Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Holstein fælder dom over de nye ministre: "En vild udnævnelse, som ingen havde set komme"

Hvad er de nye ministres styrker og svagheder? Og hvad er det for nogle poster, de overtager? Få politisk kommentator Erik Holsteins lynvurderinger her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Torsten Schack Pedersen (V)

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Blå bog:

Venstres nuværende politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, bliver ny minister for samfundssikkerhed og beredskab. Han er tidligere formand for Venstres Ungdom og har siddet i Folketinget siden 2005, men det her er hans første ministerpost. 48-årige Torsten Schack Pedersen har tidligere været kommitteret for Hjemmeværnet og har en kandidat i økonomi fra Københavns Universitet.

Holsteins vurdering:

”Det er rokadens mindste overraskelse. Den post skulle gå til en Venstre-mand, fordi ministeriet bliver nært knyttet til Troels Lund Poulsens Forsvarsministerium. Som politisk ordfører og tidligere kommitteret for hjemmeværnet var Schack favorit.

Schack er ikke voldsomt profileret i betragtning af snart 20 år i Folketinget, så hans gennemslagskraft har ikke været imponerende, men det er fordel for ham, at han bliver minister for et område, han har et vist kendskab til. Det er et område med rigtig meget drift og mange potentielle møgsager, men det er først på længere sigt, det bliver et problem.”

Marie Bjerre (V)

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Blå bog:

Marie Bjerre stopper som digitaliserings- og ligestillingsminister og bliver i stedet ny europaminister, hvor hun får ansvar for Danmarks kommende EU-formandskab. Hun blev første gang valgt til Folketinget i 2019 og blev efter valget i 2022 udnævnt som minister.

I november 2023 blev hun dog fyret som minister, da Troels Lund Poulsen i stedet valgte at gøre Mia Wagner til digitaliserings- og ligestillingsminister. Da Mia Wagner kun to uger efter måtte trække sig på grund af sygdom, vendte Marie Bjerre tilbage som minister i Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet.

Marie Bjerre er 38 år gammel og er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet.

Holsteins vurdering:

”Et af Venstres største talenter i den nye generation. Hun formåede at vende sin kortvarige fyring sidste år til en fordel, fordi hun tog situationen totalt cool - og vendte styrket tilbage, da Mia Wagner blev syg.

Som ligestillingsminister stak Bjerre for nylig hånden i en hvepserede, da hun udtalte, at der skal være grænser for transkønnedes rettigheder, så hun er også en politiker, der kan tackle igennem.

Det er dog overraskende, hun bliver europaminister, hun har aldrig været ordfører for området, og posten som europaminister plejer at varetages af en politiker med langt mere erfaring, som tidligere Bertel Haarder og Nicolai Wammen.”

Sophie Hæstorp Andersen (S)

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Blå bog:

Sophie Hæstorp Andersen er ny social- og boligminister og forlader dermed sin post som overborgmester i Københavns Kommune, som hun har haft siden 2021. Inden da var hun regionsrådsformand i Region Hovedstaden fra 2014 til 2021, og hun har derudover tidligere siddet i Folketinget for Socialdemokratiet fra 2001 til 2005 og igen fra 2007 til 2013.

49-årige Sophie Hæstorp Andersen har en kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

Holsteins vurdering:

”En vild udnævnelse, som ingen havde set komme, og rokadens absolut største overraskelse. En udnævnelse, der i virkeligheden siger mere om Sophie Hæstorps manglende evne til at slå igennem som overborgmester i København, hvor S-ledelsen ønsker en anden kandidat.

Men selvom Sophie Hæstorp ikke har været hit som overborgmester, kan hun måske godt få succes som social- og boligminister. I hvert fald Boligministeriet trænger til større opmærksomhed end det, Pernille Rosenkrantz-Theil gav det, og på det punkt har Sophie Hæstorp en vis ekspertise i arbejdet med Københavns boligmangel.

Hæstorps personlige gennemslagskraft i regeringen bliver mindre end forgængerens, hvor Rosenkrantz-Theil er meget tæt på Mette Frederiksen. Det er Hæstorp ikke.”

Jeppe Bruus (S)

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Blå bog:

Jeppe Bruus forlader Skatteministeriet, hvor han har været minister siden februar 2022, og bliver i stedet minister for det nyoprettede Ministerium for Grøn Trepart. Han har været stedfortrædende folketingsmedlem for Socialdemokratiet ad flere omgang og blev valgt til Folketinget første gang i 2019.

