Debat

Fodboldklubber skal hjælpe unge langtidsledige i arbejde eller på uddannelser

Med et læringsforløb i Superliga-klubber skal unge ledige finde vejen til uddannelse og arbejde, skriver tre aktører bag initiativet Startblokken.

"'One size doesn’t fit all', og derfor skal vi være bedre til at udnytte de muligheder, der findes lokalt," skriver folkene bag indlægget.
"'One size doesn’t fit all', og derfor skal vi være bedre til at udnytte de muligheder, der findes lokalt," skriver folkene bag indlægget.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Frans Hammer
Kim Nøhr Skibsted
Jens-Kristian Lütken
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Beskæftigelsesindsatsen er til debat, og det giver både anledning til bekymringer og glæder – men mest det sidste, hvis man spørger os.

I mange år har jobcentrene landet over kæmpet for at gøre en forskel for de omkring 40.000 unge mellem 18 og 29 år, der står uden for arbejdsmarkedet, og ej heller er under uddannelse. Det er en svær opgave, og i foråret 2023 lød det fra Reformkommissionen, at civilsamfundet bør hjælpe til. 

Kun omkring 50 procent af de unge, der fortæller, at de har et dårligt mentalt helbred, kommer i arbejde senere i livet.

Frans Hammer, Kim Nøhr Skibsted og Jens-Kristian Lütken

På det tidspunkt var det nationale initiativ Startblokken allerede i støbeskeen. Et initiativ, der bygger på et bredt samarbejde på tværs af aktører i både det offentlige og private. 

I Startblokken prøver vi nye veje af, hvor civilsamfundet, erhvervslivet og det offentlige spiller sammen, og skaber tillidsfulde rum til de unge at udfolde sig i. Her hjælper aktørerne de unge på vej ind i et nyt fællesskab, der skal give dem en tro på sig selv og en glæde ved at møde op.

Det sker med blik for den enkeltes behov og i forløb med andre i samme situation. Vi tror på, at netop de brede partnerskaber kan være med til at skabe varige forandringer for de unge. 

Mødes i fodboldklubber

Beskæftigelsesministeriets publikation "Status på arbejdsmarkedet" viser, at kun omkring 50 procent af de unge, der fortæller, at de har et dårligt mentalt helbred, kommer i arbejde senere i livet. Trivsel er et vigtigt udgangspunkt for at kunne fastholde, og have lyst til at gå på arbejde, og det er dér, Startblokken lægger ud.  

Med udgangspunkt i de særlige fællesskaber, som idrætten er kendt for at kunne skabe, samles en gruppe unge mellem 18 og 29 år, visiteret af kommunen, til et forløb i en lokal sportsklub – i øjeblikket drejer det sig om fodboldklubberne Viborg F.F., Lyngby Boldklub, F.C. København og AaB.  

Her får de muligheden for at afprøve deres færdigheder i klubberne, og det skal gerne føre til ansættelser i virksomhederne tilknyttet klubbernes erhvervsnetværk eller klæde de unge på til uddannelse. 

Det er i de professionelle sportsklubber, de unge starter, men målet er, at de senere i forløbet bliver en del af det lokale foreningsliv, der skal sikre dem et fællesskab langt ud i fremtiden.

Læs også

Startblokken er nemlig et unikt samarbejde mellem både professionelle sportsklubber og deres erhvervsnetværk, breddeidrætsklubberne i lokalområdet, kommuner, udvalgte fonde og Danmarks Idrætsforbund.  

Indsats favner bredt

I kommunerne kender man de unge indgående, og har en stærk faglighed knyttet til beskæftigelsesområdet, idrætten formår at skabe fællesskaber, der bidrager til bedre trivsel, og virksomhederne er gode til at få de unges kompetencer sat i spil.

Denne kombination af kompetencer sikrer de unge en indsats, der griber dem bredt. 

Når ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelse melder ud, at private aktører i højere grad skal bidrage i beskæftigelsesindsatsen, så kan vi kun være enige. Sammen kan vi mere, og derfor er det også glædeligt, hvis det bliver lidt nemmere at få lov til at gøre det, der virker. 

'One size doesn’t fit all', og derfor skal vi være bedre til at udnytte de muligheder, der findes lokalt – og som ikke nødvendigvis er de samme i hele landet. I Startblokken inddrager vi de unge og bygger videre på viden og erfaringer fra allerede eksisterende indsatser og tiltag.

Vi forsøger at opskalere dét, der virker, og bygge en model for aktivering af de unge, der har stået alt for længe uden for arbejdsmarkedet. En model, der bidrager med en ramme i beskæftigelsesindsatsen, som kan implementeres bredt, men tilpasses lokalt til de unikke aktører og tiltag, der allerede findes rundt omkring i Danmark.

Vi folder beskæftigelsesindsatserne ud i nye arenaer – i Startblokkens tilfælde med udgangspunkt i idrættens verden – og opfordrer alle til at tænke fremtidens beskæftigelsesindsatser lidt bredere. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024