Debat

Aarhus HF & VUC: Hf's succeser kan ikke overføres til en ny uddannelse med et fingerknips

Det har taget mange år at opbygge de unikke uddannelsesmiljøer på hf2. Man kan ikke med et fingerknips flytte disse miljøer ind i en ny uddannelse med nye rammer uden at risikere, at mange års værdifuld viden, kultur og praksis går tabt, skriver Erik Ernø-Kjølhede. 

Mulighederne er mange for at skrue et nyt ungdomsuddannelsessystem sammen, der kan understøtte regeringens mål, uden at vi behøver at smide alt det gode væk, som den toårige HF bidrager med, skriver Erik Ernø-Kjølhede.
Mulighederne er mange for at skrue et nyt ungdomsuddannelsessystem sammen, der kan understøtte regeringens mål, uden at vi behøver at smide alt det gode væk, som den toårige HF bidrager med, skriver Erik Ernø-Kjølhede.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Erik Ernø-Kjølhede
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På Sorø-mødet 7. - 8. august fortalte undervisningsministeren, at han ønsker, at 90 procent af en ungdomsårgang i fremtiden skal starte på én af to slags gymnasiale uddannelser:

1) De treårige vi har i dag (stx, htx og hhx), og så 2) en ny to-treårig erhvervsgymnasial uddannelse som skal være mere praktisk og mindre boglig end de treårige gymnasiale uddannelser.

Den nye uddannelse skal kunne tiltrække 25-40 procent af en ungdomsårgang. Den skal pege direkte mod erhvervsuddannelser (som fremover skal anses som videregående uddannelser), erhvervsakademiuddannelser og professionsuddannelser.

Hf2 er desuden enormt vigtig for den sociale mobilitet. 

Erik Ernø-Kjølhede

Via en overbygning skal det også være muligt at søge ind på universitetet. Det ligger i kortene, at den toårige hf (hf2) enten skal forsvinde ind i denne nye uddannelse eller i stedet, via forandringer, skal blive til den nye uddannelse.

Derfor er et centralt spørgsmål lige nu, om samfundet får mest værdi ud af at nedlægge den toårige hf og lade den indgå i en ny ungdomsuddannelse? Eller om det giver mere samfundsværdi at bygge videre på hf2, så den kan blive den nye og brede, erhvervsrettede gymnasiale ungdomsuddannelse, som regeringen ønsker sig?

Hf fører til job og uddannelse

For at kunne svare kvalificeret på dette, så lad os tage udgangspunkt i, hvad vi ved om hf2. Der er heldigvis masser af aktuel dokumentation til rådighed.

Den nye uddannelse skal føre til, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Det nuværende toårige hf fungerer allerede som en vigtig fødekæde til erhvervsuddannelserne.

Læs også

En analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at hver fjerde hf-student vælger at blive faglært efter hf. Det er også vigtigt, at den nye ungdomsuddannelse kan bygge bro til velfærdsuddannelserne.

En analyse fra AE rådet fra november 2023 viser, at hf-uddannelsen er storleverandør til de vigtige professionsuddannelser som sygeplejerske, pædagog og lærer.

Hf2 er desuden enormt vigtig for den sociale mobilitet. I en analyse fra marts 2024 har Cepos undersøgt de gymnasiale uddannelsers evne til at øge elevernes karaktergennemsnit i forhold til deres socioøkonomiske baggrund. Her indtager hf-uddannelser seks ud af de ti øverste placeringer.

Derfor giver det størst samfundsmæssig værdi at udvikle den toårige hf fremfor at lukke den.

Mange hf-kursister har desuden afbrudte uddannelsesforløb bag sig, og for sårbare unge med diagnoser eller andre udfordringer er hf på VUC et langt mere udbredt valg end øvrige ungdomsuddannelser.

På trods af mange hf-kursisters udfordringer med svag socioøkonomisk baggrund, lave karakterer fra grundskolen, afbrudte uddannelsesforløb, diagnoser og anden form for sårbarhed, så viser en spritny analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut, at hf-kursisterne generelt  har god trivsel, og at 9 ud af 10 hf-studenter er videre i uddannelse eller job to år efter deres hf-eksamen.

Mange års viden vil gå tabt

Analyserne dokumenterer, at den toårige hf er en uddannelsespolitisk succes. En succes som det derfor giver mere mening at udbygge frem for at nedlægge som led i en reform.

Det har taget mange år at opbygge de unikke uddannelsesmiljøer på hf2, og disse miljøer kan man ikke bare med et fingerknips flytte ind i en ny uddannelse med nye rammer uden at risikere at mange års værdifuld viden, kultur og praksis går tabt.
 
Ovenstående analyser viser desuden, at hf2 på lange stræk faktisk allerede i dag løser den opgave, som regeringen ønsker, den nye ungdomsuddannelse skal løse.

Jeg håber, regeringen vil huske dette, når den i løbet af efteråret fremlægger sit længe ventede forslag til en reform af ungdomsuddannelserne.

Erik Ernø-Kjølhede

 
Derfor giver det størst samfundsmæssig værdi at udvikle den toårige hf fremfor at lukke den, sådan som Dansk Erhverv og HK også netop har foreslået.

Forslaget fra HK og Dansk Erhverv er godt, fordi det både kan opfylde regeringens ambitioner og kan gennemføres uden der skal bruges lang tid og mange penge på at møblere helt rundt i uddannelseslandskabet, som Tesfayes hidtidige udmeldinger lægger op til.
 
Tilsvarende har Danske Gymnasier foreslået at basere den nye ungdomsuddannelse på det toårige hf og Aarhus Kommune har foreslået at udbygge hf2 i en mere erhvervsorienteret retning samtidig med, at der i kommunens forslag også oprettes en særskilt HPX-uddannelse bestående af 10. klasse, Grundforløb 1 fra Erhvervsuddannelserne og enkelte gymnasiale C-fag.

Mulighederne er mange for at skrue et nyt ungdomsuddannelsessystem sammen, der kan understøtte regeringens mål, uden at vi behøver at smide alt det gode væk, som den toårige hf bidrager med.

Jeg håber, regeringen vil huske dette, når den i løbet af efteråret fremlægger sit længe ventede forslag til en reform af ungdomsuddannelserne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024