Kommentar af 
Dennis Kristensen

Tidligere fagboss: Akademikerne er gået solo. Det er ikke det store tab for de lavtlønnede

Alt for ofte har det været tydeligt, at Akademikerne kun var med i forhandlingssamarbejdet for at forhindre, at afstanden mellem bund til top på lønstigen blev mindre, skriver Dennis Kristensen.

Som formand for FOA overvejede jeg flere gange, om ikke de øvrige faggrupper ville stå stærkere uden at have akademikerne med om bord, skriver tidligere formand for FOA Dennis Kristensen. På billedet ses Akademikernes formand, Lisbeth Lintz.
Som formand for FOA overvejede jeg flere gange, om ikke de øvrige faggrupper ville stå stærkere uden at have akademikerne med om bord, skriver tidligere formand for FOA Dennis Kristensen. På billedet ses Akademikernes formand, Lisbeth Lintz.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dennis Kristensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Akademikerne valgte allerede ved dette års overenskomstfornyelse for de offentligt ansatte at forhandle for sig selv.

Selvom motivet til at gå solo i den omgang utvivlsomt handlede om ikke at blive berørt eller i det mindste at “betale” mindst muligt til det ekstra lønløft til udvalgte faggrupper, som et flertal i Folketinget meldte sig som sponsorer for, så var den akademiske brug af den nødudgang lige efter bogen. Den bog, som vi skabte med en såkaldt “omvendt forhandlingsmodel” i 2004.

Motiverne bag denne model var ganske vist at give de enkelte faglige organisationer mulighed for at kæmpe for krav, som de øvrige organisationer vendte tommelfingeren ned til, og ikke at søge fagligt exil mod at skulle udvise solidaritet med andre faggrupper.

Da den ”omvendte model” faldt på plads, valgte sygeplejerskerne sammen med resten af Sundhedskartellet at forlade forhandlingssamarbejdet permanent for at gå egne veje på samme måde, som Akademikerne nu gør.

Dengang var akademikernes chefforhandler Sine Sunesens kommentar til mig som den, der skulle forsøge at få sygeplejerskerne og de øvriges farvel til at fungere, benhård: “Det skal koste at træde ud.”

Skal et permanent farvel så også i dag koste for akademikerne? Deres hovedorganisation har en optimistisk indgang til det spørgsmål og forventer ikke blot at komme i exil mod krav om at være solidariske, men derimod også at opnå cool cash og indflydelse:

“Politisk autonomi til at forfølge Akademikernes dagsordner og varetage medlemmernes særinteresser ved OK-forhandlingerne og mellem OK-forhandlingerne, herunder trepart-opfølgningen,” som det ifølge A4 fremgår af et dokument fra Akademikerne. 

Akademikere forhandler overenskomster med akademikere og deler nok langt hen ad vejen baggrund, tankemåde, kultur og sprog.

Dennis Kristensen

Og så regner de akademiske strateger med at kunne bruge overenskomstforhandlingerne på det statslige område, som Akademikerne sidder tungt på, til at styre forhandlingerne i kommuner og regioner.

De samme strateger har uden tvivl en overvejelse mere i baghovedet. Nemlig den, jeg i flere omgange oplevede i min tid – og også gik i flæsket på arbejdsgiverne over – som udspringer af, at akademikere forhandler overenskomster med akademikere og nok langt hen ad vejen deler baggrund, tankemåde, kultur og sprog.

I sidste ende handler det om ulighed i livsvilkår, og her taler tallene et tydeligt sprog: Den halvdel, der får de laveste lønninger i Danmark, modtager lidt under 30 procent af al den løn, der udbetales. Den højest lønnede femtedel får knap 40 procent af al løn.

Samtidig er det tydeligt, at den såkaldte solidariske lønpolitik på det danske arbejdsmarked i 1970’erne foreløbig kun er blevet en parentes i historien. 

De højtlønnede ikke mindst i den offentlige sektor har for længst formået at neutralisere resultaterne af den lønpolitik.

Siden 1980 har de højestlønnede taget en større andel af kagen, mens de lavestlønnede har det samme stykke og de lavere lønnede har fået et mindre stykke end tidligere.

