EL åbner for patent-kompromis

AFSTEMNING: Mens DF principielt kræver en folkeafstemning om en EU-patentdomstol, er Enhedslisten villig til at se på et kompromis. Det kan forhindre en folkeafstemning. Der bør kunne findes en løsning, siger Socialdemokraterne.
Indgås et kompromis med EL eller DF, kan EU-patentdomstolen blive vedtaget i Folketingssalen i stedet for ved en folkeafstemning.
Indgås et kompromis med EL eller DF, kan EU-patentdomstolen blive vedtaget i Folketingssalen i stedet for ved en folkeafstemning.
Morten Øyen

Jeg mener, det er positivt, at Enhedslisten ikke som sådan er imod, men har nogle indholdsmæssige usikkerheder. Det, synes jeg, vi skal sætte os ned og få set på. Og i givet fald se på, hvilke sikkerheder Enhedslisten skal have for at kunne føle sig tryg.

Jens Joel
EU-ordfører, (S)
Fakta
Formålet med en EU-patentdomstol er at gøre det billigere og mere effektivt at håndhæve patentrettigheder på tværs af EU. I dag risikerer patenthaver retssager i alle 27 medlemslande for at håndhæve et patent.

Når Danmark til sin tid skal godkende, at der oprettes en domstol, så vil det ske efter proceduren i grundlovens §20. En ny fælles domstol kræver nemlig, at Danmark overlader suverænitet.


Kilde: EU-Oplysningen
Skal danskerne til folkeafstemning om EU's fælles patentdomstol i Paris, London og München?

Ja, hvis man spørger Dansk Folkeparti. Ikke nødvendigvis, hvis man spørger Enhedslisten.

Dermed ligner der at være en åbning for regeringen til at undgå en folkeafstemning. Der bliver nemlig højst sandsynligt afgivet så meget suverænitet til EU, at det kræver en folkeafstemning, hvis forslaget om en patentdomstol ikke vedtages med fem sjettedeles flertal i Folketinget. Men det kan undgås med opbakning fra Dansk Folkeparti eller Enhedslisten.

"Vi kigger på indholdet og stemmer imod, hvis vi vurderer, det er skadeligt for samfundsudviklingen," siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024