Debat

Læreren er omdrejningspunktet

DEBAT: Det er et fremskridt, at den netop indgåede kommuneaftale sikrer en analyse af, hvordan efteruddannelsen af lærerne kan fornys, skriver Henrik Larsen (R), formand for KL's Børne- og Kulturudvalg.
Lærerne er rygraden i den danske folkeskole, og derfor skal efteruddannelsen også være i orden, mener Henrik Larsen (R), formand for KL's Børne- og Kulturudvalg.
Lærerne er rygraden i den danske folkeskole, og derfor skal efteruddannelsen også være i orden, mener Henrik Larsen (R), formand for KL's Børne- og Kulturudvalg.Foto: colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Larsen (R)
Formand for KL's Børne- og Kulturudvalg

Mere end 60.000 lærere udgør rygraden i den danske folkeskole. Lærerne er omdrejningspunktet for hverdagen og for eleverne i vores folkeskole. Den enkelte lærer har mange opgaver i forbindelse med sin funktion, hvoraf selve undervisningen selvfølgelig udgør en meget væsentlig del.

Derfor er det vigtigt hele tiden at have fokus på lærerens kvalifikationer på undervisningsområdet. Det handler selvfølgelig om at have den fornødne faglige basis, men det handler også om den enkelte lærers undervisningskompetence. Lærerens undervisningskompetence er helt afgørende for, at alle elever får et højt udbytte af undervisningen.

Erfaringer fra kommunerne viser, at nogle lærere står over for en række udfordringer i undervisningen. Med reformen af læreruddannelsen har jeg en tro på, at disse udfordringer er adresseret for de kommende lærere i folkeskolen.

Jeg håber og tror på, at vi i tæt dialog mellem uddannelsesstederne, kommunerne, staten og lærersiden kan få skabt den helt nødvendige udvikling på efter- og videreuddannelsesområdet. Det fortjener omdrejningspunktet i vores folkeskole, lærerne. Og det fortjener eleverne.

Henrik Larsen (R)
Formand for KL's Børne og Kulturudvalg

Forny efteruddannelsen
Tilbage står imidlertid, at vi har behov for til stadighed at have forhus på dette område for vores nuværende lærere i folkeskolen. Derfor har vi fra KL's side fået indføjet et afsnit om dette forhold i den helt nye regeringsaftale om kommunernes økonomi for 2009. Vi er nået til enighed med regeringen om at drøfte, hvordan de nye University Colleges kan udvikle og forny deres efter- og videreuddannelsestilbud for at sikre, at lærerne:

  • Kan håndtere klasserumsledelse, så undervisningen møder hver elevs behov.

  • Har kvalifikationer inden for pædagogisk brug af it i undervisningen.

  • Kan differentiere undervisningen på baggrund af analyse af evalueringsdata.

  • Kan undervise med en evidensbaseret tilgang, dvs. at nye forskningsresultater løbende indgår i det daglige undervisningsarbejde.

Regeringen og KL er enige om i samarbejde med de nye UC'ere at udarbejde en fælles analyse med forslag til, hvordan professionshøjskolerne inden for de nuværende økonomiske rammer i staten og kommunerne kan styrke kvalifikationerne hos lærere vedrørende en række undervisningsmæssige udfordringer.

Eleverne fortjener god efteruddannelse
Analysen skal tage udgangspunkt i en kortlægning af - og forslag til målretning af - den eksisterende efteruddannelsesaktivitet i kommunerne. Analysen færdiggøres inden den 1. februar 2009.

Jeg håber og tror på, at vi i tæt dialog mellem uddannelsesstederne, kommunerne, staten og lærersiden kan få skabt den helt nødvendige udvikling på efter- og videreuddannelsesområdet. Det fortjener omdrejningspunktet i vores folkeskole, lærerne. Og det fortjener eleverne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024