Kommentar af 
Merete Pryds Helle

Formand for Statens Kunstfond: Hvornår bliver kunsten prioriteret på samme niveau som sporten?

Sporten fylder hver dag i nyhederne, mens kunsten overses. Hvem har bestemt, at kunsten ikke er vigtig for os alle, skriver Merete Pryds Helle.

Vi har to rivaliserende TV-stationer der sender nyheder hver dag i Danmark.
Hvem af dem tør komme først med et nyhedsformat, der fast indeholder kunst, skriver Merete Pryds Helle.
Vi har to rivaliserende TV-stationer der sender nyheder hver dag i Danmark. Hvem af dem tør komme først med et nyhedsformat, der fast indeholder kunst, skriver Merete Pryds Helle.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Merete Pryds Helle
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som bestyrelsesleder for Statens Kunstfond modtager jeg hver morgen på slaget syv en oversigt over de af dagens nyheder, hvor fonden optræder.

Det er en dejlig måde at starte dagen på, med alle de tiltag der er indenfor kunst og kultur.

Der er et væld af litteraturfestivaler, hvor kendte og nye forfattere optræder; kunstudstillinger med en palette af tilhørende arrangementer og workshops.

Koncerter i alle genrer, store eller intime, udendørs, indendørs, der er nyskrevne teaterforestillinger, kendte teaterforestillinger i ny dramaturgi, moderne dans og performance, og ud over det kunst i nye genrer eller nye genreblandinger.

Det bliver hver morgen tydeligt, hvor levende og stærkt et kunst og kulturliv vi har her i landet.

Det overrasker mig ikke. I den kulturpolitiske redegørelse, kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) fremlagde i maj 2023, fremgik det, at kulturerhvervene har en årlig produktion på 109 milliarder kroner, og beskæftiger over 150.000 mennesker.

Læs også

Det betyder, at kulturlivets andel af den danske produktion er 2,4 procent. Kulturen betyder noget. Ikke kun for de mange mennesker den beskæftiger, men også for de rigtig mange, der oplever den.

De fleste har deres præferencer; ud over litteratur er jeg selv begejstret for moderne kompositionsmusik, teater og kunstudstillinger.

Det giver mit liv indhold og dybde, og jeg følger med, så godt jeg kan. For det er en udfordring at følge med.

Avisernes anmeldelser kommer ofte sent, og er det ting, der foregår i den anden ende af landet, end hvor jeg bor, ser jeg måske ikke annoncer eller lokale avisartikler.

Dette er en anden kilde til frustration.

I min morgenlige nyhedsoversigt er det tydeligt for mig, hvor meget kunst og kultur der foregår over hele landet, også støttet af Statens Kunstfond.

Alligevel bliver vi i Kunstfonden tit skældt ud for ikke at støtte kunst udenfor hovedstaden.

Hvem har defineret public servicebegrebet, så sport er noget, vi har fælles, men ikke kunst og kultur?

Merete Pryds Helle

Det er ikke sandt, men jeg forstår, at nogen kan tro det; for dækningen af kunst og kultur er ringe og ofte alt for lokal i forhold til, hvor mange mennesker, der gerne vil tage et stykke vej for en unik oplevelse. Større er Danmark jo heller ikke.

Mine dage plejer at være sådan, at jeg tænder for nyhederne i TV klokken syv om aftenen.

Nyhederne har også deres gang; der er de store politiske begivenheder i udlandet, sandsynligvis en krig, og så de nationale nyheder.

Så afsluttes de med en blødere nyhed, så vi ikke skal blive for modløse før vejrudsigten. Og så er der sporten. Nyhederne slutter altid med et nyhedsoverblik over sport.

Men hvem har bestemt, at sporten er vigtig for os alle, men ikke kunsten? Hvem har defineret public servicebegrebet, så sport er noget, vi har fælles, men ikke kunst og kultur?

De tal, jeg kan finde om sportens økonomiske betydning, er fra 2017, og de siger, at der for fodboldens vedkommende omsættes for 3,3 milliarder kroner årligt og bidrages med 6160 jobs.

Det er naturligvis kun fodbold, men der er faktisk langt op til de 109 milliarder kroner og 150.000 beskæftigede, kulturlivet har i gang. Meget langt. Det er måske at sammenligne pærer og æbler, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg selv ser sport i fjernsynet med stor fornøjelse.

Læs også

Alligevel. Hvorfor er der er daglige nyheder fra sportens verden og ikke fra kulturens? Det kunne være en fantastisk anledning til at vise alt det spændende, der foregår rundt om i hele landet, og som optager og beskæftiger mange mennesker?

Det vil være til glæde for alle de, der gerne vil følge med i, hvad der sker, og måske bare nyde de enkelte indslag. For kunst og kultur er ofte meget tv-egnet, og der er mange dygtige formidlere rundt omkring til at fortælle seerne om, hvad de ser.

Det kan måske også vække interesse hos de mennesker, der ikke normalt går ud til kulturbegivenheder.

Hvis jeg nævner problematikken for folk, bliver der altid sagt, at der vel er flere mennesker, der interesserer sig for sport end for kultur. Men som jeg ser tallene, er det ikke sandt.

Vi kunne også sagtens have længere, faste programmer om litteratur, kunst og musik i TV, som de har i vores nabolande.

Vi kunne sagtens have længere, faste programmer om litteratur, kunst og musik i TV, som de har i vores nabolande.  

Merete Pryds Helle

Det er klart, at for at blive gode og seværdige udsendelser, skal der ofres penge på den slags programmer, og man hører tit argumentet om, at det er dyrt at lave kulturudsendelser.

Men hvis vi ser tilbage på, hvad denne sommers sportsudsendelser må have kostet de store nyhedskanaler med EM i fodbold, Tour de France og OL, får man en fornemmelse af, at der er penge i systemet – de bruges blot på sport og ikke på kultur.

Er det rimeligt?

I Danmark bruger vi jo en del penge på at skabe kunst og kulturbegivenheder; er det så ikke også rimeligt, at alt det spændende, der skabes, formidles? 

Vi har to rivaliserende TV-stationer, der sender nyheder hver dag i Danmark.

Hvem af dem tør komme først med et nyhedsformat, der hedder internationale indslag, nationale indslag, det bløde indslag, så vi ikke mister modet, vejret, kunsten og så sporten?

Det bliver den nyhedskanal, jeg vil se i hvert fald.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Pryds Helle

Forfatter, formand for Statens Kunstfond
Forfatterskolen 1990, BA i litteraturvidenskab, overbygningsstudier i Nærorientalsk arkæologi

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024