Ngo'er smiler altid til danskeren på EU's nødhjælpskasse

INTERVIEW: Som generaldirektør for EU’s generaldirektorat for humanitær bistand har Claus Sørensen stor indflydelse på fordelingen af milliarder af kroner. Det gør ham ombejlet blandt ngo'er. Men fokus er på at øge budgettet, der er under stigende pres.
"Jeg betragter det ikke som arbejde. Det er liv, der leves," siger Claus Sørensen (billedet) om sit arbejde, som han normalt bruger 70 timer om ugen på.
"Jeg betragter det ikke som arbejde. Det er liv, der leves," siger Claus Sørensen (billedet) om sit arbejde, som han normalt bruger 70 timer om ugen på.
Kasper Frandsen

Vi kan meget præcist dokumentere, at hver gang man tager en euro fra vores budget, dør nogen. Det er ganske enkelt. Det er meget, meget ubehageligt at skulle stille sig op og argumentere for besparelser på mit område.

Claus Sørensen
Generaldirektør for EU's generaldirektorat for humanitær bistand (ECHO)
Fakta

CV Claus Haugaard Sørensen

Han er født 12. august 1951 og er gift og har to børn.

Uddannelse:
Økonomi ved Aarhus Universitet

Karriere:
- Underviser ved Aarhus Arkitektskole (1975-77)
- Underviser ved Københavns Universitet (1978-81)
- Ansat i Udenrigsministeriet (1977-81)
- Ansat ved den danske delegation i OECD, arbejdede blandt andet med økonomi og udvikling (1981-84)
- Rådgiver ved den danske repræsentation i Bruxelles (1988-89)
- Ansat i EU-kommissær Henning Christophersens kabinent (1990-94)
- Ansat i EU-kommissær Anita Gradins Kaninet (1995-99)
- Chef for afdeling for internationale anliggender, handel og miljø i EU's miljødirektorat (1999)
- Kabinentschef hos udviklingskommissær Poul Nielson (1999-2003)
- Direktør i EU's miljødirektorat
- Kabinentschef hos landbrugskommissær Mariann Fischer Boel (2004-2006)
- Generaldirektør i EU's kommunikationsdirektorat (2006-2010)
- Generaldirektør for EU's generaldirektorat for humanitær bistand (ECHO)


Kilde: ECHO

Når kontoret er tomt om søndagen, tager han alene derind og arbejder mindst 4-5 timer.

Sådan har han altid gjort. Det giver ro og et forspring til den nye uge for 62-årige Claus Haugaard Sørensen.

Mandag går det nemlig igen løs i jobbet som øverste embedsmand for et budget på knap 10 mia. kr. og ca. 900 ansatte, hvoraf de 450 er spredt rundt i hele verden.

Dokumentation

Claus Sørensens om:

Claus Sørensen
"Jeg er god til at få idéer og være kreativ. Men det er måske også min største svaghed. Det kan være svært at få ført alle idéerne ud i livet og få folk til at følge med. For at være generaldirektør i ECHO skal man først og fremmest have et stort drive, der bunder i, at man tror på sagen. Desuden skal man have en ret god politisk næse for ikke at blive spændt for en politisk vogn."

Sit nej til dansk EU-medlemskab i 1972
"For mig var EU et økonomisk projekt. Jeg savnede solidaritet. Regionalfondene kom først senere, så markedsmekanismerne blev kompenseret af overførsler. Senere har jeg fået en stor forståelse for, at vi som europæere skal snakke sammen, ellers er der stadig en chance for, at vi rutscher tilbage til nationalisme – og måske endda konflikt."

Sammenhæng mellem udvikling og nødhjælp
"Udviklings- og nødhjælpskommissærerne skal kunne samarbejde i EU. Og det gør de. Vi er blevet langt bedre til i vores udviklingsarbejde at hjælpe lokalsamfund med at modstå eksterne chok, så vi ikke behøver at komme at rydde op bagefter. F.eks. ved at lære folk at samle regnvandet, at de bedre kan modstå en tørke."

National koordinering med EU
"Der er brug for en national, en EU og en global udviklingspolitik. Og Danmark bør være meget aktiv på alle fronter. Det giver ingen effekt at køre sit eget løb. Jeg tror, at Danmark hører med til dem, der støtter mest op om sammenhæng og koordinering. Men det har noget at gøre med også at udføre det i praksis ude i landene."

Ngo'er, der anmelder brud på menneskerettigheder
"I Darfur-provinsen er der områder, vi ikke har adgang til, og det giver dårlige arbejdsvilkår. Områderne er lukket, fordi ngo'er, som skulle levere humanitær bistand, også har indsamlet vidnesbyrd på brud på menneskerettighederne. Det er en fejl. Ngo'er skal finde ud af, hvilken forretning de vil drive. De skal ikke lave politik, men være neutrale og gå under radaren."

Om sin chef, EU-kommissær Kristalina Georgieva
"Kristalina Georgieva er synlig og aktiv. Hun er hele tiden ude i felten og kender problemerne. Det betyder, at vi har en som er talerør for alle dem, der ikke har adgang til magtens korridorer. Min opgave er at stå for leveringen af de politiske instrukser, men jeg skal sørge for også at inspirere hende. Det er en tovejs-proces. Hvis jeg har ideer til politiske initiativer, så diskuterer jeg det med hende. Vi har en relativt klar arbejdsdeling. Men det betyder ikke, at der er fuldstændigt lufttætte skotter. Derimod er der konstant dialog."


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024