Debat

"Unge skal hjælpes på vej til produktionsskolerne"

DEBAT: I kølvandet på nedsættelsen af skoleydelsen til produktionsskoleelever opfordrer to skoleledere fra Slagelse og Korsør og Slagelses borgmester nu politikerne til at give kompensation for mad, tøj og andre udgifter, så flere starter på produktionsskolerne.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maja Konge leder af Slagelse Produktionsskole, Gert Møller leder af Korsør Produktionshøjskole og Stén Knuth borgmester i Slagelse Kommune

Vi har brug for alle unge! 

Og vejen for de svage unge går ofte via produktionsskolerne. Vi har simpelt hen ikke råd til, at for mange unge ikke kommer godt i gang med uddannelse. Ufaglærte unge har ikke mange muligheder på jobmarkedet i dag, og vil blive sat af socialt og økonomisk.

Produktionsskolerne har kompetencerne og det rigtige set up til at tage fat i dem og klæde dem på til uddannelse. Og de lykkes faktisk godt et langt stykke ad vejen.

Fakta
Deltag i debatten!

Derfor var det også bekymrende, at finanslovsforslag 2017 indeholdt forslag om at fjerne produktionsskoleelevernes skoleydelse under 18 år, samt en voldsom sænkelse af skoleydelse for de unge over 18.  Det økonomiske incitament er netop en del af det rigtige set up. Noget for noget. Det indeholder både gulerod og muligheden for pisk. Belønning for at yde en indsats og straf hvis du ikke møder op.

Færre starter på produktionsskole med lav skoleydelse
Finansloven er på plads, og det lykkedes ikke at fastholde skoleydelsen i sin nuværende form. Dog lykkedes det at opretholde en ydelse til de unge under 18 år, der – hvis principperne for SU skulle følges – slet ikke ville have fået noget.  Det kvitterer vi for.

De kommende satser for skoleydelsen er også lavere end satserne for uddannelses- og aktivitetsparate, hvilket kan frygtes at få en uheldig virkning. Nemlig at en ung vil forblive f.eks. aktivitetsparat i stedet for at deltage i et produktionsskoleforløb, der er afklarende og dermed kan bringe den unge tættere på en erhvervs- eller anden uddannelse.

Maja Konge, Gert Møller og Stén Knuth

Dog er vi stadig meget bekymrede, idet de kommende satser for skoleydelsen er sat lavere end SU-satserne, samtidig med at produktionsskoleelever har ringere vilkår i forhold til f.eks. tilskud til forsørgere og mulighed for at tage SU-lån.

De kommende satser for skoleydelsen er også lavere end satserne for uddannelses- og aktivitetsparate, hvilket kan frygtes at få en uheldig virkning. Nemlig at en ung vil forblive f.eks. aktivitetsparat i stedet for at deltage i et produktionsskoleforløb, der er afklarende og dermed kan bringe den unge tættere på en erhvervs- eller anden uddannelse. 

Kompensation kan afhjælpe nederlag
Ved 1. behandlingen af lovforslaget om skoleydelse viste det sig dog, at der kan være flertal for at kompensere for de lave satser med eksempelvis tilskud til kost, arbejdstøj og transport, samt ekstra tilskud til enlige forsørgere.

Vi håber her i sidste øjeblik, at der i Folketinget er vilje til denne ændring, som vil være med til at sikre en vej til uddannelse for en gruppe unge, der har oplevet nederlag i traditionel skolegang, og for manges vedkommende har vanskelige sociale vilkår.

Når vi tager det op, skyldes det jo, at virkeligheden hver dag banker på i kommunerne. Og Slagelse Kommune er en af de kommuner, hvor der desværre er mange unge, som ikke kommer i gang med en uddannelse.

Selv om det går den rigtige vej med et fald på ca. 10 % fra december 2015 til oktober 2016, så er faldet på landsplan for samme gruppe ca. 15 %. Og selv om der gøres rigtig meget for en tidlig, tværfaglig og støttende indsats helt fra dagtilbudsalderen, så er der fortsat unge, som efter folkeskolen vil få brug for produktionsskolernes set up. 

Unge skal have løn for veludført arbejde
Som kommune kan vi gøre meget for at flere kommer med. I dette års budget har vi et stærkt ønske om et tættere samarbejde mellem 10. klasse-center og vores tekniske skole Selandia. Vi øger midlerne til EGU og produktionsskoleforløb.

Mange kommer heldigvis igennem vores folkeskole med gode karakterer, men vi har også en gruppe af unge, der bokser med vanskeligere udfordringer af social og/eller psykisk karakter, som produktionsskolerne formår at hjælpe på vej med bedre selvtillid og tro på egne evner.

Lønnen for veludført arbejde er en del af det mindset, som produktionsskoleeleverne mødes med, og det handler jo bl.a. om at møde ind på arbejde hver dag og tage det ansvar på sig. Her er skoleydelsen en del af motivationen, som kan gøre forskellen. Derfor er det ikke den rigtige vej at gå at fjerne skoleydelsen for unge under 18 år.

Vi vil derfor opfordre til at genoverveje sagen og se på det som en investering i, at alle unge kommer i mål med en uddannelse. Vi har jo alle brug for, at flest muligt unge bliver en aktiv del af arbejdsmarkedet.

Det er produktionsskolerne en god og alternativ vej til for mange unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stén Knuth

Politisk konsulent, Dansk Firmaidræt, byrådsmedlem (V), Slagelse Kommune
bankuddannet

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024