Lise Bertelsen
 svarer 
Mattias Tesfaye

Hvad er effekten på arbejdsudbud, provenu og BNP ved at implementere et nyt optagelsessystem til gymnasiale uddannelser som er baseret på gennemsnit et gennemsnit på 7,0?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Børne- og Undervisningsudvalget, Spørgsmål 259

Vil ministeren beregne effekten på arbejdsudbud, provenu og BNP ved at implementere et nyt optagelsessystem til de gymnasiale uddannelser, hvor man kun kan blive optaget, hvis man har mindst 7,0 i gennemsnit af sine afsluttende standpunktskarakterer?

Svar fra onsdag den 29. maj 2024

Et skærpet adgangskrav til de gymnasiale uddannelser (stx, hhx, htx og hf) på 7,0 i gennemsnit af afsluttende standpunktskarakterer i grundskolen vil mekanisk betyde, at hhv. 22. pct. af de nuværende elever i 1.g på stx, 32 pct. på hhx, 22. pct. på htx og 71 pct. på hf ikke ville have haft retskrav på at påbegynde den gymnasiale uddannelse, de går på i dag. Samlet set vil det betyde, at ca. 17.300 elever, svarende til omkring hver tredje, alt andet lige ikke ville have haft retskrav på at påbegynde de gymnasiale uddannelser efter grundskolen. Dette er beregnet mekanisk, hvor der ikke er indregnet en effekt af en evt. optagelsesprøve eller effekter af, at nogle elever potentielt vil kunne forbedre deres karakterer i 10. klasse eller yde en ekstra indsats i 9. klasse.

Tabel 1

Forslagets effekt på den strukturelle beskæftigelse, den offentlige saldo og BNP afhænger af flere faktorer, herunder hvilke uddannelsesvalg eleverne træffer, og hvilket uddannelsesniveau de efterfølgende opnår. Dette afhænger bl.a. af den konkrete udformning af et adgangskrav, herunder om der vil være en optagelsesprøve, samt elevernes alternative uddannelsesvalg. Dette er ikke med forslaget skitseret tilstrækkeligt til, at det i forbindelse med svaret vurderes muligt at skønne over elevernes adfærd. Det vurderes dermed ikke muligt at skønne over de konkrete effekter.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024