelse i efteråret 2024, og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye har allerede løftet sløret for, at det kan indebære en afskaffelse af den toårige hf i sin nuværende form.

Den skal så i stedet udgøre kernen i den nye ungdomsuddannelse.

Flere andre aktører som DE, HK og GL har også peget på potentialet ved hf som hjørnesten i en ny ungdomsuddannelse.

Set i det lys er det vigtigt at se på, hvad den toårige hf kan og gør for de unge i dag.

Løser to centrale udfordringer

Ifølge ny analyse fra EVA bidrager den til at løse to helt centrale udfordringer.

Eleverne trives ikke blot på den toårige hf, de får også en studentereksamen, som de bruger til at læse videre. 

Kristian Quistgaard Steensen
Seniorkonsulent, EVA

Dels understøtter den, at unge med svagere faglige forudsætninger og dårligere skoleerfaringer end dem, der begynder i det almene gymnasium på stx, får en studentereksamen. Flere af dem kunne ellers have været i risiko for at ende blandt de 43.000 unge mellem 15-24 år, som hverken har eller er i gang med en kompetencegivende ungdomsuddannelse eller er i beskæftigelse.

Dels udgør den toårige hf en vigtig fødekæde til professionsuddannelserne, idet mange hf-studenter starter på pædagog-, lærer- eller sygeplejerskeuddannelsen

EVA's analyse viser, at de elever, der starter på en toårig hf, kommer med et karaktergennemsnit på 5,6 i dansk og matematik ved folkeskolens afgangseksamen, mens stx-elever har 8,3.

Sammenlignet med den generelle befolkning kommer flere af eleverne desuden fra hjem med grundskolen som højest fuldførte uddannelse. Cirka hver femte elev har ikke-vestlig baggrund, hvilket gør sig gældende for cirka hver tiende i den samlede befolkning.

Læs også

Det betyder, at flere af eleverne på den toårige hf kan komme fra hjem, hvor forældrene ikke har mulighed for at hjælpe med skolearbejde. Alligevel formår den toårige hf generelt set at skabe et fagligt og socialt miljø, hvor eleverne trives. Det viser tal fra den nationale trivselsmåling også.

Hf til at læse videre

Eleverne trives ikke blot på den toårige hf, de får også en studentereksamen, som de bruger til at læse videre. Møder man dem i september to år efter, de blev studenter, er 70 procent af dem i gang med en videregående uddannelse eller erhvervsuddannelse. Tre år efter, at hf-eleverne har fejret dimission, er det 81 procent.

Hvor søger hf-studenterne så hen, når de skal tage en videregående uddannelse? I høj grad der, hvor vi som samfund gerne ser flere ansøgere.

Pædagoguddannelsen, som ellers bløder ansøgere, er et hit blandt hf-studenterne.

Kristian Quistgaard Steensen
Seniorkonsulent, EVA

Pædagoguddannelsen, som ellers bløder ansøgere, er et hit blandt hf-studenterne, og udgør 13 procent af alle påbegyndte uddannelsesforløb i september to år efter, at eleverne dimitterede fra hf.

Herudover påbegynder seks procent sygeplejerske- og læreruddannelserne, hvilket gør disse videregående uddannelser til de tredje-mest påbegyndte blandt studenter fra den toårige hf.

Det er derfor vigtigt, at politikerne er opmærksomme på, hvordan en ny ungdomsuddannelse kan lade sig inspirere af den toårige hf i forhold til at tilbyde et stærkt fagligt og socialt miljø, der motiverer elever med vidt forskellige faglige forudsætninger til at lære, og som understøtter, at de trives og får en studentereksamen.

Mange har allerede nævnt vigtigheden af, at en ny ungdomsuddannelse motiverer de unge til at bruge deres eksamen som adgangsbillet til erhvervsuddannelserne. Det er centralt.

Men det er også afgørende, at politikerne bevarer blikket for, at en ny ungdomsuddannelse, ligesom den toårige hf, motiverer eleverne til at fortsætte på en professionsuddannelse. Så vil ungdomsuddannelsen også kunne bidrage til, at vi får flere ansøgere til de vigtige uddannelser til pædagog, sygeplejerske og lærer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024