Debat

Kommunale velfærdschefer: Familieretshusets ventetider vokser, og det sætter ældres liv på pause

Borgere, som skal have beskikket en værge, kan vente flere år på sagsbehandling. Det er en yderst uholdbar situation, der ganske enkelt bunder i, at Familieretshuset mangler medarbejdere, skriver Jakob Bigum Lundberg.

Når en borger, der venter på et få beskikket en værge, opholder sig på en midlertidig plejehjemsplads, kan kommunen ikke flytte borgeren til en permanent plejebolig, før sagen er behandlet i Familieretshuset. Og det kan tage flere år, skriver Jakob Bigum Lundberg.
Når en borger, der venter på et få beskikket en værge, opholder sig på en midlertidig plejehjemsplads, kan kommunen ikke flytte borgeren til en permanent plejebolig, før sagen er behandlet i Familieretshuset. Og det kan tage flere år, skriver Jakob Bigum Lundberg.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jakob Bigum Lundberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forestil dig, at du ikke længere har evnen til at råde over dine egne penge eller vigtige beslutninger, som vedrører dit liv.

Du er måske blevet alvorligt dement, har fået en hjerneskade, har en mental funktionsnedsættelse, er psykisk syg eller noget helt andet.

'Administrationen' af din tilværelse skal derfor overgives til en beskikket. Du er et menneske, som er helt afhængig af hjælp fra 'systemet' og fra en værge, som du vil få beskikket af Familieretshuset.

Mens du venter på at få den værge, ligger du måske på en af kommunens midlertidige pladser på et plejehjem, fordi du ikke kan komme hjem til din tidligere bolig. Og her kan du ligge og vente længe.

For problemet er, at Familieretshusets medarbejdere ikke kan følge med den vækst i ansøgninger om værgemål, som har fundet sted de seneste år.

Læs også

Ifølge Familieretshusets egne tal er antallet af indkomne sager om værgemål steget med 48 procent fra godt 17.000 i 2017 til langt over 25.000 sager i 2022. Tallet forventes at stige til over 36.000 sager i 2027.

Denne massive vækst har skabt en sagspukkel, som giver urimeligt lange ventetider, der rammer de mest udsatte borgere i vores samfund.

Dertil kommer, at tilsynet og kontrollen med værgerne også er presset – med risiko for svig og misbrug af den værgedes penge til følge.

Årelange ventetider

I Næstved Kommune, hvor jeg har min daglige gang som direktør, har vi flere eksempler på de lange ventetider.

Eksempelvis ventede en ældre borger fra 14. juni 2023 til 4. juni 2024 på at få beskikket en værge.

I det år var borgeren 'parkeret' på en af vores midlertidige pladser på et plejehjem mod sin vilje – uden mulighed for, at borgerne selv eller vi kunne gøre noget, før værgen var udpeget af Familieretshuset.

Jeg forstår ganske enkelt ikke, at der ikke er større fokus på problemet

Jakob Bigum Lundberg
Formand for Kommunale Velfærdschefer og direktør i Næstved Kommune

Et andet eksempel er, at en meget plejekrævende borger skulle flytte fra sine demente forældre til en bolig på et af vores plejecentre. Værgemålet blev søgt den 14. juli 2023, og imens boede borgeren på en midlertidig aflastningsplads.

Selvom borgerens søster bakkede op om flytningen og gerne ville være værge, blev værgemålet først etableret den 23. maj 2024, altså næsten et år senere.

Lige så grelt står det til, når det handler om ansøgninger til større økonomiske dispositioner til borgere med værgemål. Her er ventetiden op til 2,5 år – 126 uger. Igen er det Familieretshusets egne tal.

Vi har i Næstved Kommune eksempler på husleje, som ikke bliver betalt, så borgeren sættes på gaden, tvangsauktioner fordi svartiden på en ansøgning om hjælp til salg af en ejerbolig er alt, alt for lang, indkaldelser til Fogedretten, fordi vigtige regninger ikke bliver betalt, og så videre.

En uholdbar situation

Når en borger opholder sig på en af vores midlertidige pladser i rejsen fra hospital til egen bolig, må vi heller ikke flytte vedkommende til eksempelvis en permanent plejebolig uden værgens tilladelse.

Så selvom vi skulle stå med en ledig plejebolig, kan vi ikke tilbyde den, fordi værgemålet enten ikke er etableret eller kræver sagsbehandling i Familieretshuset.

Læs også

Det er en uholdbar situation for mange mennesker, og jeg forstår ganske enkelt ikke, at der ikke er større fokus på problemet, som nu har nået et helt uacceptabelt omfang.

Jeg er sikker på, at sagsbehandlingen hos Familiehuset kan forenkles og effektiviseres - men jeg er også kommet til den sjældne kommunale konklusion, at der faktisk er brug for flere statslige medarbejdere i Familieretshuset.

Det bør de kommende finanslovsforhandlinger sikre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Bigum Lundberg

Direktør, Beskæftigelse, Sundhed og Ældre, Næstved Kommune, landsformand, Kommunale Velfærdschefer
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024