"Jeg bliver virkelig bekymret": Partier frygter utidig indblanding fra Mette Frederiksen i sag om aktiv dødshjælp
Flere partier udtrykker kritik og bekymring over, at Statsministeriet var involveret i udpegningen af medlemmer til omstridt udvalg om aktiv dødshjælp. Men processen har været helt normal, lyder det fra ministeriet selv.
Peter Ingemann Nielsen
JournalistKasper Frandsen
NyhedsredaktørKarl Emil Frost
Journalist og redaktørDet ligner mere og mere et politisk bestillingsarbejde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) i kulissen har sikret sig et udvalg, der bakker hendes ønske om at indføre aktiv dødshjælp op.
Sådan kan kritikken fra en række partier opsummeres, efter Altinget kan fortælle, at Statsministeriet - udover Indenrigs- og Sundhedsministeriet - var involveret i valget af medlemmerne til 'Udvalget for en mere værdig død'.
De nye oplysninger i sagen er nemlig ifølge Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, med til at illustrere, at statsministeren har været "ekstremt styrende og haft et klart ønske om, hvilket resultat det alternative udvalg skal levere".
“Så vil hun kunne henvise til deres arbejde og fuldstændig ignorere, at vi har et etisk råd, som klokkeklart advarer imod at indføre noget, der overhovedet minder om aktiv dødshjælp i Danmark,” siger ordføreren med henvisning til, at Mette Frederiksen selv er fortaler for aktiv dødshjælp.
"Og så er det superinteressant, fordi det her rent ressortmæssigt hører under Sundhedsministeriet."
Også hos Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne bestyrker de nye oplysninger mistanken om, at regeringstoppen har forsøgt at præge, hvilke konklusioner udvalget kommer frem til.
"Det løber mig koldt ned ad ryggen. Men det bekræfter sådan set bare, at når Mette Frederiksen sætter sig noget for, vil hun også have det igennem,” siger sundhedsordfører Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti.
Kan man ikke også sige, at det er meget naturligt, at Statsministeriet har blandet sig, når det nu var statsministeren, der åbnede debatten på Folkemødet sidste år?
"Nej. Statsministeriet skal ikke blande sig i så meget som her. Det er et kommissorium, hvor man skullet undersøge alt det grundlæggende i forhold til en mere værdig død," siger Mette Thiesen og fortsætter.
"Det ligner mere en form for bestillingsarbejde, fordi nogen i toppen af regeringen ønsker en model for aktiv dødshjælp i Danmark. Så bliver det ikke en nysgerrig undersøgelse."
Statsministeriet: "Helt naturligt"
Altinget har fået indsigt i en såkaldt aktliste, som i overskrifter oplister den interne kommunikation mellem ministerier om etableringen af ’Udvalget for en mere værdig død’.
”Statsministeriet kan oplyse, at det er helt naturligt, at Udvalget for en mere værdig død har været drøftet i regeringen."
"Denne regering har således – ligesom tidligere regeringer – nedsat et Koordinationsudvalg, der behandler større væsentlige initiativer og sager fra regeringen, herunder nedsættelsen af udvalg og kommissioner mv. Regeringen har også – i lighed med tidligere regeringer – nedsat et Ansættelsesudvalg, der blandt andet behandler udpegninger til udvalg og kommissioner mv. For øvrige spørgsmål om udvalget og udvalgsarbejdet henvises til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.”
Listen viser, at Statsministeriet har haft kommunikation om både indholdet af kommissoriet og valget af medlemmer med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som er ansvarlig for at betjene udvalget.
Professor Jørgen Grønnegaard Christensen fra Københavns Universitet kalder omfanget af kommunikation ”iøjnefaldende”, men han påpeger, at der ikke nødvendigvis er noget forkert i det.
Det er ikke lykkes at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen (S). Men som svar på kritikken skriver hendes ministerium til Altinget, at “det er helt naturligt, at Udvalget for en mere værdig død har været drøftet i regeringen.”
