Tre samråd, nye krav og hård kritik: Sådan har omstridt TV 2-dokumentar ramt dansk politik

Det er kun få dage siden, TV 2-dokumentaren 'Den Sorte Svane' udkom. Men allerede nu har både ministre og folketingsmedlemmer på stribe udtrykt forargelse over det, som de har set.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

'Den Sorte Svane' har ramt Christiansborg hårdt og hurtigt.

Få dage efter at den omstridte dokumentar udkom på TV 2, er de politiske følgevirkninger allerede tydelige: Tre ministre er kaldt i samråd, og politikere på stribe kræver stramninger og nye undersøgelser.

Dokumentaren afslører med en muldvarp og skjulte kameraer flere eksempler på tætte samarbejder mellem den kriminelle underverden, hvor rockere og bander hærger, og den såkaldte oververden, hvor advokater, entreprenører og erhvervsfolk opererer.

Altinget har samlet et overblik over de politiske konsekvenser, dokumentaren indtil videre har haft.

Ministre i samråd

Foreløbigt er tre ministre på vej i samråd, hvor de skal svare på spørgsmål i kølvandet på afsløringerne.

SF's finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, skrev allerede samme dag, som dokumentaren udkom, på X, at den var "noget af det mest vanvittige", hun havde set. Og nu har SF og Danmarksdemokraterne kaldt både justitsminister Peter Hummelgaard (S) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) i samråd.

De to partier kræver blandt andet svar på, hvordan indsatsen mod bandemedlemmers rådgivere kan skærpes, og hvad offentlige myndigheder allerede ved om, hvordan eksempelvis erhvervsfolk, advokater og revisorer rådgiver kriminelle bander til at snyde og svindle.

Derudover har Radikale valgt at trække skatteminister Jeppe Bruus (S) i samråd for blandt andet at få svar på, hvordan Skatteministeriet arbejder med at forhindre og bekæmpe den form for skatteunddragelse, der beskrives i dokumentaren.

Advokater bliver undersøgt

Ifølge DR har Advokatrådet, der fører tilsyn med alle advokater i Danmark, sat gang i en undersøgelse af to advokater, der optræder i dokumentaren, og som begge bliver sat i forbindelse med den kriminelle underverden.

"I TV 2's udsendelser kommer det til at fremstå, som om advokaterne nærmest fungerer som nyttige håndlangere for bander og kriminelles ulovlige aktiviteter,” siger Advokatrådets formand, Martin Lavesen, til DR.

Den ene af de to advokater, Nicolai Dyhr, der har været partner i Horten, er blevet fyret. Og samtidig har Gældstyrelsen ifølge TV 2 sat gang i en undersøgelse af alle de konkurssager, som Nicolai Dyhr har behandlet.

Hummelgaard varsler stramninger

Allerede kort efter dokumentaren udkom, interviewede TV 2 justitsminister Peter Hummelgaard (S), der var både "rasende og forarget" over afsløringerne.

"Det er en påmindelse om, at vi har lige så god grund til at gå efter banditterne i habitterne, som det er at gå efter dem med rygmærkerne," sagde han til TV 2.

Og tirsdag aften lød det så fra ministeren, at han ikke ville afvise at afskaffe den såkaldte egenbegæring, hvor det i dag er muligt for en nødlidende selv at udpege sin kurator.

Hummelgaard har ifølge TV 2 bedt embedsmænd i Justitsministeriet om sammen med Konkursrådet at undersøge, hvordan der kan strammes op.

Læs også

Statsminister Mette Frederiksen (S) bakkede torsdag aften op om Hummelgaards linje.

I et opslag på Instagram kaldte hun det for "et helt og aldeles uacceptabelt moralsk skred", som hun "tager dyb, dyb afstand fra". Og så henviste hun i øvrigt til, at justitsminister Peter Hummelgaard vil se på, om der kan gøres endnu mere for at "bekæmpe det, som TV2's dokumentar bringer for dagen".

Skærpelser for kriminelle på førtidspension

Også beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har meldt sig på banen, efter TV 2 kunne afsløre, hvordan to personer med tilknytning til rockergruppen Bandidos angiveligt hvidvasker penge, samtidig med at de modtager førtidspension.

Ifølge B.T. vil hun derfor have undersøgt, om lovgivningen for kriminelle, der modtager førtidspension, er stram nok. Blandt andet om man skal kunne tage førtidspensionen fra kriminelle, der begår gentagende alvorlig kriminalitet.

"Jeg er gal over, at man på den ene side kan lade danskerne betale for deres ydelser hver eneste måned, samtidig med at de tjener penge på kriminalitet, der underminerer vores samfund," siger Ane Halsboe-Jørgensen til B.T. 

Dobbeltstraf og lukning af smuthuller

Også blandt Folketingets partier har forargelsen været stor. Og flere har allerede foreslået, at lovgivningen bliver ændret på en række områder.

I et opslag på X skriver Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, at der er brug for at lukke smuthuller i konkurslovgivningen og hjemtage miljøkontrollerne med jorddeponi til det offentlige.

Og samme sted foreslår DF-formand Morten Messerschmidt blandt andet, at der bliver indført "dobbelt op i straf til alle, som hjælper bandekriminelle". Fredag præsenterede DF-formanden derudover sammen med Anders Vistisen (DF) en række initiativer, som DF vil arbejde for i Europa-Parlamentet for at bekæmpe de såkaldte "banditter i habitter". 

Konservatives politiske leder, Mona Juul, er også både "provokeret" og "rystet". Men hun advarer samtidig mod "snuptagsløsninger":

"Vi må ikke begynde at overdænge hinanden med uholdbare tiltag, der mest af alt har symbolpolitisk værdi. Vi skal til bunds, og vi skal have kigget helt grundlæggende på, hvordan vi styrker indsatsen mod den organiserede kriminalitet," skriver hun i et opslag på X.

Kommuner overvejer at droppe Horten

Dokumentaren har også skabt lokalpolitiske rystelser: Flere kommuner overvejer nemlig at droppe deres samarbejde med advokatkontoret Horten, hvor en af advokaterne, der indgår i dokumentaren, indtil for nylig var partner.

Det gælder blandt andet Odense Kommune, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kræver svar på, hvordan "et ellers velrenommeret advokathus kan dukke op som juridisk rådgiver for nogle, der vil snyde og vaske penge hvide".

"Kan de ikke give en ordentlig forklaring på det, så stopper vi samarbejdet," siger borgmesteren til TV 2 Fyn

Også i Københavns Kommune bliver samarbejdet med Horten taget op til revision, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) til TV 2 Kosmopol.

Det vil ifølge de to borgmestre blive diskuteret på et kommende møde i Økonomiudvalget.

Også Helsingør Kommune, Gribskov Kommune og Aalborg Kommune har meldt ud, at de vil drøfte deres samarbejde med Horten. Gribskov Kommune har derudover igangsat en undersøgelse af, om de forhold og firmaer, der omtales i dokumentaren i forhold til svindel med jordprøver og dumping af forurenet jord og byggeaffald, optræder i sager i Gribskov Kommune.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024