Debat

Ulandssekretariatet: Et ungdomsoprør ulmer i Østafrika – Danmark skal støtte de unge i at blive hørt

På tværs af Østafrika vil unge have bedre jobmuligheder og mere indflydelse. Men ældre politikere sidder tungt på magten. De unges vej til demokratisk medbestemmelse går via et styrket civilsamfund, skriver Lone Ilum Christiansen.

De seneste måneder har unge blandt andet i Kenya, Uganda og Tanzania gået på gaden for at protestere. Danmark skal understøtte, at de bliver hørt på fredelig og demokratisk vis, skriver Lone Ilum Christiansen.
De seneste måneder har unge blandt andet i Kenya, Uganda og Tanzania gået på gaden for at protestere. Danmark skal understøtte, at de bliver hørt på fredelig og demokratisk vis, skriver Lone Ilum Christiansen.Foto: Andrew Kasuku/AP/Ritzau Scanpix
Lone Ilum Christiansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Østafrika ulmer et ungdomsoprør, hvor flere og flere unge kæmper for medindflydelse og demokrati.

I 2024 har Nairobi været præget af voldsomme demonstrationer, men også i byer som Kampala og Dar Es Salaam er de unge blevet mere højlydte. De protesterer over prisstigninger, nye skatter, manglende muligheder og korruption. Utilfredsheden bunder blandt andet i, at den ældre generation sidder tungt på de gode jobs, pengene og magten. 

Da Kenyas nuværende præsident, William Rutu, blev valgt i 2022, var hans slogan 'Hustler Nation'. Løftet var at hjælpe de mange unge, som hustler sig igennem tilværelsen uden fast arbejde og uden at vide, om de har mad på bordet om en uge.

Budskabet gik rent ind, og hovedparten af de unge, som klart er den største vælgergruppe, stemte på Rutu.

Hvert år rammer mellem 500.000 og 800.000 unge kenyanere arbejdsmarkedet – langt de fleste uden mulighed for at få et ordentligt arbejde i den formelle økonomi med kontrakt og fast løn.

Gen Z-demonstrationerne opstod i frustration over, at Rutus løfter aldrig blev indfriet. Vreden voksede, og de unge gik på gaden. Rutu måtte bøje sig og trække skattestigninger tilbage. Når de unge står sammen, bliver de hørt.

Gen Z-oprør skaber dønninger i nabolande

I juli var det de unge i Ugandas tur til at gå på gaden – delvist inspireret af demonstrationerne i nabolandet Kenya. Protesterne blev organiseret via sociale medier i vrede over beskyldninger om korruption, der involverer flere højtstående politikere og embedsfolk. 

På tværs af Østafrika er det tydeligt, at de unge vil have flere muligheder og mere indflydelse.

Lone Ilum Christiansen
Sekretariatsleder, Ulandssekretariatet

I Tanzania blev en række oppositionspolitikere og unge arresteret i august – angiveligt fordi de forsøgte at arrangere en ungdomsdemonstration inspireret af Kenya. 

Regeringspartiet sidder tungt på magten, og ytringsfriheden er begrænset.

Protesterne er mest direkte på sociale medier, hvor politikere anklages for nepotisme og magtfuldkommenhed. 

På tværs af Østafrika er det tydeligt, at de unge vil have flere muligheder og mere indflydelse. De efterspørger uddannelse, ordentlige jobs og muligheden for at leve i frie og velfungerende samfund, hvor deres stemme bliver hørt. 

Unge får indflydelse gennem civilsamfundet

De unges vej til indflydelse går via et stærkt civilsamfund. Fra dansk side kan vi understøtte udviklingen ved at styrke ligeværdige partnerskaber med østafrikanske civilsamfundsorganisationer – herunder den lokale fagbevægelse, som giver unge arbejdere i den uformelle økonomi en kollektiv stemme. 

Læs også

Fagbevægelsen har millioner af medlemmer og reel politisk indflydelse. I Ulandssekretariatet kapacitetsopbygger vi fagbevægelsen og unge fagligt aktive i Østafrika, så de bedre kan opnå demokratisk medbestemmelse via fredelige kanaler.

Vi styrker fagbevægelsens muligheder for at indgå i dialog og forhandling med lokale myndigheder, regeringer og arbejdsgivere. Så parterne via forhandlede aftaler kan forbedre de rammevilkår, der udgør fundamentet for demokratiske samfund – såsom velfungerende uddannelsessystemer, arbejdsmarkeder og sociale sikkerhedsnet. 

I dag arbejder mere end 80 procent af arbejdsstyrken i mange afrikanske lande under ofte kummerlige forhold i den uformelle økonomi.

Manglen på ordentlige job og en eksplosiv ungdomsarbejdsløshed er udfordringer, som er altafgørende at adressere. Op mod 12 millioner unge kommer hvert år ud på jobmarkedet, mens der kun bliver skabt omkring tre millioner jobs. De unge skriger på fremtidsmuligheder.

Regeringen er kommet et godt stykke vej med Danmarks nye Afrika-strategi, men må ikke glemme menneske- og arbejdstagerrettigheder.

Lone Ilum Christiansen
Sekretariatsleder, Ulandssekretariatet

Ulandssekretariatet, Dansk Industri og 3F har indgået et Arbejdsmarkedskonsortium, hvor vi samarbejder med lokale partnere fra både fagbevægelsen og arbejdsgiversiden om at give unge nye jobmuligheder ved at forbedre erhvervsuddannelsessystemerne og uddanne dygtige afrikanske faglærte.

Faglærte, hvis kompetencer matcher efterspørgslen hos lokale virksomheder og dermed bidrager til lokal vækst og jobskabelse. Elektrikere, smede og solcellemontører, som kan bidrage til, at den retfærdige, grønne omstilling kan blive en realitet – også på det afrikanske kontinent. 

Styrkede afrikanske erhvervsuddannelser er ikke alene en vigtig del af en grøn løsning på kontinentets eksplosive ungdomsarbejdsløshed.

Muligheden for et ordentligt arbejde med kontrakt og anstændige forhold gør det også attraktivt for afrikanske unge at blive på kontinentet, bygge en fremtid og bidrage til lokal vækst og øget velstand. 

Regeringen er kommet et godt stykke vej med Danmarks nye Afrika-strategi, men må ikke glemme menneske- og arbejdstagerrettigheder.

Vi skal holde fast i og udbygge vores stærke og ligeværdige partnerskaber med civilsamfundet i Afrika – ikke mindst for at understøtte, at Afrikas store ungdomsårgange kan få deres stemmer hørt på fredelig og demokratisk vis. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Ilum Christiansen

Sekretariatsleder, Ulandssekretariatet

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024