Debat

Handelsskolerne: To år på HG er givet godt ud

DEBAT: Muligheden for to år på det merkantile grundforløb HG giver både mening og væsentlige resultater, mener Zacharias Polonius, formand for handelsskoleleverne, og Søren Hoppe Christensen, formand for handelsskolernes lærerforening.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Zacharias Polonius
Formand for LH, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og
Søren Hoppe Christensen
Formand for HL, Handelsskolernes Lærerforening

HG er det eneste grundforløb på erhvervsuddannelserne, som kan være toårigt. Grundforløbene på de tekniske erhvervsuddannelser er væsentligt kortere. Derfor oplever vi som lærere og elever et større og større pres for, at HG forkortes.

Det er klart, at HG ikke skal være længere, end det er nødvendigt, for at eleverne får de kompetencer, de skal have for at fuldføre deres uddannelse og få et relevant arbejde. Indholdet på HG er imidlertid markant anderledes end på de tekniske grundforløb, og derfor er længden det også.

Stort set alle uddannelsesordførere i Folketinget - uagtet partifarve - var da også enige i at bevare muligheden for det toårige grundforløb, da vi spurgte dem op til valget i 2011. Det vil vi godt lige minde om, før reformlysten for alvor skulle melde sig på Christiansborg.

HG's længde er relevant for både elever og erhvervsliv, og det er allerede i dag muligt at lave kortere forløb for de elever, der har forudsætningerne. Der er med andre ord ikke HG's længde, der tilsiger at bruge tid og kræfter på endnu en reform på erhvervsuddannelsesområdet.

Zacharias Polonius og Søren Hoppe Christensen
Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Handelsskolernes Lærerforening

HG fik sin nuværende form i 1996. Det var en storstilet reform, som tog lang tid for uddannelsesverdenen at omstille sig til, og som kostede mange ressourcer, både i embedsværket og ude på de enkelte skoler. Sidenhen betød 95-procent-målsætningen, at der kom en stigning i antallet af elever, som var mindre uddannelsesparate end tidligere. Men det er alt sammen udfordringer, som HG i dag løfter.

To år gavner alle elever
Netop de mindre uddannelsesparate elever har stor glæde og gavn af et toårigt grundforløb. På HG er der i dag opbygget gode erfaringer med over to år at løfte de fagligt svagere elever til et niveau, de kan bruge til noget. Først og fremmest i bestræbelserne på at sikre sig en praktikplads og dermed afslutte deres erhvervsuddannelse, men også helt konkret på deres fremtidige arbejdspladser.

Det er i den grad en kerneopgave for HG at tage sig af denne elevgruppe. Grundforløbet bør også fremover være for alle, der ønsker en merkantil erhvervsuddannelse, uanset hvor uddannelsesparate de måtte være. Der er ingen adgangsbegrænsning, som det er nu - og det bør der heller ikke være fremover, hvis eleverne er målrettede og vil en merkantil uddannelse.

Omvendt giver to års grundforløb også mulighed for at tilgodese de stærke elever ved at lade dem afslutte flere fag på højere niveauer. Det får både de selv og erhvervslivet stor glæde af. På den måde får alle elever et væsentligt og vigtigt skridt mod det, vi alle gerne vil have - flere unge med en uddannelse, de kan bruge i samfundet.

Man skal heller ikke undervurdere den modningsproces, unge mennesker gennemgår i et uddannelsesforløb på to år, typisk fra 16- til 18-års-alderen. Spørger vi erhvervslivet, har de ingen interesse i at forkorte forløbet - de foretrækker modne elever med gode kompetencer, både personligt og fagligt.

Mere oplagte fokuspunkter
HG's længde er relevant for både elever og erhvervsliv, og det er allerede i dag muligt at lave kortere forløb for de elever, der har forudsætningerne. Der er med andre ord ikke HG's længde, der tilsiger at bruge tid og kræfter på endnu en reform på erhvervsuddannelsesområdet.

I stedet kunne man for eksempel fokusere på at øge omfanget af praksisnær undervisning og samarbejdet med det lokale erhvervsliv på de enkelte skoler. Eller lette overgangen fra HG til HHX for de elever, der undervejs får smag for et højere fagligt niveau. Det vil være noget, som både elever, lærere, skoler og samfund vil få udbytte af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024