Debat

Tusindvis af elever bliver klemt i reform

DEBAT: Diskussionerne om reformen af erhvervsuddannelserne fortsætter mandag. Formanden for HL, Søren Hoppe Christensen, frygter, at tusindvis af elever vil miste muligheden for at uddanne sig inden for butik, handel og kontor, hvis HG'en bliver etårig.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi undrer os derfor meget over, at en halvering af HG kan møde opbakning fra HK og Dansk Industri i deres indlæg i Politiken og Altinget.dk de seneste uger.

Søren Hoppe Christensen
Formand for HL, Handelsskolernes Lærerforening

Af Søren Hoppe Christensen
Formand for HL, Handelsskolernes Lærerforening

Hvis regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne gennemføres, mister tusindvis af elever muligheden for at uddanne sig inden for butik, handel og kontor. Det bliver konsekvensen, hvis det merkantile grundforløb HG beskæres til mellem 10 og 40 uger, hvor det i dag er op til to år.

Den bekymring deler vi med Dansk Erhverv og store detailkæder som Dansk Supermarked, Coop, Jysk og Matas, der tilsammen har 2.000 elever fra HG.

Vi undrer os derfor meget over, at en halvering af HG kan møde opbakning fra HK og Dansk Industri i deres indlæg i Politiken og Altinget.dk de seneste uger. For når de to organisationer i Politiken 11. februar skriver, at det nuværende HG ikke giver de unge mulighed for at gøre deres uddannelse færdig og få et job, er det lodret forkert.

HG giver de unge en nødvendig ballast
HG er første del af en merkantil erhvervsuddannelse, hvor anden del er et hovedforløb, som primært består af praktik i en virksomhed. I 2012 begyndte knap 400 HG-elever på et hovedforløb inden for handel, 1.400 HG-elever begyndte på et hovedforløb inden for kontor, mens over 3.000 HG-elever begyndte på et hovedforløb inden for detailhandel.

Det er tæt på 5.000 unge, som via HG har fået den nødvendige faglige og personlige ballast til at fortsætte deres erhvervsuddannelse på et hovedforløb. Ud af disse elever er det cirka 85 procent - eller godt 4.000 unge - der gennemfører erhvervsuddannelsen.

I HK og DI's fælles indlæg med KL og Danske Regioner i Altinget.dk 21. februar, kalder de sig for repræsentanter for det arbejdsmarked, eleverne skal møde i hovedforløbet og efter uddannelsen. Det er for så vidt rigtig nok, når vi taler om det mindretal af HG-elever, der går videre inden for handel eller kontor. Men organisationerne repræsenterer ikke arbejdsgiversiden, når det kommer til det flertal af HG-elever, som tager et hovedforløb inden for detail.

Vi skal sikre, at de unge er klar til en praktikplads
Vi undrer os også over, at HK i det hele taget melder positivt ud omkring en forkortelse af HG. Umiddelbart efter regeringens reformudspil var lagt frem, advarede HK Handel sammen med Dansk Erhverv imod at forkorte uddannelsen. De skrev blandt andet, at en forkortelse ville medføre, at "eleverne efter endt uddannelse står med langt færre kvalifikationer", og at "de unge vil være dårligere rustede til at deltage i den livslange læring, som deres fag forventer, at de tager del i." (Jyllands-Posten, 21/11-2013)

Også HK Privat har tidligere udtalt sig meget kritisk om udsigten til en halvering af HG: "Forkorter man, skærer man jo noget fra – det betyder dårligere kvalitet." (MetroXpress/mx.dk, 27/5-2013)

Den kritik er vi helt enige i. For os er der ingen tvivl om, at mange af de tusinder af unge, der i dag får en fremtid via en merkantil erhvervsuddannelse, også fremover har brug for væsentligt mere end 10-40 uger for at være fagligt og personligt rustede til en praktikplads. Er de ikke godt nok klædt på, vil virksomhederne ikke have dem i praktik - og dermed får de ikke gennemført uddannelsen.

Problemet er, at der ikke er nok praktikpladser 
At der er for mange HG-elever, der ikke får en praktikplads, er vi enige i. Men problemet er ikke, at de har et for langt grundforløb. Problemet er, at der er for få praktikpladser, og at mange af pladserne i stedet går til elever, der har dobbeltuddannet sig ved først at tage en studentereksamen.

Vi hilser, ligesom HK og DI, en kommende merkantil EUX velkommen, hvor de unge kan få en gymnasieuddannelse sammen med en erhvervsuddannelse. Det er et meget fornuftigt at give målrettede og fagligt stærke unge muligheden for at tage fag på særligt høje niveauer og sikre sig et godt afsæt til at læse videre.

EUX vil givetvis være en vej at vælge for en mindre gruppe af de elever, der går på HG i dag. Men vi er ikke parate til at sælge en stor gruppe unge og deres uddannelsesmuligheder for at sikre en EUX, der kun tilgodeser en begrænset del af de unge. Det vil i den grad være en falliterklæring.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024