Debat

Rektor: Udkantsproblematikken skal løses nu, hvis man ønsker uddannelser i hele landet

Det erhvervsgymnasiale område er dårligere stillet i det nuværende taxametersystem end det gymnasiale område.  Derfor må politikerne sætte handling bag ordene og justere taxametersystem eller ligestille udkantstilskuddet, skriver Carsten Hogrefe.

Erhvervsgymnasiale uddannelser i udkanten af landet har det svært i det nuværende taxametersystem, der tilgodeser de almene gymnasier, skriver Carsten Hogrefe.
Erhvervsgymnasiale uddannelser i udkanten af landet har det svært i det nuværende taxametersystem, der tilgodeser de almene gymnasier, skriver Carsten Hogrefe.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Carsten Hogrefe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I debatindlægget ”Lokale erhvervsuddannelser kommer kun, hvis taxametersystemet ændres” beskriver borgmester Hans Stavnsager (S) fint de udfordringer, vi har i udkanten, i dette tilfælde i Faaborg.

I nabokommunen Assens står vi på mange måder i samme situation som i Faaborg – på nogen områder endda i en endnu værre situation. Her i Assens kommune har vi godt nok erhvervsuddannelser – de merkantile - men som Hans Stavnsager rigtigt skriver, så bliver uddannelserne ikke understøttet godt nok af det nuværende taxametersystem.

Det er derfor helt afgørende, at politikerne nu sætter handling bag ordene om, at man ønsker uddannelsesudbud i udkanten.

Dårligere stillet end gymnasier

Når jeg skriver, at vi i Assens kommune er i en endnu værre situation end i Faaborg, så er det på det erhvervsgymnasiale område. Her er vi helt anderledes dårligt stillet sammenlignet med eksempelvis gymnasiet i Faaborg.

Hvis der ikke kommer en justering af taxametersystemet, så det får virkning fra 2022, så må ligestilling af udkantstilskuddet midlertidig løses gennem finansloven for 2022.

Carsten Hogrefe
Rektor, Det Blå Gymnasium/Handelsgymnasiet Vestfyn

Som det fremgår af et svar fra Pernille Rosenkrantz-Theil (S), så har Faaborg Gymnasium i perioden 2010-2020 – altså på bare ti år – fået over 20 millioner kroner mere i udkantstilskud end vores handelsgymnasium i Assens Kommune.

Stor var min glæde derfor, da jeg i Gymnasieskolen den 19. januar 2021 under overskriften ”Minister og politikere vil give små handelsgymnasier flere penge” kunne læse følgende: ”De små handelsgymnasier i udkantskommuner skal have et højere tilskud. Børne- og undervisningsministeren og flere partier vil rette på “skævhed” i taxameteret.”

Det kræver helt klart handling nu, så hvis der ikke kommer en justering af taxametersystemet, så det får virkning fra 2022, så må ligestilling af udkantstilskuddet midlertidig løses gennem finansloven for 2022.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Stavnsager

Borgmester (S), Faaborg-Midtfyn Kommune
Student

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024