Debat

DA: Ny genåbningsplan skal forhindre flere generelle nedlukninger af Danmark

ÉT ÅR MED CORONA: Danmark har klaret sig forholdsvist helskindet igennem første halvleg af krisen, men nu venter regningen og genrejsningen af erhvervslivet. Det kræver fokus på reformer og en langsigtet genåbningsplan uden generelle nedlukninger, skriver DA's administrerende direktør, Jacob Holbraad.

I den langsigtede plan bør generel nedlukning ikke længere være et redskab i værktøjskassen. Der skal i stedet fokuseres på test og smitteopsporing, udrulning af vacciner samt klare og tydelige lokale restriktioner, skriver Jacob Holbraad.
I den langsigtede plan bør generel nedlukning ikke længere være et redskab i værktøjskassen. Der skal i stedet fokuseres på test og smitteopsporing, udrulning af vacciner samt klare og tydelige lokale restriktioner, skriver Jacob Holbraad.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Jacob Holbraad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der var mange bange anelser, da coronasmitten for et års tid siden eksploderede i den norditalienske by Bergamo. Coronaen var kommet til Europa, og kort efter ramte den også Danmark. Hvad ville det betyde af menneskelige og økonomiske tab?

I dag er vi lidt klogere. For selvom coronakrisen langt fra er overstået, står det klart, at det danske arbejdsmarked har klaret sig bedre igennem, end man turde håbe – og bedre end de fleste andre lande.

Det skyldes ikke mindst de mange trepartsaftaler, der er blevet indgået, hvor arbejdsmarkedets parter tog ansvar og sammen med Folketinget spændte et sikkerhedsnet udover både virksomheder og medarbejdere.

Status et år efter den store nedlukning i marts er, at arbejdsmarkedet generelt set er velfungerende. Det betyder, at ledigheden har været faldende over de seneste måneder, og at arbejdsmarkedet stadig er meget dynamisk med for eksempel mange jobåbninger. 

Det er nødvendigt, at der er tilstrækkeligt med arbejdskraft til rådighed for dansk erhvervsliv, så der kan skabes vækst og velstand i samfundet. Derfor skal der sikres et større arbejdsudbud.

Jacob Holbraad
Adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Større arbejdsudbud skal samle regningen op
Mange private virksomheder har imidlertid været utroligt hårdt ramt. Coronakrisen har været dyr for mange danske virksomheder, som står tilbage markant mere skrøbelige end før krisen. Der er lønmodtagere, som har mistet jobbet, og andre, som ikke er blevet ansat.

Endelig er vi som samfund blevet mindre velhavende, og der er opbygget stor gæld, som vi på et tidspunkt skal betale tilbage. Krisen har samtidig sat sit aftryk på den offentlige sektor, som siden december 2019 er vokset med godt 15.000 medarbejdere.

For at få Danmark ud på den anden side skal der skabes og genetableres private job. Den seneste rekrutteringsundersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet er en advarsel om, hvor lidt der skal til, før der kan opstå alvorlig mangel på arbejdskraft. Her endte hver femte rekruttering i en forgæves rekruttering. 

Det er nødvendigt, at der er tilstrækkeligt med arbejdskraft til rådighed for dansk erhvervsliv, så der kan skabes vækst og velstand i samfundet.

Derfor skal der sikres et større arbejdsudbud, så der kan skabes flere job, og så grundlaget for velfærdssamfundet kan forbedres.

Der er brug for, at Folketinget får lavet en solid genåbningsplan, som virksomhederne kan planlægge efter.

Jacob Holbraad
Adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Herudover er det vigtigt, at de dele af erhvervslivet, der har været hårdt ramt af nedlukningen ikke efterlades tilbage på perronen, men hjælpes ud på den anden side af krisen.

Genåbning skal fokusere på reformer
Der er brug for, at Folketinget får lavet en solid genåbningsplan, som virksomhederne kan planlægge efter, og som samtidig har fokus på reformarbejdet.

I Dansk Arbejdsgiverforening vil vi gå aktivt og konstruktivt til dette arbejde, og vi kan på forhånd pege på flere områder, hvor man oplagt kan sætte ind. 

For eksempel skal mange nyuddannede akademikere hurtigere ud på arbejdsmarkedet, og vi skal have langt flere af de knap 40.000 langtidsforsørgede unge i gang med uddannelse eller job. Vi skal også hjælpe de private virksomheder, der er hårdt ramt af coronakrisen, ved at sænke deres omkostninger til for eksempel sygedagpenge og arbejdsskadesystemet.

Vi skal samtidig gøre det mere attraktivt at arbejde som folkepensionist og afskaffe seniorjobordningen, og hvor der er behov, skal vi hjælpe virksomhederne med at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft ved eksempelvis at sænke indtægtsgrænsen i beløbsordningen.

I den langsigtede plan bør generel nedlukning ikke længere være et redskab i værktøjskassen. Der skal i stedet fokuseres på test og smitteopsporing.

Jacob Holbraad
Adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Nye redskaber i værktøjskassen
Virksomhederne har brug for en meget konkret langsigtet plan for den videre genåbning, som selvfølgelig skal være sundhedsmæssig forsvarlig.

Det er vigtigt for både borgere og virksomheder, at der er vished om de næste skridt i genåbningen, og at der skabes tillid til, at der findes en fremtid for alle dele af dansk erhvervsliv på den anden side af coronakrisen.

I den langsigtede plan bør generel nedlukning ikke længere være et redskab i værktøjskassen. Der skal i stedet fokuseres på test og smitteopsporing, udrulning af vacciner samt klare og tydelige lokale restriktioner, hvor der er behov.

I den forbindelse er der også behov for en pragmatisk løsning på de lukkede grænser, så vi hurtigt ser på, hvordan vi kan åbne grænsen, så vi bedst muligt kan holde hånden under den danske produktion og eksport.

Vi er kommet godt igennem den første halvleg i kampen mod corona – nu er det tid til at fortsætte de gode takter, så vi bliver et af de lande, som kommer bedst ud af på den anden side. Det kræver, at vi skal handle sammen, handle nu og handle effektivt.

DA er klar, og vi håber, at regeringen og Folketinget vil kvittere for denne fremstrakte hånd, så vi sammen kan styrke dansk erhvervsliv og sikre et konkurrencedygtigt arbejdsmarked.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024