Debat

Randers HF & VUC: Tesfayes gymnasiereform vil efterlade sårbare unge i en reel tragedie

Mattias Tesfayes (S) plan for en ny megauddannelse kan blive dødsstødet for HF og VUC. Det vil udløse en reel tragedie for sårbare unge, skriver Lena Søllingvraa Lindblad, Lars Bang og Jens Enevold Kristensen.

Regeringen lægger op til en ny studiemotorvej med et A- og B-spor. Men hvad vil politikerne gøre med de unge, der har brug for et alternativ, spørger Lars Bang og Jens Enevold Kristensen.
Regeringen lægger op til en ny studiemotorvej med et A- og B-spor. Men hvad vil politikerne gøre med de unge, der har brug for et alternativ, spørger Lars Bang og Jens Enevold Kristensen.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På det nyligt overståede Sorømøde varslede Mattias Tesfaye (S) en udfasning af den toårige HF. Den skal i stedet bygges ind i en ny, bred uddannelse for alle de unge, der ikke kan komme ind på fremtidens, mere elitære stx. 

Undervisningsministeren finder det socialt uretfærdigt, at der "ikke er et ordentligt tilbud med et godt ungdomsmiljø" til de unge, som ikke går på det almene gymnasium. En noget overraskende udmelding, der nok kunne rejse en skov af spørgelystne fingre fra alle landets HF-lærere.

Ministerens løsningsmodel er på reformistisk vis at designe en helt ny ungdomsudannelse; en studiemotorvej til alle dem, der ikke har de nødvendige karakterer og ressourcer til den nye stx, som skal have højere karakterkrav og være endnu mere universitetsrettet. Et A- og et B-spor mod fremtiden.

Det ser måske rigtigt, rationelt og resultatorienteret ud på papir og regneark – men virkeligheden er som bekendt en langt mere krøllet, fragmenteret og uforudsigelig størrelse, der også omfatter mennesker, skæbner, kultur og relationer. 

HF støtter sårbare unge

I Randers Kommune kæmper vi hver dag med at løfte ufaglærte borgere ud af overførselsindkomst – her spiller HF en særlig rolle.

Læs også

Vi udvikler og lykkes inden for HF-rammen med nye tilbud, som gør en reel forskel for sårbare unge, hvor af en stor del kommer fra uddannelsesfremmede hjem.

Det store mål er at få flere familier i Randers, hvor både mor og far har en faglig uddannelse bag sig.

Tesfayes drøm er, at helt op til 25 til 40 procent af en ungdomsårgang skal vælge den nye megauddannelse.

Så det er et meget stort brød, der slås op.

Den voldsomme reformproces vil efterlade store dele af uddannelseslandskabet i et kaotisk køkkenrod.

Lena Søllingvraa Lindblad, Lars Bang og Jens Enevold Kristensen
Randers HF & VUC

Men også en skrivebordsopskrift med en meget stor risiko for, at dejen ikke hæver og bliver til det smukke resultat, som ministeren håber på. Uanset hvad, vil den voldsomme reformproces efterlade store dele af uddannelseslandskabet i et kaotisk køkkenrod, som der kun er lokale kræfter til at rydde op efter.

En nedlæggelse af den toårige HF og indførelsen af et alderskrav på 18 år på andre nuværende HF-tilbud vil på dramatisk vis underminere den uddannelse, som i mere end 50 år har været et anerkendt og succesfuldt tilbud til de unge, der har brug for en alternativ rute til en studentereksamen. 

For en ellers veldrevet og økonomisk bæredygtig skole som Randers HF & VUC – og mange andre tilsvarende institutioner i provinsen – vil reformen temmelig sikkert blive et decideret dødsstød.

Dermed en reel tragedie for de mest skrøbelige af vores elever.

For hvor skal de unge, der har brug for lidt mere støtte og rummelighed, gå hen for at forfølge drømmen om at gennemføre en gymnasial uddannelse, der giver adgang til at læse videre på eksempelvis professions- og erhvervsskolerne? 

HF-elever sikrer job trods statistikker 

En helt ny undersøgelse af den toårige HF fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at HF-eleverne har et karaktergennemsnit på blot 5,6 i dansk og matematik fra folkeskolens afgangseksamen. Til sammenligning har stx-elever 8,3 i snit.

Kun fem procent af eleverne på den toårige HF har en mor med en lang videregående uddannelse. På stx er andelen næsten fire gange så høj. Endelig har 17 procent af eleverne på den toårige HF ikke-vestlig baggrund, mod kun ti procent af eleverne på stx.

Læs også

Alligevel er næsten ni ud af ti kursister fra VUC'ernes toårige HF enten i job eller uddannelse blot to år efter deres eksamen.

Det er et stærkt resultat for en uddannelse, hvor der ydermere går langt flere unge med diagnoser end på andre ungdomsuddannelser. 

Tror ministeren virkelig, at der ikke vil være behov for disse særlige læringsrum og studiemiljøer i fremtiden? Eller at unge menneskers studievalg kun handler om studieplaner, flere fester og en flot hue ved målstregen? 

Hold fokus på udsatte grupper

De særligt udfordrede unge klarer sig kun gennem en gymnasial uddannelse, hvis de omfavnes af tryghed, fleksibilitet og erfarne lærerkræfter, der forstår deres situation.

Så hvordan vil man sikre, at disse udsatte unge – og de imponerende resultater, der over en årrække er skabt i HF-systemet – ikke tabes på gulvet i regeringens reformer? 

Uddannelsesområdet er desværre kendt som skueplads for politiske reformer.

Lena Søllingvraa Lindblad, Lars Bang og Jens Enevold Kristensen
Randers HF & VUC

Svaret er, at det kan man naturligvis ikke.

Nogle gange skal man slå et æg i stykker for at lave en omelet. Men lige præcis, når det handler om vores unge mennesker og indsatsen for at løfte dem uddannelsesmæssigt, socialt og humant, skal man tænke sig særdeles godt om, før man knækker den skøre æggeskal på endnu en politisk visions skarpe kant. 

Uddannelsesområdet er jo desværre kendt som skueplads for politiske reformer, der så godt ud på skrift, men aldrig lykkes ude i virkeligheden.

Se bare på FGU, der stadig kæmper med at finde sin form. Så set her fra en større provinsby, der har flere socioøkonomiske udfordringer end de fleste andre kommuner, beder vi til, at regeringen ikke vælger at ofre en uddannelse, der rent faktisk virker, rent faktisk bidrager til samfundsøkonomien, og som løfter de unge mennesker, der ikke lige passer ind i ministerens A- og B-spor. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024