Også indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har sendt en skriftlig kommentar: “Udvalget for en mere værdig død er et udvalg nedsat af regeringen, og det er derfor helt naturligt, at regeringen internt har drøftet kommissoriet for udvalgsarbejdet og udvalgets sammensætning.”
“Uærligt” og “usmageligt”
Forløbet peger ifølge Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) på, at regeringen ikke spiller med åbne kort. Han hæfter sig ved, at hensigten med udvalget er beskrevet som et ønske om at skabe debat med etiske overvejelser.
“Jeg bliver virkelig bekymret, når jeg får en fornemmelse af, at der faktisk er en låst dagsorden for, hvad udvalget skal."
Jens Henrik Thulesen Dahl
Sundhedsordfører, Danmarksdemokraterne
“Jeg bliver virkelig bekymret, og jeg får en fornemmelse af, at der er en låst dagsorden for udvalget."
Som regering kan man godt nedsætte et udvalg, der skal bidrage til at gennemføre en fastlagt politik. Men så skal det klart deklareres, understreger han.
Det var jo netop statsministeren, der åbnede debatten. Så er det ikke også naturligt, at Statsministeriet har været indblandet?
"Det kan man sige, hvis udvalget er et regeringsinstrument. Min bekymring går bare på, at regeringen ikke kan lide Etisk Råds anbefalinger, og så finder de nogle andre til at lave de anbefalinger, de gerne vil have,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Intern ballade
Mette Abildgaard kalder det desuden “skræmmende”, at to medlemmer af udvalget for nylig er gået i protest, fordi de har følt sig presset til at fremlægge konkrete modeller for indførelse af aktiv dødshjælp i Danmark.
Også SF-ordfører Kirsten Normann Andersen bider særligt mærke i forløbet omkring de to medlemmer, som har trukket sig.
“Det lugter af, at man vil renvaske sine egne politiske holdninger i et udvalg. Det er dybt usmageligt,” siger hun.
- 15. juni 2023: I en tale på Folkemødet siger statsminister Mette Frederiksen, at hun er tilhænger af aktiv dødshjælp.
- 15. september 2023: Regeringen nedsætter Udvalget for en mere værdig død. Formålet er "at understøtte regeringens ønske om at skabe en dansk model for en mere værdig død". Sognepræst Kathrine Lilleør bliver udpeget som udvalgsformand.
- 4. oktober 2023: Etisk Råd præsenterer en ny udtalelse om dødshjælp. Et overvældende flertal på 16 ud af 17 rådsmedlemmer er modstandere af aktiv dødshjælp.
- 23. oktober 2023: De resterende medlemmer af dødshjælp-udvalget offentliggøres. Blandt de 10 medlemmer har et flertal af dem tidligere udtalt sig positivt om aktiv dødshjælp.
- 21. maj 2024: To medlemmer trækker sig fra Udvalget for en mere værdig død i protest over, at udvalget arbejder med anbefalinger til konkrete modeller for dødshjælp i Danmark.
For Liberal Alliance bør den samlede kritik af udvalget få regeringen til at tage kommissoriet op til revision.
“Hvis jeg var i regeringen, ville jeg nok tage en snak med udvalget for at høre, om de har forstået opgaven korrekt,” siger partiets sundhedsordfører, Louise Brown.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde kalder det "ærgerligt", at to medlemmer har valgt at trække sig og derfor ikke deltager i færdiggørelsen af "et refleksionsoplæg".
"Men udvalgsarbejdet fortsætter, og jeg ser fortsat frem til at modtage oplægget på vegne af regeringen senere på året," lyder det.
Altinget har tilbudt udvalgets formand, Kathrine Lilleør, at kommentere kritikken samt de to udmeldelser fra udvalget:
"Vi offentliggør vores synspunkter og refleksioner torsdag på Folkemødet. De to udtrådtes synspunkter og refleksioner vil også indgå. Vi vil naturligvis også forholde os til kritik," skriver hun i en mail.