Debat

Borgmestre: Mette Frederiksen mangler stadig en plan for de 43.000 unge uden uddannelse eller job

For halvandet år siden sagde Mette Frederiksen, at de 42.000 unge under 25 år, der hverken er i uddannelse eller i job, var regeringens vigtigste opgave. Siden da er tallet blevet til 43.000, skriver fem hovedstadsborgmestre.

Vi mener, at vi som samfund skal tro på og investere i de unge – også dem, der lige for tiden ikke tror på sig selv, skriver fem hovedstadsborgmestre.
Vi mener, at vi som samfund skal tro på og investere i de unge – også dem, der lige for tiden ikke tror på sig selv, skriver fem hovedstadsborgmestre.Foto: Jeremias Gonzalez/AP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i sin nytårstale for halvandet år siden, at de 42.000 unge under 25 år, der hverken er i uddannelse eller i job, var regeringens vigtigste opgave. Siden da er tallet blevet til 43.000.

Regeringen har varslet et nyt udspil på området efter sommerferien. Står det til os i København, skal det udspil indeholde en respekt for de unges forskelligheder.

Nogle er at betragte som decideret udsatte unge. De kan eksempelvis have været anbragt som børn, dømt for kriminalitet og/eller have problemer med stofmisbrug.

De har måske i første omgang brug for social støtte og adgang til sunde og aktive fællesskaber for at kunne komme i gang med uddannelser og job.

Unge vælger uddannelse for tidligt

En anden gruppe unge har påbegyndt gymnasiet uden at gennemføre det og er flere år senere ikke kommet videre.

En del af forklaringen på, hvorfor de er endt i den situation, kan måske findes i, at de unge skal vælge retning meget tidligt.

Hvis valget på den ene side står mellem gymnasiet – og dets utallige muligheder – over for et meget specialiseret sigte på en erhvervsuddannelse, er der nok mange, der vælger at holde sine muligheder åbne, indtil man er mere afklaret. Også selvom det ikke er det, der egentlig passer bedst til en.

I de seneste år har vi set en dramatisk stigning i antallet af unge, der bliver tilkendt førtidspension på baggrund af psykiske lidelser.

Karina Vestergård Madsen (EL), Jakob Næsager (K), Sisse Marie Welling (SF), Mia Nyegaard (R) og Jens-Kristian Lütken (V)
Borgmestre, København

En tredje gruppe har psykiske eller kognitive udfordringer. I de seneste år har vi set en dramatisk stigning i antallet af unge, der bliver tilkendt førtidspension på baggrund af psykiske lidelser.

Men førtidspension er ikke en løsning for alle disse unge. For derigennem bliver de også udelukket fra fællesskaberne på uddannelser og arbejdspladser.

Tænk for eksempel tilbage på coronaepidemien og den isolation, den placerede os alle i. Det er ikke det, vi ønsker for vores unge mennesker.

Vi mener, at vi som samfund skal tro på og investere i de unge – også dem, der lige for tiden ikke tror på sig selv.

Derfor har vi i Københavns Kommune nu udarbejdet en hensigtserklæring sammen med gode kræfter fra civilsamfundet, uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedets parter.

Her giver vi blandt andet hinanden håndslag på at arbejde for bedre overgange mellem uddannelse, job og psykiatrien.

Virksomheder skal desuden klædes på til at rumme de unge mennesker og kende til de støtteordninger, der allerede findes i dag, så vi i højere grad kan bruge job til at afklare de unge.

De unge skal også have bedre adgang til fællesskaber med andre i samme livssituation. Ligesom vi skal blive bedre til at involvere de pårørende.

Der er rigeligt med udfordringer at tage fat på, hvis vi skal hjælpe de unge godt videre i livet, og mange knapper der kan skrues på.

Der er også meget, vi skal blive bedre til på tværs af vores sagsområder og forvaltninger her i København. Det ansvar tager vi på os. Men det må starte med, at regeringen anerkender kompleksiteten i målgruppen. I København indgår vi meget gerne i drøftelser af, hvordan vi lykkes bedre, så vi sammen kan finde de bedste løsninger for de 43.000 unge på kanten af vores samfund.

Afsendere
  • Karina Vestergård Madsen (EL), socialborgmester
  • Jakob Næsager (K), børne- og ungdomsborgmester 
  • Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester 
  • Mia Nyegaard (R), kultur- og fritidsborgmester 
  • Jens-Kristian Lütken (V),  beskæftigelses- og integrationsborgmester 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024