Debat

3F: Ansatte i landbruget er altafgørende for en succesfuld grøn omstilling

Medarbejderne i landbruget er nøglen til en grøn succes. Det bliver politikerne og den grønne trepart nødt til at forstå, hvis ikke dansk landbrug skal ende i et ustyrligt svineri, skriver Allan Busk.

Der vil mangle flere tusinde medarbejdere i den grønne omstilling. Derfor skal politikerne investere i de medarbejdere, der allerede kender landbruget indgående, skriver&nbsp;Allan Busk.<br>
Der vil mangle flere tusinde medarbejdere i den grønne omstilling. Derfor skal politikerne investere i de medarbejdere, der allerede kender landbruget indgående, skriver Allan Busk.
Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix
Allan Busk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når man hugger hovedet af en levende høne, kan den løbe rundt i flere minutter med blodet sprøjtende. Det efterlader noget af et svineri, og det er umuligt at styre, hvor hønen ender henne.

Det minder om den situation, den grønne trepart risikerer at sætte dansk landbrug i, hvis ikke den forstår, at medarbejderne i landbruget er altafgørende for at nå i mål med den bæredygtige omstilling.

Da treparten tidligere på sommeren præsenterede aftalen om omlægning og omstilling af dansk landbrug, var vi mange, der bifaldt skridtet i den rigtige retning.

Men nu, hvor arbejdshandskerne skal på, er det vigtigt at huske på, at vi er det første land i verden, der gør det her. Det er ukendt land, og derfor skal vi træde varsomt.

Danmark taber arbejdspladser

Regeringen forventer et tab på omkring 1.000 til 1.500 arbejdspladser. Det tror jeg er meget lavt sat.

Arbejdsgiverne driver virksomhed og skal tjene penge, og frygten for profittab vil få dem til at vælge den billige – og nemme – løsning.

Når man slagter en høne, bør man have styr på, hvordan man undgår svineriet. Det samme gælder politiske aftaler.

Allan Busk
Formand, 3F Den Grønne Gruppe

Men vi må ikke tage beslutninger med hovedet under armen.

Det er altafgørende, at politikerne holder hånden på rattet i forhandlingerne, så arbejdsgiverne ikke får muligheden for at kaste sig hovedkulds ud i forsøg med uprøvede teknologier, robotter og underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

Vi ved, at der kommer til at mangle flere tusinde medarbejdere i den grønne omstilling.

Hvem skal klare ærterne, hvis vi ikke formår at fastholde og udvikle de mange års erfaring og ekspertise, der allerede er til stede?

Det skal netop de dygtige medarbejdere, som allerede kender landbruget indgående.

Derfor skal vi investere i dem, sikre deres arbejdspladser, skabe en stærk efteruddannelseskultur, og forankret på de grønne erhvervsskoler skal virksomhederne og de allerede erfarne medarbejdere kunne få de værktøjer, de har brug for til at drive den grønne omstilling.

Det er i mine øjne den eneste måde, vi kan nå i mål.

De rette uddannelser

Det stiller selvfølgelig også krav til de generationer, der kommer.

Vi ser stigninger i antallet af unge, der søger ind på landbrugsuddannelser landet over – og de skal have den bedste uddannelse.

Derfor skal politikerne leve op til deres ansvar. Det kræver tilstrækkelige midler og mandskab til at løfte opgaven med at skabe moderne og relevante uddannelser.

Læs også

For mens virksomhederne skal klædes på til at lede og fastholde dem, skal lærerne opkvalificeres, så de kan undervise vores kommende grønne landmænd, gartnere, anlægsgartnere, skov- og naturteknikere i den nyeste viden inden for produktionsmetoder og teknologi.

Når man slagter en høne, bør man have styr på, hvordan man undgår svineriet.

Det samme gælder politiske aftaler, men så langt lader det ikke til, at den grønne trepart har tænkt. Medarbejderne i landbruget er nøglen til succes, og vi skal ikke forlade os på teoretiske forventninger om robotter eller eksperters virkelighedsfjerne anbefalinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Busk

Formand, 3F Den Grønne Gruppe
Murerarbejdsmand samt 2 leder-uddannelser

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024