Debat

VUC's fremtidige nøglerolle

DEBAT: Udfordringerne for uddannelsessystemet er massive, og VUC kan få en nøglerolle, når de uddannelsesmæssige ubalancer på fremtidens arbejdsmarked skal udbedres, mener formand for Lederforeningen for VUC, Hans Jørgen Hansen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skal VUC for alvor kunne bidrage til at realisere disse ambitiøse målsætninger om uddannelse til flere, kræver det, at politikerne ved, hvad VUC kan, og at der fra politisk side helhjertet er vilje til, at VUC løser denne vigtige opgave.

Hans Jørgen Hansen
Formand for Lederforeningen for VUC
Af Hans Jørgen Hansen,
formand for Lederforeningen for VUC

Danmark har nogle meget store uddannelsespolitiske udfordringer, og vi er, hvis jeg skal være helt ærlig, i international sammenhæng middelmådige, hvad angår befolkningens uddannelsesniveau. Det er skræmmende, hvis vi sakker længere bagud i fremtidens globale kamp om kompetencer. Derfor er der også i disse år stor politisk konsensus om, at flere skal uddannes bedre. Men nøgternt betragtet er status den:

  • At alt for mange unge forlader folkeskolen med utilstrækkelig elementær viden og færdigheder,

  • At et meget stort antal unge fortsat ikke får en uddannelse,

  • At andelen, der får en mellemlang eller lang videregående uddannelse i international sammenhæng, er for lav.

Jeg er desværre ikke overbevist om, at de markante nedskæringer, som 2010 bød på i form af både genopretningsplan og finanslov, har en positiv effekt i forhold til de her nævnte tre udfordringer, som Danmark står over for på uddannelsesområdet. Den vigtigste lære, vi umiddelbart kan uddrage af de besparelser og forringelser, som vi nu skal til at implementere, er, at uddannelsessystemet som helhed fremover er nødt til at blive langt tydeligere i forhold til, hvilke målgrupper der skal satses på, og hvem der har det største behov for et kompetenceløft.

Kvalificerede kompetencer
For landets voksenuddannelsescentre (VUC) er det i hvert fald mere end nogensinde klart, at unge voksne og kortuddannede er vores absolutte hovedmålgrupper, således at vi kan give dem grundlaget for at påbegynde videre uddannelse eller kvalificere sig til arbejdsmarkedets krav.

Det parallelle, kompetencegivende system, som VUC udgør, skal på den mest effektive måde kunne udstyre vores kursister med almene kompetencer. Det er vigtigt fortsat at sikre, at man har muligheden for at vende tilbage til uddannelsessystemet og få de kompetencer, som man ikke i første omgang fik i folkeskolen eller på den ungdomsuddannelse, man af den ene eller anden årsag ikke fuldførte. Der er her tale om en god dansk uddannelsestanke, som vi især ikke i krisetider må fristes til at opgive.

Der er nok at tage fat på. Siden krisen satte ind i efteråret 2008, er 180.000 private job forsvundet fra det danske arbejdsmarked, og mange af de ufaglærte job, der er gået tabt, vil aldrig komme tilbage. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har for nylig påvist, at Danmark om ti år vil komme til at mangle 150.000 personer med en kompetencegivende uddannelse, og at der vil være et overudbud af ufaglærte på 122.000 personer.

VUC's væsentlige opgave
I forhold til dette bekymrende fremtidsscenario vil VUC få en væsentlig opgave, som vi skal forstå at udnytte, for det er her, at de almene kompetencer kommer ind og kan gøre en væsentlig forskel. VUC kan efter min opfattelse roligt gøre sig klar til at afhjælpe de uddannelsesmæssige ubalancer på fremtidens arbejdsmarked, som AE har analyseret sig frem til.

Hovedopgaven i de kommende år handler om at bidrage til at indfri 95 og 50 procents målsætningerne. Vi er allerede godt i gang, selv om det desværre har været lidt af en offentlighed hemmelighed. Skal VUC for alvor kunne bidrage til at realisere disse ambitiøse målsætninger om uddannelse til flere, kræver det, at politikerne ved, hvad VUC kan, og at der fra politisk side helhjertet er vilje til, at VUC løser denne vigtige opgave.

VUC har allerede i dag en vigtig uddannelsespolitisk mission. Men fremtiden kræver, at vi gør os umage med at blive endnu tydeligere i forhold til indsatsen over for unge voksne og kortuddannede. Danmark har virkelig behov for, at uddannelses- og vidensniveauet hæves, således at alle borgere kan gøre fyldest i samfundet og på arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jørgen Hansen

Fhv. direktør, VUC Syd
lærer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024