Støjberg skal spare en milliard

DOKUMENTATION: Regeringen vil spare en milliard kroner på beskæftigelsesindsatsen. Størstedelen af pengene findes ved at indføre nye refusionsregler og et fælles prisloft. De sidste 86 millioner hentes hjem ved at reducere en række puljer.

Beskæftigelsesindsatsen undgår ikke regeringens sparekniv. Af finansloven for 2011 fremgår det, at der skal spares en milliard kroner på området. Regeringen henter 525 millioner hjem ved at ændre på refusionsreglerne, som vil betyde, at kommunerne fremover vil få en lavere refusion for aktivering af ledige. Og derudover reduceres udgifterne med yderligere 389 millioner ved at indføre et prisloft på seks uger på selvvalgt uddannelse.  

Det kom på plads, da beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) i fredags nåede til enighed med forligspartierne DF, LA og KD om at ændre på den udskældte refusionsmodel. Beskæftigelsesministeren ændrede ligeledes refusionsreglerne på sygedagpengeområdet i fælleskab med R, DF og LA.  

Der skal også spares 86 millioner kroner på en række puljer, som betyder, at de samlede besparelser i Beskæftigelsesministeriet vil udgøre nøjagtig en milliard kroner.

Dokumentation

Kilde: Finansministeriet 

Resume af besparelser på beskæftigelsesområdet fra finansloven 2011.
Den aktive beskæftigelsesindsats for ledige skal blive mere effektiv end i dag.

Regeringen har den 5. november 2010 indgået en aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne om "En aktiv beskæftigelsesindsats, der vir-ker". Med aftalen forstærkes kommunernes økonomiske tilskyndelse en mere ef-fektiv beskæftigelsesindsats med større fokus på den virksomhedsrettede indsats. Hensigten er at sætte en prop i brugen af nyttesløs aktivering.

Aftalen medfører bl.a., at kommunerne kan hjemtage høj refusion for forsørgel-sesudgifter (50 pct.) i perioder med virksomhedsrettet aktivering og ordinær ud-dannelse og lav refusion (30 pct.) i perioder med øvrig vejledning og opkvalifice-ring (fx kurser og aktiveringsprojekter) og passiv forsørgelse.

Hidtil har staten ydet høj refusion for forsørgelsesudgifter i perioder med aktive-ring - uanset aktiveringens indhold. Det har givet for stærk tilskyndelse til aktive-ring uden hensynstagen til, om ledige derved kom tættere på jobs.

Fremover yder staten kun høj refusion, når ledige er i tilbud, der erfaringsmæssigt har positive beskæftigelseseffekter. Samtidig sænkes og harmoniseres refusionssat-serne på tværs af dagpenge, kontant- og starthjælp, revalidering og ledighedsydel-se. Dermed øges kommunernes tilskyndelse til at hjælpe ledige i job hurtigt. Rege-ringen har indgået aftale med Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance om en tilsvarende refusionsomlægning på sygedagpengeområdet.

Den samlede refusionsomlægning får virkning fra 2011. Der indføres en over-gangsordning i 2011, som kompenserer de kommuner, der får et tab på mere end 0,1 pct. af deres beskatningsgrundlag.

Endelig har regeringen indgået aftale med Dansk Folkeparti og Kristendemokra-terne om at indføre et prisloft på 140.000 kr. pr. årselev for uddannelser, der tages som led i forsikrede lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. En række puljer på beskæftigelsesministeriets område reduceres desuden med 86 mio. kr. i 2011.

Aftalerne skønnes samlet set at medføre offentlige mindreudgifter på ca. 1 mia. kr. i 2011 og ca. 0,9 mia. kr. årligt fra 2012 og fremefter.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024