Debat

Aserbajdsjans ambassadør i Danmark: Ved COP29 vil klimadiplomati vinde over geopolitiske udfordringer

Aserbajdsjan skal være vært for COP29, og nye initiativer skal skabe geopolitisk fred, så verdens lande kan fokusere på vigtige forhandlinger om klimakompensation og vigtigheden af at integrere klimaindsatser med fredsskabende initiativer, skriver Zaur Ahmadov.

For at fremme fred og klimaindsats har Aserbajdsjan introduceret <a href="https://cop29.az/en/news/cop29-presidency-officially-launches-joint-solemn-appeal-for-a-cop29-truce" target="_blank" rel="noopener">COP Truce-initiativet</a>, inspireret af den olympiske våbenhvile, som opfordrer til en måneds pause i konflikter under topmødet, skriver Aserbajdsjans ambassadør i Danmark og Sverige,&nbsp;Zaur Ahmadov.
For at fremme fred og klimaindsats har Aserbajdsjan introduceret COP Truce-initiativet, inspireret af den olympiske våbenhvile, som opfordrer til en måneds pause i konflikter under topmødet, skriver Aserbajdsjans ambassadør i Danmark og Sverige, Zaur Ahmadov.Foto: Sergei Grits/AP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

COP29 i Aserbajdsjan hovedstad, Baku, repræsenterer en betydelig milepæl, da det er det første klimatopmøde i Sydkaukasus.

Midt i bekymringer om, at geopolitik kunne overskygge klimahandlinger, som Altinget har beskrevet, er Aserbajdsjan fast besluttet på at opretholde fokus på konkrete tiltag for at nå målene i Parisaftalen.

Valget af Baku afspejler også de seneste fremskridt i regionen, herunder normaliseringsindsatserne med Armenien, som støttede Aserbajdsjans som bud på at være vært for topmødet.

Nyt mål for klimafinansiering

Som vært er Aserbajdsjan forpligtet til at fremme en inkluderende klimastyring, der omfatter stemmer og behov fra alle interessenter, herunder oprindelige folk, unge, kvinder og civilsamfundet. 

Med valget af Baku som vært for COP29 anerkendes Aserbajdsjans engagement i at forene forskellige stemmer.

Zaur Ahmadov
Aserbajdsjans ambassadør i Danmark og Sverige

Målet er at sikre, at klimapolitikker formes af et bredt spektrum af perspektiver og adresserer de forskellige udfordringer, som forskellige samfund står over for.

At etablere et nyt kollektivt kvantificeret mål (NCQG) for klimafinansiering, som skal erstatte det forældede mål på 100 milliarder dollars, er en vigtig prioritet. 

Dette mål vil hjælpe med at øge støtten til udviklingslande og sikre, at ressourcer mobiliseres på et niveau, der matcher klimaudfordringens presserende karakter.

Derudover vil Aserbajdsjan lægge vægt på betydningen af at iværksætte fonden for tab og skader for bedre at imødekomme behovene hos de mest sårbare samfund. 

Læs også

Initiativ skal skabe fred til at forhandle

For at fremme fred og klimaindsats har Aserbajdsjan introduceret COP Truce-initiativet, inspireret af den olympiske våbenhvile, som opfordrer til en måneds pause i konflikter under topmødet.

Dette initiativ har til formål at skabe et rum for at prioritere klimaløsninger og fremme globalt samarbejde.

Aserbajdsjans egne erfaringer med konfliktpåført økologisk skade, herunder jordforringelse og forurening, har givet landet en dyb forståelse af behovet for at integrere miljøgenopretning med fredsskabende indsatser.

Et andet vigtigt initiativ fra det aserbajdsjanske formandskab er Climate Finance Action Fund (CFAF) , som har til formål at kanalisere ressourcer til klimaresiliensprojekter og fremskynde investeringer i ren energi, landbrug og vandhåndtering.

Desuden tog Aserbajdsjan initiativ til at etablere COP-trojkaen for at sikre kontinuitet i klimaindsatsen ved at danne et partnerskab med de tidligere og fremtidige værter (UAE og Brasilien) for at opretholde momentum mellem topmøderne. 

Læs også

Temadage skal sætte fokus på forskellige områder

Tematikkerne ved COP29 vil adressere områder som energi, digitalisering, bæredygtig turisme og menneskelig udvikling, hvor hver dag er dedikeret til et specifikt fokus.

Som temadag vil digitaliseringsdagen udforske, hvordan grøn teknologi kan forbedre klimaløsninger, mens turismedagen vil fremme bæredygtige praksisser i en sektor kendt for sine udledninger. 

Målet er at sikre, at klimapolitikker formes af et bredt spektrum af perspektiver og adresserer de forskellige udfordringer, som forskellige samfund står over for.  

Zaur Ahmadov
Aserbajdsjans ambassadør i Danmark og Sverige

Freds-, nødhjælps- og genopretningsdagen vil fremhæve vigtigheden af at integrere klimaindsatser med fredsskabende initiativer, idet det anerkendes, at klimaforandringer og eksisterende konflikter forstærker hinanden.

Det moderne Aserbajdsjan gennemgår en betydelig grøn omstilling, hvor man prioriterer udviklingen af vedvarende energi og energieffektivitet for at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer.

En vigtig del af denne strategi er planen om at eksportere grøn elektricitet til Europa via et kabel under Sortehavet, hvilket vil hjælpe med at imødekomme Europas stigende efterspørgsel efter ren energi.

Med valget af Baku som vært for COP29 anerkendes Aserbajdsjans engagement i at forene forskellige stemmer og fremme en inkluderende klimaindsats.

På et tidspunkt, hvor klimakrisen udgør en global trussel, mener vi, at klimadiplomati kan overvinde geopolitiske udfordringer og levere konkrete resultater for en bæredygtig fremtid for alle. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024