Debat

Indret erhvervsuddannelserne efter de unge

DEBAT: Kulturen og undervisningen på erhvervsuddannelserne bør indrettes efter de 16- til 19-årige. De unge skal have samme mulighed for et ungdomsmiljø, som de andre ungdomsuddannelser giver, mener Svend Berg, uddannelseschef i Dansk Erhverv.
Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Svend Berg
Uddannelseschef, Dansk Erhverv

Det er rigtig let at identificere en gymnasial uddannelse som en ungdomsuddannelse. Her er alle eleverne på nær hf-kursisterne mellem 16 og 19 år, som er ungdomsuddannelsernes egentlige målgruppe.

Sådan var det også tidligere for erhvervsuddannelserne. Når den unge forlod folkeskolen var man 15-16 år, og man gik enten direkte i mesterlære eller på en erhvervsskoles grundforløb. Den gang var langt de fleste unge på en erhvervsuddannelse i målgruppen for ungdomsuddannelserne, altså 16 - 19 år.

Jeg tænker, at vi måske kan genskabe denne trend ved at indrette erhvervsuddannelserne efter de 16- til 19-årige. Indrette undervisning og skolernes kultur herefter. Det vil bestemt være med til at forbedre erhvervsskolernes image. De unge elever skal ikke alene have en fuld erhvervsuddannelse, der både skal fungere som erhvervsforberedende uddannelse, som personlighedsudviklende og som egentlig alment dannende ungdomsuddannelse. De skal samtidig have mulighed for at være i et ungdomsmiljø på linje med det, deres kammerater i de erhvervsgymnasiale uddannelser oplever. De er jo under samme tag!

EUD som voksenuddannelse
I mange erhvervsuddannelser er gennemsnitsalderen oppe på 21 - 22 år, når den unge påbegynder en erhvervsuddannelse. Rigtig mange af dem har erfaringer fra forskellige job og fra andre erhvervsuddannelser, som de ofte har gennemført delvist, men afbrudt - eller de har en gymnasial uddannelse.

Vi bliver ofte sat over for at skulle forsvare "dobbeltuddannelse", når en af de mange unge, der har taget en gymnasial uddannelse, gerne vil have en erhvervsuddannelse bagefter - og desværre er det ikke altid, at disse elever får merit for den uddannelse, de har i forvejen.

De unge elever skal ikke alene have en fuld erhvervsuddannelse, der både skal fungere som erhvervsforberedende uddannelse, som personlighedsudviklende og som egentlig alment dannende ungdomsuddannelse. De skal samtidig have mulighed for at være i et ungdomsmiljø, på linje med det deres kammerater i de erhvervsgymnasiale uddannelser oplever. De er jo under samme tag!

Svend Berg
Uddannelseschef, Dansk Erhverv

Hvis vi kan indføre en obligatorisk afkortning af disse voksne unges uddannelsesforløb, så de ikke spilder unødig tid med fag og kompetencer, som de i forvejen har, vil det ikke alene betyde store besparelser, men også en langt mere relevant og meningsfuldt uddannelsesforløb for disse "erfarne" unge.

Samtidig kan vi måske tilbyde disse voksne unge en mulighed for en undervisning på et niveau, der rent faktisk betyder, at de i stedet for de almindelige specialefag i hovedforløbet kan vælge fag på VVU-niveau. Jeg kan godt se, at det kan fungere i en lang række af vores nuværende erhvervsuddannelser.

Reelt kan man vel også sige, at disse voksne unge ikke skal være omfattet af en uddannelsesgaranti - da denne er forbeholdt unge i en ungdomsuddannelse!

Fremtidige udfordringer
Udvalget om erhvervsuddannelser samt kompetencegivende uddannelser i voksen- og efteruddannelsessystemet har netop afleveret sin delrapport med 12 konkrete anbefalinger til praktikpladsunderstøttende initiativer og en bedre uddannelsesgaranti.

I udvalgets fortsatte arbejde skal man blandt andet se på adgangskrav til erhvervsuddannelserne, se på hele opbygningen af erhvervsuddannelserne, ikke mindst på de mange grundforløb, og på muligheden for at gennemføre kompetencegivende erhvervsuddannelser i voksen- og efteruddannelsessystemet. 

Christine Antorini har selv foreslået at fjerne de +25-årige fra praktikpladskøen og i stedet få dem over i VEU-systemet. Det er en ide, som jeg bestemt kan understøtte.

Det er nu, vi skal gøre noget
Når nu der er politisk mulighed for at indføre et bedre og mere målrettet erhvervsuddannelsessystem, så lad os benytte os af det.

Lad os forme gode erhvervsuddannelser for de 16- til 19-årige unge med en ungdomskultur, som de sukker efter, samtidig med at de får en solid erhvervsuddannelse.

Lad os lave erhvervsrettede uddannelser for de +20-årige, der tager udgangspunkt i de mange kompetencer, de allerede har lært, og fører dem hurtigt gennem uddannelsessystemet, så de kan komme til at virke som faglærte på arbejdsmarkedet.

Lad os tilrettelægge en mulighed for at gennemføre en erhvervsrettet faglig uddannelse gennem voksen- og efteruddannelsessystemet, der tager udgangspunkt i de mange kompetencer, som disse vokse allerede har erhvervet sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Berg

Fhv. uddannelseschef, Dansk Erhverv
møbelsnedker, diplomuddannelse i ledelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024