Kammeradvokat skal se på forsøg med syge igen

SYGEDAGPENGE: Kammeradvokaten har slet ikke godkendt forsøget med syge dagpengemodtagere, som Claus Hjort har påstået. De Radikale og DF samler forligspartier med krav om klarhed.
Foto: colourbox
Torbjørn Næs Bertelsen
Fakta

Fakta:

Sygedagpengelovens § 80:
Beskæftigelsesministeren kan efter aftale med en kommune tillade, at der bliver lavet forsøgsordninger, herunder forsøgsordninger med digital administration, der fraviger reglerne i § 8-17, 35-40 og 54-58.


Kilde: www.dk-arbejdsmarked.dk

Lovligheden omkring det omstridte forsøg med syge dagpengemodtagere bliver nu atter draget i tvivl.

P1 Orientering kunne tirsdag påvise, at kammeradvokaten ikke havde set på lovligheden af forsøget, som det ellers blev udlagt af den daværende beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen (V), på et åbent samråd 1. april i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.

De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Morten Østergaard, vil nu indkalde forligspartierne bag aftalen om nedbringelse af sygefravær, som forsøget om aktivering af sygemeldte dagpengemodtagere er en del af. Det drejer sig om regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale.

"Vi skal have en uvildig vurdering af lovligheden af forsøget for at få klarhed over, om det holder eller ej. Personligt læser jeg det som om, der er lovlighed i forsøget, men jeg vil foreslå, at vi beder kammeradvokaten vurdere, om der er lovhjemmel til forsøget i sygedagpengelovens § 80, som der nu er rejst stærk tvivl om," siger Morten Østergaard.

Forholdt sig ikke til om forsøg var lovligt
På det åbne samråd lod Claus Hjort Frederiksen udvalget forstå, at Beskæftigelsesministeriet havde bedt regeringens advokat, kammeradvokaten, vurdere lovligheden af forsøget, og at denne havde nikket ja til det.

Den udlægning bekræftes af Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

Dokumentation

Fakta om Forsøget "Aktive - Hurtigere tilbage":

Som led i den politiske aftale på sygefraværsområdet igangsættes primo 2009 et særligt projekt på området. Projektet er landsdækkende, kører i 4 måneder og omfatter følgende aktiviteter:

  • Ugentlig kontaktsamtale i alle 4 måneder
  • Senest 4 uger efter projektstart påbegyndes aktivt tilbud, som f.eks. kan være:
    • Delvis raskmelding
    • Vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud
    • Forebyggende og afklarende tilbud. Her er der tale om enkeltstående tilbud, som ikke nødvendigvis skal være en del af et længerevarende beskæftigelsesfremmende forløb. Dette er nyt ift. gældende lovgivning.

Formålet med projektet er at afprøve, om en aktiv indsats, herunder anvendelse af enkeltstående forebyggende og afklarende tilbud, får syge og fleksjobvisiterede hurtigere i job.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024