Inden han blev valgt, arbejdede han som kommunikationschef hos Skattestyrelsen, og derudover har han tidligere været kommunikationschef i Skat. 46-årige Jeppe Bruun har en kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

Holsteins vurdering:

"En forfremmelse af Bruus, der har overlevet det minefyldte skatteministerium. Der har som sædvanlig været masser af problemer, ikke mindst med det nye ejendomsvurderingsstem, men Bruus har i det mindste taget tyren ved hornene og troligt stillet op til interviews om alle møgsagerne. Det viser en vis politisk stamina.

Bruus har til gengæld ikke markeret sig særlig meget inden for det grønne område, som han nu bliver minister for, men det nye ministerium er på mange måder et teknokratisk driftsministerium, der skal føre beslutningerne fra den grønne trepart ud i livet. Så her er mere brug for en dygtig teknokrat end en meget visionær politiker."

Rasmus Stoklund (S)

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Blå bog:

Rasmus Stoklund bliver minister for første gang, når han rykker ind i Skatteministeriet, som han overtager fra partifællen Jeppe Bruus. Han har tidligere fungeret som politisk ordfører for Socialdemokratiet, som han blev valgt til Folketinget for første gang i 2019. Han har også i flere år haft posten som udlændinge- og integrationsordfører.

I august 2024 udgav den 40-årige politiker en debatbog om Den Europæiske Menneskeretsdomstol. Han har en kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

Holsteins vurdering:

"Stoklund var en af de socialdemokratiske favoritter til at få en ministerpost, efter han både har været en profileret udlændingeordfører og vikarierende politisk ordfører. Med valget af Stoklund får Mette Frederiksen dæmpet kritikken i den største socialdemokratiske kaffeklub, Morgenmadsklubben, der følte sig snydt for ministerposter.

Stoklund er en stærk værdikriger, og hans indsats på udlændingeområdet har været værdsat af Mette Frederiksen. Men i Skatteministeriet står den på drift for at få den hakkende skattemaskine til at køre. Det er næppe det helt rigtige ministerium for en type som Stoklund."

Magnus Heunicke (S)

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Blå bog:

Magnus Heunicke afgiver ingen ministerposter. Han fortsætter som miljøminister, men han bliver også minister for ligestilling. Den 49-årige socialdemokrat blev valgt til Folketinget første gang i 2007. Han har tidligere været sundheds- og ældreminister, blandt andet under coronapandemien, samt transportminister.

Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har arbejdet i Danmarks Radio.

Holsteins vurdering:

"Magnus Heunicke var en populær sundhedsminister, men han er en mand, der har haft rigtig store problemer som miljøminister. Det at være miljøminister i en regering, hvor Venstre også er, er svært. Han har til tider lignet Komiske Ali, når han har skullet tale om de døde fjorde.

Det er sådan en uriaspost, han har siddet på. Det er nok også derfor, at man nu giver ham et andet område ved siden af, hvor han kan få lov at profilere sig mere.

Heunicke kan ikke ligefrem siges at være en, der har markeret sig på ligestillingsområdet. Men ligestilling er blevet sådan et område, der driver rundt mellem den ene og den anden minister. Det har ikke så meget at gøre med, hvem der har markeret sig, men mere hvilket puslespil det lige passer ind i."

Caroline Stage (M)

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Blå bog:

33-årige Caroline Stage har hidtil fungeret som særlig rådgiver for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), men er nu hevet ind som ny digitaliseringsminister. Hun har tidligere haft jobbet som politisk chef for Moderaterne, og inden da arbejdede hun som lobbyist for tobaksindustrien.

Hun har en fortid som medlem af Borgerrepræsentationen i København for Venstre. Her sad hun i seks år fra 2014-2020, hvor hun blandt andet var partiets politiske ordfører. Hun er uddannet cand.merc. fra CBS i 2015.

Holsteins vurdering:

"Endnu en overraskelse. Stage er ukendt i den brede offentligheden, men kommer fra en stilling som rådgiver for Lars Løkke Rasmussen og er tidligere politisk chef i Moderaterne. Stage er altså ikke helt uden Christiansborg-erfaring, men det er alligevel altid et sats at udnævne en minister, der aldrig har siddet i Folketinget.

Hendes Digitaliseringsministerium er ikke voldsomt profileret – det er ikke mange andre end tekniske og politiske nørder, der ved, hvem der er digitaliseringsminister, og man må formode, at hele området om cybersikkerhed lægges ind under den nye beredskabsminister."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Torsten Schack Pedersen

Beredskabsminister, MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

Marie Bjerre

Europaminister, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024