Læs også

Når parterne på det private arbejdsmarked i dag aftaler lønstigninger til alle med samme beløb i kroner og øre, så har resultatet dog lidt solidarisk lønpolitik i sig.

Når den offentlige sektor aftaler lønstigninger til alle med samme procentvise stigning, så har resultatet ikke et gran af solidarisk lønpolitik i sig. Tværtimod hælder procentvise lønstigninger beton i lønforskellene mellem højtlønnede og lavtlønnede og mellem typiske mandefag og typiske kvindefag.

Samme effekt har den særlige reguleringsordning, der skal sikre, at de privatansattes lønseddel ikke løber for langt fra de offentligt ansattes.

I den faglige verden bruger vi mindst to former for solidaritet. Den forhandlede solidaritet og den betingelsesløse solidaritet. 

Kernen i den forhandlede solidaritet er noget for noget. Skal vi hjælpe jer, skal I hjælpe os i samme omfang. Solidaritet krone til krone.

Den form for solidaritet er der i sig selv ikke noget galt i.

I formandskontoret i FOA og siden har jeg adskillige gange overvejet, om de øvrige faggrupper ikke ville stå stærkere uden at have akademikerne med om bord.  

Dennis Kristensen

Det var den forhandlede solidaritet, der lagde fundamentet for Solidaritetspagten ved de offentligt ansattes dramatiske overenskomstforhandlinger i 2018.

Problemet er i stedet, hvis den betingelsesløse solidaritet ikke også eksisterer. Hvis støtte til andre i enhver situation kræver noget for noget. Hvis en håndsrækning ikke kan gives alene, fordi der er hårdt brug for den.

Akademikernes forhandlere får knopper, når de præsenteres for forslag om lønløft for lavtlønnede og for kvindefag. Og knopperne har endda været så store, så vi ved en overenskomstfornyelse helt måtte opgive at blive enige om fælles krav, vi kunne lægge på arbejdsgivernes bord.

I formandskontoret i FOA og siden har jeg adskillige gange overvejet, om de øvrige faggrupper ikke ville stå stærkere uden at have akademikerne med om bord.

Alt for ofte har det været tydeligt, at akademikerne først og fremmest har løst billet for at kontrollere forhandlingerne – ikke mindst gennem et omfattende lobbyarbejde – og forhindre, at afstanden fra bund til top på lønstigen bliver mindre.

Derfor vil tabet for de øvrige være begrænset, når Akademikerne går fra borde.

Min tiltro til den akademiske hovedorganisations solidaritet med andre knækkede i øvrigt endegyldigt, da Socialdemokratiet spillede Arne-pensionen på banen.

Læs også

Akademikernes reaktion var rystende:

“Jeg er ikke blind for, at der er forskel på brancherne, men som velfærdsstat har vi nogle solidariske, fælles løsninger - herunder pension - som vi har lige adgang til. Piller man ved det, frygter jeg, at det kan få betydning for opbakningen til velfærdsstaten. I dag bliver de skævheder, der eksisterer, afregnet over skatten. Og dem med de lange uddannelser er oftest dem med højere lønninger, som derfor også betaler topskat. Så ad den vej har vi gjort regnestykket op. Vi bærer vores del af den økonomiske byrde,” sagde den forhenværende formand for Akademikerne. 

Akademikernes løn har været høj nok til at skulle betale topskat, og dermed har de i den daværende formands øjne gjort deres for solidariteten. Gjort noget for noget.

Det er den tænkning, de øvrige faggrupper er oppe mod, når de med akademikerne ombord har sat solidariske løsninger til debat.

Til Djøfs ros hører det med til billedet, at Djøf støttede Arne-pensionen, fordi de godt kunne se, at lavtlønnede kan have nogle behov, som jurister og økonomer ikke har. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sine Sunesen

Kommunaldirektør, Bornholms Regionskommune, fhv. adm. direktør, Akademikerne og formand for Djøf
cand.jur. (Københavns Uni. 1991)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Lisbeth Lintz Christensen

Formand, Akademikerne
cand.med. (Københavns Uni. 1994), speciallæge i geriatri, speciallæge i intern medicin

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024