Haarder afviser loft over klassekvotienter

NYHED: Undervisningsminiser Bertel Haarder (V) vil ikke lovgive om, hvor mange elever der må være i en gymnasieklasse.
Der bliver ikke indført klassekvotienter, så længe Bertel Haarder er undervisningsminister. Det står klart efter onsdagens samråd.
Der bliver ikke indført klassekvotienter, så længe Bertel Haarder er undervisningsminister. Det står klart efter onsdagens samråd. Foto: Altinget.dk/Flindt
Anders Agner Pedersen

Tiden er løbet fra begrebet klassekvotienter. Det passer ikke sammen med de moderne undervisningsformer, som vi har indført med gymnasiereformen.

Bertel Haarder
Undervisningsminister
Nej, nej og atter nej.

Selv om oppositionen gjorde, hvad den kunne for at overbevise undervisningsministeren om, at der er behov for at indføre et loft på klassekvotienterne, så var Bertel Haarder hverken til at hugge eller stikke i, da han onsdag morgen var kaldt i samråd med Folketingets partier. 

"Et loft vil betyde, at alt for mange unge ikke kan få deres uddannelsesønsker opfyldt," sagde undervisningsministeren, der havde svært ved at skjule, at han havde haft en dårlig morgen.

Hver halve time havde han i Radioavisen kunne høre nyheden om, at gennemsnittet af antallet elever er steget. En udlægning, som undervisningsministeren var alt andet end enig i. Hvilket han gentagende gange påpegede over for den spørgelystne opposition.

Tiden er løbet fra klassekvotienter
I store træk var Bertel Haarder ikke meget for at gå med på oppositionens præmis om, at der er et problem, og at der er behov for øjeblikkelig handling.

"Tiden er løbet fra begrebet klassekvotienter. Det passer ikke sammen med de moderne undervisningsformer, som vi har indført med gymnasiereformen. Vi styrer ikke klassernes størrelser," understregede Bertel Haarder, og gav sig herefter til at skyde en række af påstandene om, hvorfor der var behov for klassekvotienter ned.

"Der er ingen beviselig sammenhæng mellem store klasser og frafaldet af elever. Der er heller ingen sammenhæng mellem eksamensresultaterne og de såkaldte klassekvotienter. Derfor synes jeg ikke, at vi skal bruge en masse penge på noget, som ikke har nogen effekt," forklarede Bertel Haarder. Han opfordrede i stedet Folketingets Uddannelsesudvalg til at rette fokus mod det, som ifølge undervisningsministeren er det vigtige. Nemlig elevfrafaldet.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024