Minister: Ikke den bedste model mod skattespekulation

Q&A: Danmark forbereder aktiekøb i en international klimafond, der kritiseres for at ligge i skattelylandet Luxembourg. Det er ikke optimalt, men nødvendigt, mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).
Foto: ft.dk
Kasper Frandsen

Det er ikke optimalt, men det var nødvendigt på grund af den fondsmodel, man havde lagt sig fast på.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister
Fakta
Global Climate Partnership Fund (GCPF)
- GCPF er et offentlig/privat-samarbejde, der blev stiftet i 2009 på initiativ af Tyskland. Ud over Danmark og Tyskland støttes fonden af Østrig, Storbritannien, International Finance Corporation (IFC), Deutsche Bank og én privat investor.

- Fondens formål er at promovere investeringer i primært energieffektive og bæredygtige projekter. F.eks. har fonden støttet et solcelleanlæg i Sydafrika.

- Investorerne har indtil videre forpligtet sig til at give 325,6 mio. dollars. Målet er at hente 500 mio. dollars i løbet af 2015.

- I marts 2014 lød vurderingen fra Danida, at fondens arbejde gik fremad og generelt var tilfredsstillende. Dog var der ikke tilfredshed med fondens evne til at tiltrække kapital fra private investorer.


Kilde: Udenrigsministeriet
Hvorfor ønsker ministeren at fortsætte støtten til Global Climate Partnership Fund?

"Fordi der er brug for både offentlige og private investeringer for at få bugt med klimaforandringerne. Vores støtte til fonden giver mulighed for at finansiere lån eller ansvarlig kapital til investeringer i typisk små og mellemstore virksomheder i udviklingslande for at mindske CO2-udledninger ved at energieffektivisere deres produktion.

Vi har i den grad brug for grøn omstilling i udviklingslandene, og denne fond bidrager til at flere investeringsprojekter gennemføres. Fonden finansieres af den globale ramme af klimapuljen," lyder det i et skriftligt svar fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Altinget.dk.

Hvordan forholder ministeren på, at fonden er placeret i et land, som bliver karakteriseret som et skattelyland?

Dokumentation

Baggrund om modellen
Fonden er baseret på en såkaldt "First Loss Cover" model, hvor de statslige midler tager den største risiko ved at dække de første tab, der måtte opstå. Det gør man teknisk ved at have tre aktiegrupper (A-, B-, og C-aktier), hvor de tre aktiegrupper er behæftet med forskellig risiko.

C-aktierne er såkaldte First Loss Cover aktier, som dækker de første tab, hvis der kommer tab. De offentlige midler investeres som C-aktier, der altså så dækker de første tab op til det beløb, der er investeret med de offentlige midler. Modellen med de tre aktieklasser har hidtil været den brugte model i de fonde, der er rejst, fordi private finansieringskilder hidtil har krævet den risikoafdækning. Og det er den model, der har gjort, at Luxembourg blev valgt.

Den fortsatte støtte til Global Climate Partnership Fund finansieres af den globale ramme af Klimapuljen.

GCPF administreres af Deutsche Bank, som igennem sit netværk af korresponderende banker stiller lån og kapital til rådighed til virksomheder i udviklingslandene. Disse virksomheder er ikke skattepligtige i Luxembourg, men som udgangspunkt i de lande, hvor de er placeret. De private investorer i GCPF får et afkast, der mere eller mindre svarer til afkast på statsobligationer.

Kilde: Udenrigsministeriet 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024