Debat

Uddannelsespolitik i regeringsgrundlaget, tak!

DEBAT: Håbet er et stærkt regeringsgrundlag på uddannelsesområdet og gerne med en afklaring af professionshøjskolerne og erhvervsakademiernes fremtid, skriver Erik Knudsen, formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:
Af Erik Knudsen
Formand, Professionshøjskolernes Rektorkollegium

Professionshøjskolernes Rektorkollegium ønsker alle nye medlemmer af Folketinget tillykke med valgresultatet. Vi håber, at det nye flertal vil give uddannelsesområdet en stærk og central placering i regeringsgrundlag, og at følgende temaer kommer til at indgå:

1. Langt mere opmærksomhed på anvendt forskning med, i og for de professionelle erhvervsudøvere i den private og offentlige sektor, og på integration af forskningsresultaterne i uddannelsestilbuddet til de studerende på grund-, efter- og videreuddannelsesniveau. Det er professionshøjskolernes største og vigtigste udfordring at sikre videnfornyelsen i uddannelserne og at bidrage til omsætning af ny viden i praksis.

2. Politikerne har tænkt klogt og fremsynet i reformerne af de erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser. Professionshøjskoler og erhvervsakademier bør samles, ikke adskilles. Det vil være et stort tilbageskridt at adskille uddannelsestilbud til den offentlige sektor fra uddannelsestilbud til den private sektor. Et tættere offentligt/privat samarbejde bør starte i uddannelserne, ikke udelukkes fra uddannelserne. Kollegiet ved, at der er forskellige holdninger til, om loven om professionshøjskoler og erhvervsakademier skal realiseres i henhold til den aftale, som ligger nu. Der er imidlertid brug for en hurtig afklaring, og kollegiet finder det naturligt, at Professionshøjskolernes Rektorkollegium inddrages heri, inden en sådan politisk afklaring finder sted.

3. Det er helt nødvendigt at opfinde en finansieringsform, som understøtter, at professionshøjskoler er sat i verden med et bredt uddannelses- og udviklingsansvar for grund-, efter- og videreuddannelsesstuderende og de erhverv og professioner, de skal uddannes til. Professionshøjskolernes rolle som udviklings- og videninstitutioner skal finansieres af en varig, substantiel udviklingsbevilling, ikke af resterne fra uddannelsestaxametrene.

4. En indsats for øget vækst bør tænkes bredt og kreativt. Professionshøjskoler kan bidrage til jobskabelse på nye områder ved at øge fokus på iværksætteri, selvstændighedskultur, produkttænkning, nye teknologier og innovation. Vores praksisnære videncentre og regionale tilstedeværelse med uddannelsesudbud og institutioner bredt i Danmark kan på afgørende vis bidrage til en regionalt balanceret vækstindsats. En effektiv offentlig sektor kræver nye velfærdsteknologier, som vi gerne bidrager til udviklingen af. Endelig er verdensklasse i pædagog- og læreruddannelsen helt central for de kommende generationers vækstbidrag og dermed for Danmarks langsigtede vækstevne.

Fakta
Vil du blande dig i debatten? Send en mail til [email protected]

5. Professionsmasteruddannelser med tæt fokus på praksis er helt afgørende, hvis videreuddannelse på masterniveau skal sikre den opkvalificering i professioner og erhverv, som er så centralt i en vækststrategi. Der er behov for en stor efter- & videreuddannelsesindsats for de professionelle. Derfor hilser vi udspil fra rød blok vedrørende EVU-indsatsen meget velkommen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024